Türkiye’nin doğusunda yoğun kar ve tipi yolları kapattı. 1641 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Türkiye’nin doğusunda yoğun kar ve tipi nedeniyle yüzlerce yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor. Karla mücadele ekipleri yolları açmak için çalışma yürütüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde azalma, buzlanma ve don olayı ile kar örtüsü bulunan dağlık kesimlerde ve dik yamaçlarda çığ tehlikesine karşı yurttaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’nin doğusunda yoğun kar ve tipi yolları kapattı. 1641 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Hakkari’de akşam etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Merkezde 93, Çukurca’da 22, Derecik’te 18, Şemdinli’de 87 ve Yüksekova’da 135 olmak üzere toplam 355 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.

Kar yağışı sonrasında harekete geçen Hakkari İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri ise, kapanan yolları yeniden ulaşıma açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

VAN 451 YERLEŞİM YERİ KAPANDI

VAN'da gece yağan kar nedeniyle 451 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Karla mücadele ekipleri yolları açmak için çalışma yürütüyor. 

Kentte, gece başlayan kar yağışı, sabah saatlerine kadar sürdü. Kar kalınlığı kent merkezinde 20, yüksek kesimlerde ise 50 santimetreye ulaştı. Kar yağışı ile daha önce açılan yollar, tekrar kapandı. Kentte 176 mahalle ve 275 mezra olmak üzere 451 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van'ın Bahçesaray, Başkale, Çatak ve Gevaş ilçelerinin tüm mahalle ve mezra yolları kardan ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları ekipleri yolları açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu arada, kar, tipi ve çığ tehlikesi nedeniyle 22 Aralık 2023'ten beri kapalı olan Van-Bahçesaray kara yolunda da halen ulaşım sağlanamıyor.

Tüm mahalle ve mezra yollarının kapalı olduğu Başkale ilçesinde de gece etkili olan yağışla birlikte kar kalınlığı, ilçe merkezinde 30 santimetre, yüksek kesimlerde ise yer yer 1 metreye ulaştı. Günlerdir dondurucu soğukların etkili olduğu ilçede sabah, esnaf küreklerle dükkanlarının önün açarken, Başkale Belediyesi, Karayolları ve Van Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri de kapanan yollarda çalışmalarını sürdürüyor.

ERZURUM-KARS

Erzurum ile Kars'ta kar ve tipi dolayısıyla 161 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Erzurum'da 144 kırsal mahallenin yolu ulaşıma kapandı.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kapalı yollarda karla mücadele çalışması başlattı.

Kars’ta da kar ve tipi sebebiyle 17 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

İl Özel İdaresi ekipleri, söz konusu köy yollarında çalışmalarını sürdürüyor.

ARDAHAN

Ardahan’da yoğun yağış etkili olurken, kar kalınlığı ise 40 santimetreye kadar ulaştı. Kar yağışı sonrası kent genelinde 207 köy yolu ise ulaşıma kapandı.

Kentte dün öğle saatlerinde başlayan kar yağışı, aralıklarla etkisini sürdürüyor. Kent merkezini kaplayan beyaz örtünün kalınlığı, 40 santimetre oldu. Ardahan Belediyesi kent merkezinde, Karayolları şehirlerarası yollarda, İl Özel İdaresi de ulaşıma kapanan 207 köy yollunda temizlik çalışması başlattı.

Kar kalınlığının 40 santimetreyi bulduğu kentte esnaf ise iş yerlerinin önünü temizlemek için kolları sıvadı. Uzun bir aradan sonra ilk defa bu şekilde kar yağışının etkili olduğunu söyleyen Mikail Çanakçı, ’’Çoktan beri bu şekilde yoğun kar yağmamıştı Ardahan’a. Maşallah dün geceden beri yağan karla birlikte kar kalınlığı 40 santimetreyi aşarak 50 santimetreye ulaştı. Bereketli olur inşallah’’ dedi.

Ardahan Belediye ekipleri, ulaşımda herhangi sıkıntı yaşanmaması için cadde ve sokaklarda, araç ve yaya trafiğinin olduğu bölgeleri temizledi. Kar yağışı nedeniyle kapanan 207 köy yolu ise ekipler tarafından yeniden ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

TUNCELİ-BİNGÖL

Kar yağışının etkili olduğu Tunceli'de 229, Bingöl'de ise 238 köy yolu ulaşıma kapandı. Karla mücadele ekiplerinin kapalı yolları açma çalışması sürüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'kar' uyarısında bulunduğu Tunceli ve Bingöl'de etkili olan yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Tunceli'de gece saatlerinde başlayan kar yağışı, kent merkezi ve ilçelerini beyaza bürüdü.

Türkiye’nin doğusunda yoğun kar ve tipi yolları kapattı. 1641 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Kar kalınlığı kent merkezinde 30 santimetreye; Ovacık, Hozat ve Pülümür ilçelerinde 60 santimetreye kadar ulaştı. Valilik koordinesinde İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne bağlı 59 araç ve 120 kişilik ekip, kardan kapanan 229 köy yolunun ulaşıma açılması için kar temizleme ve küreme çalışmalarına başladı.

Bingöl'de ise 238 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri 56 araç ve 110 personelle kapalı köy yollarının açılması için çalışıyor.

METEOROLOJİDEN UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıda; “26 Ocak 2024 Cuma günü öğle saatlerinden itibaren Hakkari çevreleri ve Şırnak’ın doğusunda yoğun kar (20 cm. üzeri kar örtüsü), Erzincan'ın, Tunceli'nin ve Malatya'nın doğusu, Bayburt, Erzurum, Elazığ, Bingöl, Kars, Ardahan, Ağrı, Bitlis, Muş, Siirt ve Van çevrelerinde kuvvetli kar yağışı (10-20 cm. kar örtüsü) bekleniyor. Kuvvetli ve yoğun kar yağışlarının Cumartesi akşam saatlerine kadar etkili olacağı tahmin ediliyor. Ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde azalma, buzlanma ve don olayı ile kar örtüsü bulunan dağlık kesimlerde ve dik yamaçlarda çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

 

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin