1 Mayıs'ta işçilere ek mesai ücreti var mı. 1 Mayıs'ta işçilere ek mesai (yevmiye) ücreti ne kadar, kaç TL? 1 Mayıs günlük ek mesai ücreti hesaplama yöntemi

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı her yıl kutlanıyor. Ülkemizde de resmi tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs'ta kamu kurumları çalışmazken özel sektörde bazı çalışanlar mesailerine devam ediyor. Bu noktada çalışan ve çalışmayan işçilerin 1 Mayıs'ta günlük ne kadar ücret alacağı araştırılıyor. Peki 1 Mayıs'ta işçilere ek mesai ücreti var mı? 1 Mayıs'ta işçilere ek mesai (yevmiye) ücreti ne kadar, kaç TL? 1 Mayıs günlük ek mesai ücreti hesaplama yöntemi.

Google Haberlere Abone ol
1 Mayıs'ta işçilere ek mesai ücreti var mı. 1 Mayıs'ta işçilere ek mesai (yevmiye) ücreti ne kadar, kaç TL? 1 Mayıs günlük ek mesai ücreti hesaplama yöntemi

1 Mayıs İşçi Bayramı ülkemizde coşkuyla kutlanan bayramlardan biridir. İşçinin alın terinin emeğine dikkat çekildiği bu özel günün temelleri, seneler önce işçilerin daha iyi çalışma koşulları talebiyle düzenlediği yürüyüşle atıldı. İlerleyen zamanlarda İşçi Bayramı olarak kabul edilen 1 Mayıs, ülkemiz de dahil Dünya'nın birçok yerinde resmi tatildir.

1 Mayıs'ta çalışan ve çalışmayan işçilerin ücreti ödenmeye devam eder. 1 Mayıs'ta çalışmayan tüm işçilere 1 günlük ücreti, çalışmış gibi hesaplarına yatar. Peki 1 Mayıs'ta çalışan işçilere ek mesai ücreti var mı?

Resmi günlerde çalışan işçilerin ücreti ay üzerinden hesaplanır. İşçinin maaşı bir aya tekabül eden 30 güne bölünür. İşte 1 Mayıs günlük ek mesai ücreti hesaplama yöntemi.

1 MAYIS'TA İŞÇİLERE EK MESAİ ÜCRETİ VAR MI?

İş Kanunu'nun 47. maddesinde şu ifadeler yer alır, 'İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmamaları halinde, bir iş karşılığı olmaksızın o günlerin ücretleri tam olarak ödenir. Tatil yapmayarak çalışmaları durumunda ise çalışılan her gün için ayrıca bir günlük ücreti ödenir. Buna göre, iş sözleşmesinde hüküm bulunması ya da rızasına bağlı olarak 1 Mayıs'ta çalışan işçiye ilave ücret ödenmesi gerekiyor.'

İş Kanunu'nun 47. maddesine göre, İş Kanunu kapsamında olan işyerlerinde çalışan işçilere resmi tatillerde çalışmamaları halinde bir günlük ücretleri ödenir. Yani resmi tatilde çalışmayan işçinin günlük ücreti maaşından kesilmez.

Resmi tatilde çalışan işçiye ise çalışığı her gün için ayrıca ücret ödemesi yapılır. Yani 1 Mayıs'ta çalışan her işçiye ilave ek ödeme yapılır.

1 MAYIS GÜNLÜK EK ZAM HESAPLAMA YÖNTEMİ

1 Mayıs'ta çalışanlara ödenecek ek mesai ücretini hesaplamak oldukça basit.

İşçinin aldığı net ücret çalışma gününe bölünür.

Böylelikle işçinin bir günük mesai ücreti ortaya çıkar.

( NET MAAŞ / 30 = BİR GÜNLÜK MESAİ ÜCRETİ )

Bir günlük ücret, net maaşla toplanır.

Böylelikle resmi bayramla birlikte ay sonunda işçinin eline geçecek net maaş ortaya çıkar.

( BİR GÜNLÜK MESAİ ÜCRETİ + MAAŞ = EK ZAMLI MAAŞ )

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin