DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, dün terör örgütü PKK'nın fesih açıklamasının ardından partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakırhan çözüm yerinin Meclis olduğunu vurguladı.
3 Mayıs'ta hayatını kaybeden Meclis Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in fotoğrafı da kürsü de yer aldı.
Bakırhan, "Orhun Abideleri'nde aynen şöyle söyler; Barış aç olanı tok etmek, az olanı çok etmek için büyük bir fırsattır." ifadelerini kullandı.
BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR
Dün Sayın Devlet Bahçeli, "Barış havası, güvenlik ortamı mutlak surette kalıcı ve gerçekçi olmalıdır. Siyasi ve hukuki reformlarla demokrasi ve sivil siyasetin güçlendirilmesi" belirlemesini çok değerli buluyor bu yapıcı yaklaşımı yürekten desteklediğimi belirtmek istiyorum.
Aynı şekilde, Sayın Özgür Özel’in 'Kalıcı toplumsal barışın olması; atılacak adımların samimiyetine ve hukukiliğine bağlıdır' tespiti de son derece kıymetlidir."
BAYRAM ÖNCESİNDE DÜZENLEME ÇAĞRISI
Tam da bu açıklamalardan sonra insani somut ve güven artırıcı düzenlemelerin bayram sonrasına bırakılmadan yapılması Türkiye'nin önünü açacaktır. Kurban Bayramı'nı çifte bayram haline getirecektir. Bu konuda da yürütme erkinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini beklediğimizi belirtmek istiyorum.
"CUMHURİYET'İ DEMOKRASİ İLE BULUŞTURALIM"
"Demokratik siyaset, 100 yıllık paranoyaları ve 40 yıllık acıları iyileştirme gücüdür. Artık, 100 yıldır söylenen bölünme yalanları, beka kaygıları, düşman hukuku, raf ömrünü tamamlamış ve tarihin tozlu raflarına kaldırılmıştır. Devleti demokratikleştirmek için ortak akılda buluşalım. Ortak vatan fikriyle Cumhuriyet'i demokrasiyle buluşturalım. Biz, 'Cumhuriyet'i demokrasiyle buluşturalım' diyoruz onlar ise 'Türkiye’yi bölecekler' diyor. Bunları iyi tanıyın değerli Türkiye halkları, değerli emekçiler. Bu kavga ve çatışmayı isteyenlerin yalanlarına lütfen kimse kanmasın. Çok açık söylüyoruz, ikinci yüzyılda Cumhuriyet'i demokrasiyle taçlandıralım. Bunun neresinde bölücü var, Allah aşkına."
ORHUN ABİDELERİ
Orhun Abideleri (ya da Orhun Yazıtları), 8. yüzyılda Göktürkler tarafından Orhun Nehri vadisine dikilmiş olan, Türk tarihinin bilinen ilk yazılı metinleridir. Bu yazıtlar Göktürk Kağanlığı döneminde, Bilge Kağan, Kül Tigin ve Vezir Tonyukuk adına dikilmiştir.
Türk adının geçtiği ilk yazılı belgelerdendir. Türklerin devlet anlayışı, toplum yapısı ve bağımsızlık düşüncesi hakkında bilgi verir.