1 zeytin ağacının 'değeri' 800 lira çıktı. İzmir Tire'deki zeytinliğin kundaklanması ile ilgili davada bilirkişi raporu ortaya çıktı: Kundaklanarak yakılan 398 zeytin ağacına 318 bin 400 lira bedel biçildi

Nesin Vakfı'na ait İzmir Tire'deki zeytinlik arazinin 2 kişi tarafından kundaklandığı iddiasıyla dava açılmıştı. Dava kapsamında arazideki zararın tespit edilmesi için hazırlanan bilirkişi raporunda "zeytin ağaçlarının yaşı ve genel durumları" göz önüne alınarak zeytin ağacı başına 800 lira değer biçildi. Yangında zarar gören 398 zeytin ağacına toplan 318 bin 400 lira bedel biçildi. Nesin Vakfı'nın yöneticileri bu rakama tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
1 zeytin ağacının 'değeri' 800 lira çıktı. İzmir Tire'deki zeytinliğin kundaklanması ile ilgili davada bilirkişi raporu ortaya çıktı: Kundaklanarak yakılan 398 zeytin ağacına 318 bin 400 lira bedel biçildi

Nesin Vakfı'na ait İzmir Tire'deki zeytinlik arazinin 2 kişi tarafından kundaklandığı iddiasıyla dava açılmıştı. Dava kapsamında arazideki zararın tespit edilmesi için hazırlanan bilirkişi raporunda "zeytin ağaçlarının yaşı ve genel durumları" göz önüne alınarak zeytin ağacı başına 800 lira değer biçildi. Yangında zarar gören 398 zeytin ağacına toplan 318 bin 400 lira bedel biçildi. Nesin Vakfı'nın avukatı bu rakama tepki gösterdi.

9 Ağustos 2022 tarihinde kundaklandığı iddia edilen İzmir Tire'deki zeytinlik ile ilgili tartışma yaratacak bir gelişme yaşandı.

Vakfın 66 bin metrekare büyüklüğündeki zeytin ağaçlarıyla dolu arazisinin 9 Ağustos 2022 tarihinde Mehmet Kılıç ve Muammer Turan tarafından kundaklandığı öne sürüldü. Edinilen bilgiye göre; motosikletli şahısların bir patlayıcı maddeyi Nesin Vakfı’nın zeytinliğine attığı anlar güvenlik kamerasınca kayıt altına alındı. Yaklaşık 3 bin ağacın yer aldığı arazideki çok sayıda ağaç yanarken zeytinliği kundaklayan iki kişi ise gözaltına alındıktan kısa süre sonra serbest bırakıldı. Bu iki kişi hakkında “Mala zarar verme suçundan” dava açıldı.

MAHKEME BİLİRKİŞİ RAPORU İSTEDİ

Nesin Vakfı, zeytinliği kundaklayan iki kişiye ayrıca tazminat davası da açtı. Dava kapsamında Tire 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, arazideki zararın tespit edilmesi için bilirkişi raporu hazırlanması istedi. Hazırlanan ve mahkemeye sunulan raporda kundaklanan 66 bin 429 metrekare büyüklüğündeki zeytinlikte 396 ağacın yanarak zarar gördüğü belirtildi.

BirGün gazetesinde yer alan habere göre raporda, “ağaçların yaşı ve genel durumları göz önüne alındığında 1 adet zeytin ağacının değerinin 800 TL olacağı kanaatine varılmıştır” denilerek yakılan 398 zeytin ağacına toplam 318 bin 400 TL bedel biçildi. Ayrıca yanan ağaçlardaki ürün kaybının 2022 maliyeti de 105 bin 360 TL olarak hesaplandı. Sulama sisteminde oluşan hasarın toplam maliyetinin de 42 bin 37 TL olduğu kanaatine varıldı. Böyle kundaklanan arazideki toplam zararın sadece 465 bin 797 TL olduğu ifade edildi. Ancak Nesin Vakfı yöneticileri belirlenen bu rakamın oldukça düşük olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

'TESPİT ZARARDAN ÇOK DÜŞÜK'

Nesin Vakfı’nın avukatı Cenk Söbe ise BirGün gazetesine yaptığı açıklamada, “Bilirkişi raporunda tespit edilen zararın çok düşük” olduğunu belirterek şunları söyledi:

O zeytinlik için hem vakıf yetkilileri hem de vakıf gönüllüleri yıllarca emek verdi. Orada üretilen zeytinler ve zeytinyağlarından vakfa gelir sağlanıyordu. Ağaçlar yandığı için bu gelirden 4-5 yıl mahrum olacağız. Yapılan tespit gerçek zarardan çok ama çok düşük. Vakfa yönelik üst üste yapılan saldırılar ve yaşananlar tesadüf değil. Önce İsmailağa Cemaati saldırdı, sonra vakfımızın bağışlarına el konuldu. Şimdi de ‘domuz korkutmak için torpil attık’ diyorlar. Biz bu savunmayı gerçekçi ve makul bulmuyoruz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin