12 Eylül kararı dış basında: Tarihi bir değişime vurgu!

Türkiye'de 12 Eylül davasında darbe liderlerinin müebbet hapis cezasına çarptırılması, Batı'da geniş yankı buldu.

Google Haberlere Abone ol
12 Eylül kararı dış basında: Tarihi bir değişime vurgu!

Batılı gazeteler, kararı "tarihi hüküm" olarak nitelerken "acımasız" dedikleri darbe sırasında 50 kişinin idam edildiğine, 650 bin kişinin tutuklandığına, yaygın işkencenin yapıldığına, yüzlerce insanın hapiste öldüğüne dikkat çekiyorlar. Bu arada, mahkeme kararı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın orduyu siyasetten uzaklaştırma mücadelesinde bir "zafer" olarak değerlendiriliyor.



FİNANCİAL TİMES: HÜKÜM, TARİHİ BİR DEĞİŞİME VURGU YAPIYOR



İngiliz gazetesi Financial Times, 12 Eylül davasında verilen kararları irdelediği haberinde Kenan Evren ve Tahsin Sakınkaya'nın "acımasız" bir darbe gerçekleştirmek için müebbete mahkum olduklarını anlatırken "Hüküm, bu yüzyılının başlangıcına dek ordunun ana siyasi aktör olmayı sürdürdüğü bir ülkede tarihi bir değişme vurgu yapıyor" yorumunu yapıyor. 



WALL STREET JOURNAL: ERDOĞAN'IN ORDUYU SİYASİ ARENADAN UZAKLAŞTIRMA MÜCADELESİNDE ZAFER



Wall Street Journal gazetesi, 12 Eylül darbesi liderlerinin müebbete mahkum olduklarını duyururken 1980 anayasasının büyük ölçüde yürürlükte bulunduğuna dikkat çekiyor. Mahkum olan iki generalin hastanede olduklarını ve cezaevine gönderilip gönderilmeyeceğinin belli olmadığını anlatan gazete, "Hüküm, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için askerleri siyasi arenadan uzaklaştırmak için uzun bir süreden beri verdiği mücadelede bir zafere vurgu yapıyor" diye düşünüyor. Ancak haberde Erdoğan'ın yeni bir anayasayı getirememesinin Çarşamba günü verilen hükmü "sembolik" hale getirdiği yönündeki eleştiriler de yansıtılıyor.



GUARDİAN: TÜRKİYE TARİHİNİN EN ACIMASIZ DARBESİ



İngiliz The Guardian, 12 Eyül yargı sürecini "vitrin dava", kararı ise "tarihi" olarak nitelediği haberinde darbe için "modern Türkiye'nin tarihinde en acımasız askeri darbesi. 50 kişi idam edildi, 600 bine kadar tutuklandı, yüzlerce kayboldu" diyor ve Kenan Evren'in hiçbir zaman pişmanlık göstermediğine dikkat çekiyor.



LE FİGARO: KARAR SICAK KARŞILANDI



Fransız Le Figaro, "tarihi" olarak nitelediği 2 yıllık bir yargı sürecinin ardından "Mahkemenin bu kararı, ordu ile Erdoğan hükümeti arasındaki mücadelede yeni bir aşamaya vurgu yapıyor" görüşünü dile getiriyor ve "Hüküm kamuoyu tarafından sıcak karşılandı" diyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin