1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Bayramı. İstanbul'da on binlerce kişinin katıldığı kutlamaların adresi Maltepe oldu

Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs'ın kutlama adresi bu sene de İstanbul'da Maltepe ilçesi oldu. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB temsilcileri alanda bir araya geldi. Miting alanına yürüyen gruba müdahale eden polis birçok kişiyi gözaltına aldı.

Google Haberlere Abone ol
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Bayramı. İstanbul'da on binlerce kişinin katıldığı kutlamaların adresi Maltepe oldu

Çeşitli sendikalara, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına üye gruplar ile vatandaşlar, Maltepe Sahili'ndeki Turgut Özal Bulvarı üzerindeki bir otelin önü ile İdealtepe tarafında belirlenen alanlarda sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.

Katılımcılar ellerinde taşıdıkları pankartlar, flamalar ve bayraklar eşliğinde kutlamaların yapılacağı Maltepe Etkinlik Alanı'na doğru yürüyüşe geçti.

DİSK'in kortejinde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile yönetim kurulu üyeleri yer alırken, KESK'in kortejine de KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ve sendika üyeleri katıldı.

Yürüyüş sırasında bazı gruplar davul zurna çalarken, bazı katılımcılar da çeşitli sloganlar attı, marşlar söyledi. 

Kutlamaların gerçekleştirileceği Maltepe Etkinlik Alanı güvenlik amacıyla bariyerlerle kapatıldı. Çok sayıda polisin görev aldığı alanda, tedbir amaçlı havadan helikopterle de denetim yapıldı.

Etkinlik nedeniyle sahil yoluna çıkan birçok cadde ve sokak araç trafiğine kapatıldı.

Alana ulaşan katılımcılar 2 ayrı güvenlik noktasından üstleri aranarak içeriye alınmaya başladı.

Grupların alana girişinin tamamlanmasının ardından kutlama programı başladı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Bayramı. İstanbul'da on binlerce kişinin katıldığı kutlamaların adresi Maltepe oldu - Resim : 2 

15 kişi gözaltına alındı

Öte yandan, Maltepe Etkinlik Alanı'ndaki kutlamalara katılmak için sahil yolunda yürüyüş yapan "partizan" isimli gruba, açılan yasa dışı pankart nedeniyle polis müdahale etti.

Polis, direnen gruba karşı biber gazı kullandı. Bu sırada gruptakilerin saldırdığı polis otobüsünün camları kırıldı. Gruptan yaklaşık 15 kişiyi gözaltına alan polis, pankartlara da el koydu.

Gözaltına alınan şüpheliler İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Bayramı. İstanbul'da on binlerce kişinin katıldığı kutlamaların adresi Maltepe oldu - Resim : 3

Etkinlikte konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, burada ve ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs meydanlarında yan yana ve omuz omuza olduklarını söyledi.

Kötülükle iyiliğin, yalanla doğrunun, arsızlıkla tevazunun, hırsızlıkla alın terinin, zorbalıkla adaletin, istibdatla hürriyetin arasında 14 Mayıs'ta bir seçim yapılacağını belirten Çerkezoğlu, "İnanıyoruz ki bu 1 Mayıs, 2023 1 Mayıs'ı, Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak. Gelecek yıl Gezi Parkı'nda buluşacağız." dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise işten çıkartmalara, grev yasaklamalarına, KHK ile işlerinden edilmelerine, sendikal hak ve özgürlüklerinin engellenmesine öfkeleri olduğunu anlattı.

Yeşil, öfkelerinin 14 Mayıs'ta umuda dönüşeceğini kaydederek, "Cinsiyetçiliği, erkek şiddetini, taciz ve mobbinge karşı susmayan, korkmayan, biat etmeyen biz kadınların yaşamlarımıza ve haklarımıza sahip çıkarak İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden hayata geçirmenin iradesinin umudu ve inancı 1 Mayıs meydanlarında var." diye konuştu.

"Hepimize büyük görev düşüyor"

TMMOB Yönetim Kurulu Emin Koramaz, çocuklarının yarınları için herkesin çok çalışıp 14 Mayıs'taki seçimlerin kazanılması gerektiğini söyledi.

Seçimlerde sadece cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmeyeceklerine dikkati çeken Koramaz, "İnsanlık ve toplum düşmanı politikalarla, kamucu anlayış, insancı anlayış ve toplumcu anlayış arasında bir seçim yapacağız. Bu nedenle hepimize büyük görev düşüyor. Bu seçimleri mutlaka kazanacağız." ifadelerini kullandı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise mücadele sözlerinin her zamankinden güçlü ve kararlı olması gerektiğini dile getirdi.

Fincancı, meslek örgütlerinin tarihsel birikimine güvendiğini vurgulayarak, "Emek bizim, söz bizim, gelecek hepimizin. Söz veriyoruz, birlikte değiştireceğiz. Birlikte değiştirmeye gidiyoruz." diye konuştu.

TDB Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tarık İşmen de eşit, özgür ve demokratik bir ülkede barış içinde bir arada yaşamak istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından kurumların "1 Mayıs ortak metni" Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin