Avrupa Günü nedeniyle Ankara’da düzenlenen resepsiyon öncesi basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Türkiye Büyükelçisi Thomas Hans Ossowski, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun, yeniden canlandırılmasına çalışılan Türkiye AB ilişkileri açısından “işleri karıştırdığını” söyledi.
Ossowski, vize konusunda da “isteseydiniz, kriterleri yerine getirseydiniz tüm aday ülkeler gibi vizesiz seyahat hakkı elde ederdiniz” dedi. Vize sınırlaması haberlerini de “propaganda” diyen Büyükelçi, bu haberlerin vize aracılığı yapan ajanslarca yayıldığını, polise bu konuda başvurduklarını söyledi.
İŞTE VİZE MUAFİYETİ İÇİN GERELEN 6 KRİTER
*Terörle mücadele yasasının AB standartlarına getirilmesi
*KVKK mevzuatının AB standartlarına getirilmesi
*AB ülkeleriyle adli yardımlaşma anlaşması yapılması
*EUROPOL ile operasyonel işbirliği anlaşması yapılması
*Avrupa Konseyi yolsuzlukla mücadele standartlarının kabul edilmesi
"TÜRKİYE’NİN HAYAL KIRIKLIĞINI ANLIYORUZ AMA..."
Türkiye’nin çok uzun süre aday olarak beklemesi nedeniyle “hayal kırıklığını anladığını” söyleyen Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, müzakerelerin siyasi nedenlerle askıya alındığını, son dönemdeki temaslar sonrası müzakerelerin başlamamakla birlikte, uzun süredir hiçbir hareket görülmeyen bu alanda bazı adımların atılmasının planlandığını kaydetti. Bunları göç, ekonomi gibi konular olarak niteleyen Büyükelçi, herhangi bir niteleme yapmamakla birlikte AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının etkisiz kılınmasıyla ilgili konunun gündemde olduğunu, pozitif bir yaklaşım içinde bulunduklarını kaydetti.
İMAMOĞLU’NUN TUTUKLULUĞU: İŞLER BİRAZ KARIŞTI!!
AB Komisyonunun ve AB Parlamentosunun Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğuna ilişkin net tavır aldığını söyleyen AB Büyükelçisi, “Belediye Başkanı İmamoğlu’nun gözaltına alınmasından dolayı işler biraz karıştı. AB Konseyinin geçen hafta toplantısında net biçimde şu söylendi. Aday ülke olarak Türkiye’nin yeniden masaya gelmesi, yoğun ilişki başlatmasını istiyorlar ama koşullar var. Bunlardan biri ülke içi reformlarının hayata geçirilmesi ve demokratik reformlardan geri adım atılmaması.
Parlamento raporunda görmüşsünüzdür. AB gelişmeleri takip ediyor. Çok yukarıdan yerde, yargılayıcı yerden bakmak istemiyor. Türkiye’nin iyi bir ortağı olmak istiyoruz” dedi.
"KRİTERLERİ YERINE GETİRMELİSİNİZ"
Türkiye ve AB’nin üyelik-adaylık bağlamında “ortak değerler paylaştığını” söyleyen AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Thomas Hans Ossowski, “Türkiye aday olarak ortak değerleri karşılamayı taahhüt etmiş oldu. Kimse Türkiye’yi aday ülke olmaya zorlamadı. Ortak değerlerimiz elbette demokrasi. Taahhütlerinizi yerine getirin diyoruz sadece, bu konuda da dışlayıcı olmuyoruz” diye konuştu.