Türkiye'nin İsveç'e NATO vizesi vermesi etkili oldu. Kanada, SİHA’larda kullanılan parça ithalatı ambargosunu kaldırmaya karar verdi

Kanada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği konusundaki geçmiş kararı nedeniyle SİHA parçalarının ihracatına yönelik ambargo uygulamıştı. Ancak şimdi, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının ardından Kanada, bu kararını değiştirmeye karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin İsveç'e NATO vizesi vermesi etkili oldu. Kanada, SİHA’larda kullanılan parça ithalatı ambargosunu kaldırmaya karar verdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkan kararla birlikte İsveç’in NATO üyeliği onaylandı ve karar, Resmi Gazetede yayınlandı. Gelişmenin ardından önce ABD, Türkiye’nin F-16 satın alımı için harekete geçti.

Ardından Kanada, Azerbaycan’ın Karabağ’a yönelik gerçekleştirdiği askeri harekat kapsamında SİHA’larımızın kullanılması sebebiyle Türkiye’ye parça ithalatı ambargosu uygulamıştı.

shifdelete.net'teki habere göre Türk SİHA’ları için parça tedariki yapan Kanadalı şirketler, Kanada Hükümetinin baskısıyla Türkiye’ye savunma ürünleri ihraç etmeyi durdurmuştu. Hatta Türkiye’ye ihracat yapan Kanadalı bir şirket olan Telemus, silah ambargosu nedeniyle iflas ilan etmişti.

2021 yılında başlayan Kanada silah ambargosu, Reuters’a göre NATO-İsveç onaylamasının ardından derhal kaldırılacak. Bir başka kaynağa göre bu konunun görüşmeleri uzun bir süredir sürüyordu.

İki ülke arasında yapılan görüşmeler ve anlaşma sonucunda, SİHA ve İHA parçalarının Türkiye’ye ihracatının tekrar başlaması kararlaştırılmış gibi görünüyor. İsveç’in NATO üyeliği konusundaki nihai belgelerin ABD’ye gönderilmesiyle birlikte, Kanada’nın silah ihracatındaki kısıtlamaların hemen kaldırması bekleniyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin