12 medya temsilcisini hedef alan polise, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler'den kınama

RSF örgütü, Gezi Parkı eylemlerinden bu yana yoğunlaşan polis şiddetini kınayan bir açıklama yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
12 medya temsilcisini hedef alan polise, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler'den kınama

Tüm dünyada basın özgürlüğü için mücadele veren Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Paris’ten yayınladığı “Yetkililer gazetecileri hedef almayı sürdürüyor” başlıklı mesajında, “Güvenlik kuvvetlerinin, habercilere göz yaşartıcı gaz veya plastik mermi sıkarak, darp veya hakaret ederek, görüntülerini silmeye zorlayarak görevlerini kötüye kullanmaya ısrar etmelerini kınıyoruz” dedi.



“Yetkililer, gazetecileri çatışmaları organize etmekle suçlamayı sürdürüyorlar. Hükümet acilen medya veya blog sahiplerine yönelik baskıları sonlandırmalı ve bu sapmalara neden olan görevlileri de cezalandırmalıdır”.



RSF, 6 Temmuz’da Taksim Meydanı ve Beyoğlu sokaklarında yeniden başlayan polis saldırıları sırasında 12 medya temsilcisinin hedef olduğunu, 2’sinin de gözaltına alındığını bildirdi. Aynı akşam görev yaparken gözaltına alınan İtalyan foto-muhabiri Mattia Cacciatori de, 8 Temmuz’da savcılıkça serbest bırakıldı.



Hükümet politikalarını eleştiren birçok köşe yazarının işine son verildiğini belirten RSF, birçok yayının yasaklandığını ve medyanın da çalışmasının engellendiğini duyurdu.  



Uluslararası dernek, gözaltına alınan yabancı habercilerden de ülkeden ayrılmalarının istendiğini bildirdi. RSF açıklamasında, “Yalnızca sansürü değil, artık Türkiye’yi etkisi altına alan oto-sansür uygulamalarını da kınıyoruz” denildi.



6 Temmuz’da saldırıların hedefi olan haberciler şu şekilde sıralandı: Milliyet gazetesinden Yunus Dalgıç ve Arif Balkan, İMC TV’den Gökhan Biçici,  Bianet sitesinden Elif Akgül, Gerçek Gündem sitesi yayın yönetmeni Barış Yarkadaş, Sol Haber’den Dilem Taştan, Ulusal Kanal televizyonundan Şengül Derin, Birgün gazetesinden Onur Erdem, Halk TV’den Makbule Cengiz, fotoğrafçı Özcan Yaman ve gazeteciler Tuğçe Tatari ve Evrim Kurdoğlu.



Eylemleri izleyen Aydınlık gazetesi muhabirleri Bestegül Öneren ve Selçuk Özmen de polislerce gözaltına alındı. Medya temsilcileri 8 Temmuz’da serbest bırakıldı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin