12 yaşından beri sitelerin güvenlik açığını bulup uyarı notu bırakıyor. 10 binden fazla siteyi ele geçiren hackera flaş dava: Suç olduğunu bilmiyormuş

Ankara’da yaşayan T.G., 12 yaşından beri siteleri ele geçirerek güvenlik açıklarını buluyor. Güvenlik açıklarını kapatmaları için sitelere uyarı notu bırakan T.G.'ye (18), hacklediği 10 kamu sitesi için dava açıldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
12 yaşından beri sitelerin güvenlik açığını bulup uyarı notu bırakıyor. 10 binden fazla siteyi ele geçiren hackera flaş dava: Suç olduğunu bilmiyormuş

Ankara’da yaşayan T.G., teknik lisede bilişim bölümünde eğitim gördüğü 12 yaşından itibaren 3 yıl boyunca yurt içi ve dışından birçok firmaya ait internet sitesine girip, güvenlik açıklarını kapatmaları için uyarı notu bıraktı.

T.G., 2020’de yurt içinden bir firma sahibinin şikayeti üzerine gözaltına alınıp, sevk edildiği adliyede savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. T.G. hakkında, "bilişim sistemine izinsiz girme" suçundan başlatılan soruşturma, şikayetçi ile 5 bin TL karşılığında uzlaşınca kapandı.

Bu soruşturma kapsamında bilirkişinin yaptığı incelemede, T.G.’nin, aralarında ABD, Rusya gibi ülkelerin de olduğu çoğu yurt dışındaki 10 bin 762 internet sitesine girdiği tespit edildi.

Kamu kurumlarına ait internet sitelerine de girdiği saptanan T.G. hakkında, hacklediği 10 kamu sitesi için savcılık tarafından dava açıldı. Ankara Batı Çocuk Mahkemesi’ndeki yargılamada T.G.’ye 30 gün karşılığı adli para cezası verildi, sabıkasız ve yaşının küçük olması nedeniyle hükmün açıklanması geri bırakıldı.

"SUÇ OLDUĞUNU BILMIYORDUM”

Bu olaydan sonra küçüklüğünden bu yana ilgi duyduğu siber güvenlik alanından soğuyan T.G., üniversite sınavında siber güvenlik bölümünü kazanmasına rağmen gitmedi. Şimdi tekrar sınava hazırlanan T.G., girdiği sitelerle ilgili yeni bir dava açılmasının endişesini yaşıyor.

T.G., ilk bilgisayara 10 yaşında sahip olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“İlk başlarda sosyal mecralarda geziyordum. Ama oralarda pek bir şey yapamadım. Daha sonra web sitelerinin alt yapısını araştırdım. Burada bir açık bulmak beni çok tatmin ediyordu; çünkü büyük bir sitenin kurucusu kendisi her şeyi yaptığını sanırken, orada açık bulmam beni tatmin ediyordu. İlk başta yabancı web siteleriyle başladım. Türkiye'de de bazen siteler önüme çıktığında açık bulduğumda uyarı olarak bir ‘indeks’ atıyordum. Sitelere bu şekilde uyarı veriyordum şu şekilde bir açığınız var diye; ama bunun suç olduğunu bilmiyordum.” 

"AÇIKLARINI KAPATMALARINI ISTEMIŞTIM"

ABD’de de hacklediği siteler olduğunu anlatan T.G., şöyle konuştu:

“Hatta bazı ülkelerin isimlerini bile bilmiyordum; ama oralardan da hacklediğim siteler oldu. En son 2019'un ortalarında site hackledim. 3 senedir de bu işlemi yapmıyorum.

Çünkü diğer hackerler tarafından çok fazla tehdit almaya başladım. Seni bulacağız, seninle görüşeceğiz diyorlardı. Aileme hakaret ediyorlardı. Evime polisler 2020'de geldi. Ve çok korktum. Bir gece nezarette kaldım. Ertesi gün nöbetçi savcılığa götürüldüm. Site sahiplerinden aslında tamamen açıklarını kapatmalarını istemiştim.

Hiçbir zaman niyetim onlara zarar vermek olmamıştı. İyi niyetle yaklaşmıştım. Sadece uyarı atıyordum; ama bunun suç olduğunu bilmiyordum.” 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin