1 Mayıs'ın anlam ve önemi nedir. 1 Mayıs'ta ne oldu. 1 Mayıs neden resmi tatil oldu. İşte 1 Mayıs tarihçesi

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı Dünya'nın birçok yerinde kutlanan dayanışma, birlik ve haksızlıklarla mücadele günüdür. 1 Mayıs 1886 yılında işçiler daha iyi çalışma koşulları için yürüyüş düzenlediler. Bu yürüyüşe birçok kişi katılım sağlayarak destek verdi. İşçilerin alın terinin, emeğinin kutlandığı bu özel gün resmi tatil kabul edilir. Peki 1 Mayıs'ın anlam ve önemi nedir? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs neden resmi tatil oldu? 1 Mayıs neden İşçi Bayramı?

Google Haberlere Abone ol
1 Mayıs'ın anlam ve önemi nedir. 1 Mayıs'ta ne oldu. 1 Mayıs neden resmi tatil oldu. İşte 1 Mayıs tarihçesi

1 Mayıs İşçi Bayramı'nın anlam ve önemi araştırılıyor. İşçi Bayramı olan bu özel günde kamu çalışanları ve öğrenciler tatil yapar. Yurdun dört bir yanında kutlamalar yapılır. 

1 Mayıs'ın temelleri 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin günde sekiz saatlik çalışma isteğiyle düzenlediği yürüyüşle başladı. 

Peki 1 Mayıs'ın anlam ve önemi nedir? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs neden resmi tatil oldu? 1 Mayıs neden İşçi Bayramı? İşte 1 Mayıs anlam ve önemi.

1 MAYIS'TA NE OLDU? 1 MAYIS'IN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

1 Mayıs işçilerin daha iyi şartlarda çalışmak için düzenlediği yürüyüşle ortaya çıktı. 1 Mayıs 1886 yılında Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat ve haftada 6 günlük çalışma koşullarını reddett. İşçiler günde 8 saatlik çalışma talebiyle işi bıraktı.

Gösteriler Chicago'da yapıldı ve yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de 6 bini aşkın siyah ve beyaz işçi, daha iyi çalışma koşulları için beraber yürüdü. Yürüyüşün ardından işçiler Ulusal Park'a girdi. Bu durum basında 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' başlığıyla yorumlandı. 

1 Mayıs'ı izleyen günlerde devam eden bu gösteriler 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı. Yasal baskılarla bu gösterilerin tekrarlanmasının önüne geçildi. 

14 Temmuz-21 Temmuz 1889 tarihlerinde toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisi 1 Mayıs'ın dünya çapında "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasını önerdi. Böylece 1890 yılında ikinci gösteri yapıldı. 

1 Mayıs 1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda kutlamalar yapıldı. Bu sırada yapılan saldırıda 34 kişi vefat etti, 136 kişi ise yaralandı.

İşçilerin 8 saatlik mesai talebi zamanla birçok ülkede kabul edildi. Böylece 1 Mayıs işçilerin birlik ve beraberliğini yansıtan bayram olarak kabul edildi. Günümüzde birçok ülkede 1 Mayıs kutlamaları yapılıyor, resmi tatil olarak kabul ediliyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin