Vize serbestisi açıklaması. Diplomatik kaynaklar: 2024'te daha hızlı sonuçlanacak

Diplomatik kaynaklar, Avrupa Birliği vize serbestisi süreciyle ilgili kolaylaştırıcı bir yaklaşımla görüşmelerin devam ettiğini hatırlatarak, "2024'te vize başvurularının daha hızlı sonuçlanmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Google Haberlere Abone ol
Vize serbestisi açıklaması. Diplomatik kaynaklar: 2024'te daha hızlı sonuçlanacak

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Avrupa Birliği (AB) ile vize konusunda yaşanan sorunlara ilişkin "Vize serbestisi hedefine halel getirmeden, iş insanları, akademisyenler, öğrenciler sanatçılar ve medya mensupları gibi grupların başvurularında kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı bir yaklaşıma, sisteme gidebilmek için hem AB ile hem AB üyesi ülkelerle ikili ve çoklu düzeyde görüşmeler yapılıyor. 2024’de vize başvuru süreçlerinin daha hızlı sonuçlandırılması beklentimiz var, büyük ihtimalle de bu olacak, zira halihazırda bazı ilerlemeler kaydedildi. Mesela 3-4 haftayken bazı yerlerde 2 haftaya düşürdüler başvuru ve randevu süreçlerini" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık yetkilileri, söz konusu raporu not ettiklerini ve AB'nin Türkiye'ye yönelik durum tespiti yapma aşamasında ve raporda bu önerilerle gelmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vilnius'taki AB ile ilişkilerin canlandırılması yönündeki çağrısının da etkili olduğunu kaydederek, "Rapordaki önerilerin bir an evvel hayata geçirilmesi Türkiye AB ilişkilerinde önemli bir ilk adım olacaktır. Tüm AB kurumlarının bu yönde hızla ve somut adımlarla harekete geçmesini bekliyoruz" dedi.

Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda başta Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlarla birlikte AB yetkililerine beklentilerini dile getirdiklerini aktaran yetkililer, "Bu konuda teknik görüşmelerin ön şartsız olarak başlamasını, bunun içinde komisyona yetki verilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin