12 aylık cari açık 9 ayın zirvesinde! Cari açık nisanda arttı! 2,7 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Verilere göre Nisan'da cari açık 2,74 milyar dolar olurken, yıllıklandırılmış cari açık 25,71 milyar dolar oldu. Böylelikle 2021 Temmuz'dan bu yana en yüksek yıllıklandırılmış açık kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol
12 aylık cari açık 9 ayın zirvesinde! Cari açık nisanda arttı! 2,7 milyar dolar oldu

Cari denge Nisan ayında aylık bazda 2,74 milyar dolar açık verdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi cari açığın 3,2 milyar dolar olması yönündeydi.

Nisan ayında kaydedilen açık sonrasında 12 aylık cari açık 25,71 milyar dolarla 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 2,69 milyar dolar artarak 4,43 milyar dolara yükselmesi cari açığın 2,74 milyar dolar olarak gerçekleşmesinde etkili oldu.

Çekirdek gösterge olan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 1,13 milyar dolar fazla vermişken, Nisan ayında 4,02 milyar dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 1,48 milyar dolar artarak 2,7 milyar dolara yükseldi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler bir önceki yılın aynı ayına göre 933 milyon dolar artarak 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Net hata noksanda 4,5 milyar dolarlık giriş

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 323 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Portföy yatırımları 606 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 606 milyon dolar ve 26 milyon dolar net geri ödeme yapmışken, Genel Hükümet ise 305 milyon dolar tutarında yeni tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1,46 milyon dolar net azalış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 280 milyon dolar, 34 milyon dolar ve 248 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Resmi rezervlerde Nisan ayında 3,22 milyar doları net artış gözlendi.

Net hata noksanda ise 4,5 milyar dolarlık giriş gerçekleşti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin