12. Defne Türk - Yunan Festivali başlıyor

Türk - Yunan Dostluk Festivali’nin 12.’si Gökçeada ve Samotraki adalarında gerçekleştirilecek.

Google Haberlere Abone ol
12. Defne Türk - Yunan Festivali başlıyor

Defne Derneği tarafından her yıl düzenlenen Türk - Yunan Dostluk Festivali’nin 12.’si 13 - 15 Eylül tarihleri arasında Gökçeada ve Samotraki adalarında gerçekleştirilecek.’Temiz Deniz’ temalı festivalle birlikte Türkiye ile Yunanistan arasında yeni turizm destinasyonu oluşturulacak.

 

Çanakkale’ye bağlı Gökçeada (İmroz) ile Aleksandrapoli’ye bağlı Samotraki (Semadirek) adaları arasında gerçekleştirilecek olan 12. Defne Türk - Yunan Dostluk Festivali 13 Eylül Cuma günü başlıyor.



Merkezi İstanbul’da bulunan Defne ve merkezi Atina’da bulunan  Dafni dernekleri tarafından organize edilen; Gökçeada Belediyesi, Samotraki Belediyesi, Rumvader tarafından desteklenen festivalin bu yılki teması Yunanistan ve Türkiye haklarının  ortak yaşam alanı olan Ege Denizi’ndeki kirlenmeye dikkat çekmek amacıyla “Temiz Deniz” olarak belirlendi.



Çeşitli müzik ve dans etkinliklerinin, sergilerin  yapılacağı, panellerin gerçekleştirileceği festivalde “Barışa Kurulan Sofra”yla iki ülke halkının ortak lezzeti  Türkiye ve Yunanistan’dan gelen katılımcılar tarafından hep birlikte pişirilecek, tadılacak. Ayrıca çocuklara dönük çevre atölyesi kurulacak. Bölgenin ortak ürünü asma fidanlarıyla yapılacak enstalasyonlar iki yakada da kalıcı plastik sanatlar projeleri olacak.



Gökçeada’nın ve Samotraki’nin doğal ve organik ürünlerinin, tarihi ve turistlik değerlerinin de tanıtılacağı festivale iki  yakadan  ünlü gurmeler katılıyor. Sanatçıların, gazetecilerin, bilim insanlarının, mimarların, yazarların, diplomatların, akademisyenlerin ve basın mensuplarının  katılacağı  bu festival yeni turizm destinasyonları yaratıyor.



Bugüne kadar Türkiye ve Yunanistan’ın Bozcaada, Asos, Aleksandrapolis, Midilli, İzmir, Selanik, Pamukkale, Samos, Antalya, Rodos, Aydın, Fourni, Kavala, Kapadokya, Ksanti, Prens Adaları gibi yerleşim yerlerinde; Avrupa’nın Strasbourg ve Stutgart kentlerinde gerçekleştiren festivallerle  ilgili olarak Defne Derneği’nden yapılan açıklamada şu görüşler dile getirildi: 



“Bu yıl da 13 - 15 Eylül 2013 tarihleri arasında iki ülkenin Defneleri koynunda yaşadıkları Ege’nin aşkına “Temiz Deniz” diyecekler Samotraki’de ve Gökçeada’da. Çünkü Ege’nin iki yakasında kurulu Defne Dafni derneklerinin üyeleri için olduğu gibi tüm Yunanistan ve Türkiye halklarının ortak yaşam alanı Ege Denizi. Batı kültürlerinin  ilham kaynağı  olan Ege Denizi, 20 milyon nüfusa eşdeğer bir kirlenme yüküyle karşı karşıya. Amacımız;  tarihi ve kültürel değerleri,  doğal yaşam zenginliği ile dünyanın çok önemli bir  parçası olan Ege’yi; iki yakanın insanları için bugün daha yaşanır hale getirmek, gelecek kuşaklara da korunmuş, temiz, kalkınmada sürdürülebilirlik hedefini gerçekleştirerek bırakmak.”



Ege'nin iki adasını; Samotraki’yi ve Gökçeada’yı “Buluşma Noktası” olarak seçen Türkiyeli ve Yunanistanlı Defneler 12. Defne  Dostluk Festivali için İstanbul’dan, Atina’dan, Çanakkale’den, Selanik’ten, Aleksandrapoli’den Samotraki ve Gökçeada’ya doğru yola çıkıyorlar. 

 

 

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin