1 Mayıs resmi tatil mi. 1 Mayıs Pazartesi anlam ve önemi nedir. 1 Mayıs'ta kamu ve özel sektör çalışıyor mu?

1 Mayıs bu yıl pazartesi gününe denk geliyor. İşçinin alın teri ve emeğine dikkat çekildiği 1 Mayıs İşçi Bayramı Dünya'nın pek çok ülkesinde coşkuyla kutlanıyor. 1 Mayıs'ın temelleri 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde işçilerin günde sekiz saatlik iş için yürüyüş düzenlemesiyle başladı. Peki 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Pazartesi anlam ve önemi nedir? 1 Mayıs'ta kamu ve özel sektör çalışıyor mu?

Google Haberlere Abone ol
1 Mayıs resmi tatil mi. 1 Mayıs Pazartesi anlam ve önemi nedir. 1 Mayıs'ta kamu ve özel sektör çalışıyor mu?

1 Mayıs 2023 Pazartesi günü resmi tatil mi araştırmaları hız kazandı. 1 Mayıs Dünya çapında kutlanan birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. 

1 Mayıs 1886 yılında Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma şartlarını günlük 8 saatlik çalışma programı için işi bıraktı. Gösteriler Chicago'da yapıldı ve yarım milyon kişi katıldı. Gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde devam etti. 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı meydana geldi. Yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanmasının önüne geçildi.

14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs'ın tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanması kararı alındı. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapıldı. Zaman geçtikçe 8 saatlik çalışmayı birçok ülke kabul etti. Böylece işçilerin 1 Mayıs'ta başlattığı bu dayanışma bayram niteliği kazandı. 

Peki 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Pazartesi anlam ve önemi nedir? 1 Mayıs'ta kamu ve özel sektör çalışıyor mu?

1 MAYIS RESMİ TATİL Mİ?

1 Mayıs Türkiye de dahil olmak üzere Dünya'nın birçok yerinde resmi tatil olarak kutlanır.

1 MAYIS'TA KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞIYOR MU?

1 Mayıs'ta kamu sektörü (devlet daireleri, noter vs.) kapalıdır. Kamu sektörü 2 Mayıs Salı günü işleyişine devam edecek.

1 MAYIS'TA HASTANELER VE SAĞLIK OCAĞI AÇIK MI, KAPALI MI?

1 Mayıs'ta hastaneler ve sağlık ocağı kapalı olacak. 1 Mayıs 2023 Pazartesi günü için randevu alınamayacak, doktor muayenesine girilemeyecek.

Ancak hastanelerin acil birimleri 7/24 hizmet vermeye devam edecek.

1 MAYIS'TA KARGOLAR AÇIK MI, KAPALI MI?

1 Mayıs'ta kargoların çalışma saatleri şirketten şirkete göre değişecek.

1 MAYIS'TA ECZANELER AÇIK MI, KAPALI MI?

1 Mayıs'ta eczaneler kapalı olacak. Nöbetçi eczaneler ise hizmet vermeye devam edecek. 

1 MAYIS'TA BANKALAR VE BORSA AÇIK MI, KAPALI MI?

1 Mayıs'ta bankalar ve borsa resmi tatil dolayısıyla kapalı olacak. Bankada ve borsada yapılan işlemler 2 Mayıs Salı itibarıyla devam edecek.

1 MAYIS'TA OKULLAR AÇIK MI, KAPALI MI?

1 Mayıs'ta okullar kapalı olacak. Öğrenciler hafta sonu tatilinden hemen sonra gelen 1 Mayıs ile 3 günlük tatil yapacak.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin