11 yaşındaki Esra Yücel istismara uğradı, uçurumdan itildi, intihar etti. Sanıklar serbest, 7 yıldır adalet aranıyor.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Oğlaklı köyünde yaşayan 11 yaşındayken istismara uğrayan ardından uçurumdan aşağıya atılan ve zanlılar ceza almadığı için intihar eden Esra Yücel için 7 yıldır adalet aranıyor. 17 Temmuz’da 9’uncu duruşması görülen dava 3 Kasım’a ertelendi. Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi yaptıkları açıklamada Esra Yücel için sonuna kadar adalet arayacaklarını duyurdu.

Medyatava Özel 11 yaşındaki Esra Yücel istismara uğradı, uçurumdan itildi, intihar etti. Sanıklar serbest, 7 yıldır adalet aranıyor.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Oğlaklı köyünde yaşayan 11 yaşındaki Esra Yücel, 2016 yılında çöp atmak için dışarı çıktığında Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz adlı kuzenler tarafından istismara uğradı. İstismar anını kamerayla görüntüleyen failler, Esra Yücel’i olayı kimseye anlatmaması için ölümle ve görüntüleri yaymakla tehdit etti.

Daha sonra failler tarafından uçurumdan atılan Esra Yücel, bir sonraki gün köylüler tarafından hastaneye kaldırıldı. Kaldırıldığı hastanede alınan ilk ifadesinde istismarı anlatan çocuk, yaklaşık bir ay sonra verdiği savcılık ifadesinde sanıkların isimlerini de söyledi. 

Çocuğun ifadesi doğrultusunda üç zanlı, "çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 8 aylık tutukluluklarının ardından DNA testleri, HTS ve PTS kayıtlarına ve çocuğun beyanlarına rağmen, "somut delil yok" gerekçesiyle sanıklar hakkında tahliye kararı verildi. Sanıkların serbest bırakılmasının 11 gün sonra Esra Yücel, 2017’nin şubat ayında yaşamına son verdi.

KARAR YİNE ÇIKMADI

7 yıldır devam eden ve çocuğa yönelik nitelikli cinsel istismarla suçlanan sanıkların yargılandığı davanın 9’uncu duruşması 17 Temmuz 2023 tarihinde görüldü. Bu davada da karar çıkmadı. Mahkeme duruşmayı 3 Kasım 2023 tarihine ertelerken sanıkların tutuksuz yargılanmasına hükmetti.

HAKKARİ BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ’NDEN AÇIKLAMA

Esra Yücel ve ailesi adına adalet arayan Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi karar çıkmayan 9’uncu duruşmanın ardından bir açıklama yayınlandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Davanın gelinen aşamasında ve 17.07.2023 tarihinde görülen duruşmasında daha önceki celselerde dinlenilmesine karar veren tanıkların; davanın somut yapısı ve asıl delil niteliği taşıyan çocuğun beyanı gereğince esasa dair olmak kaydıyla dinlemelerinin hukuki bir nitelik taşımaması şeklindeki tüm nedenlerle, reddi talep edildi. Mahkemece bu kişilerin tanık sıfatı ile dinlenilmesinden vazgeçilmesine karar verildi.

İddia makamı ise sanıkların çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından cezalandırılmalarına ve bu doğrultuda tutuklanmalarına yönelik esas hakkındaki mütaalasını sunmakla, sanıklar hakkında, “bugüne kadar tüm duruşmalara kendiliğinden katılmış oldukları gerekçesiyle tutuklanmalarına yönelik taleplerin reddine karar verildi. İddia makamının mütaalasında da belirtilen gerekçeler itibariyle sanıkların tutuklanmalarının davanın hukuki bir atmosferde ilerlemesinin en ciddi gerekliliği olduğu göz ardı edilmiştir. Bu hukuki atmosferin tam anlamıyla var olabilmesi için süreci ilerleteceğimizi vurgulamakla, davanın bir sonraki duruşması ise 03.11.2023 günü saat 14.10’da görülecektir.

KÖYLÜLER GERİ ADIM ATTI

Öte yandan Esra Yücel’in istismara uğradığı ve intihara sürüklendiği bu davada Oğlaklı Köy Meclisi, 11 yaşında bir çocuğun sanıklar hakkındaki beyanın geçerli olmadığına karar vermiş ve bu durumdan Esra’nın ve ailesinin sorumlu olduğunu söylemişti. Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi, davanın ulusal medyaya taşınması, kamuoyuna yansımasıyla beraber köylülerin geri adım attıklarını belirtti. Yücel ailesine yönelik köylülerin baskıları da azaldı.

Çocuk hakları merkezi 7 yıldır bekledikleri “adalet”li kararın peşinde olduklarını ve muhakkak adaletin kazanacağını belirtti.

 

 

 

 

 

 

Etiketler hakkari
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin