SON DAKİKA....Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı yurda döndü: Yaptığımız uzay seyahati değildi. Erdoğan, Gezeravcı'yı kabul etti

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Türkiye'ye döndü. İSS'deki 18 günlük görevini başarıyla tamamlayarak dünyaya dönen Alper Gezeravcı'yı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır karşıladı. Gezeravcı, turistik gezi tartışmalarıyla ilgili "Yaptığımızın uzay seyahati olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bunu ifade ederken de bu işin otoriteleri tarafından ifade edilen değerlendirmelere istinaden söylüyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı'yı kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
SON DAKİKA....Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı yurda döndü: Yaptığımız uzay seyahati değildi. Erdoğan, Gezeravcı'yı kabul etti

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği 18 günün ardından Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu tamamlayarak 9 Şubat'ta dünyaya iniş yapmıştı.

ABD'deki kontrollerinin ardından Gezeravcı, Cumhurbaşkanlığına ait uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na geldi.

Gezeravcı'yı, burada Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever karşıladı.

Ayrıca 13 çocuk, apronda Gezeravcı'ya çiçek takdim etti. Gezeravcı da Uluslararası Uzay İstasyonu'na giderken yanında götürdüğü 13 Türk bayrağını çocuklara verdi.

Gezeravcı'nın ailesi de aynı uçakla yurda döndü.

Bakan Kacır ve Gezeravcı'nın havalimanında basın toplantısı düzenledi. 

Bakan Kacır'ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:

Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği uzay bilim misyonu bir ilktir ama son olmayacak. Türkiye için uzay bilimi ve teknolojilerinde yeni bir sayfa açılmıştır.

Türk bilim insanların hazırladığı 13 deney astronotumuz tarafından başarıyla tamamlandı. Genetik, fizik, malzeme bilimi, tıp alanlarında bilim insanlarımızın yürüttüğü çalışmalara ışık tutacaktır.

Astronotumuz misyon sırasında 7 görüntülü video ve 2 telsiz bağlantısı gerçekleştirerek bizleri kapsamlıca bilgilendirdi.

Türkiye, 7’den 77’ye belki de ilk kez bir bilimsel çalışmayı başından sonuna izledi. Bu misyon, bilim topluluğu olma yönünde ülkemiz için yeni bir başlangıç olmuştur. Türk gençlerinin, ‘sadece başka milletlerin başarabileceği’ düşüncesiyle kurmaktan vazgeçeceği bir hayal kalmamıştır. İkinci astronotumuzun yakın bir zamanda yörünge altında bilimsel deneyleri yapmasını sağlayacağız.

Uzay İstasyonları geliştirme süreçlerine yönelik Ar-Ge programları başlatacağız. Ankara’da Uzay Teknolojileri Geliştirme Merkezi kuracağız. Bölgemizin en gelişmiş teleskobuna da sahip olacağız. İlk milli haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı yakın zamanda uzaya göndereceğiz.

Yurda dönen Gezeravcı'nın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları:

Hedefimize ulaşmanın mutluğuyla buradayım. Bu sadece başlangıçtı. Koşar adımlarla ileriye gitmeye devam edeceğiz. 

Ülkemin bana kazandırmış olduğu kabiliyetlerle gerçekleştirmiş olduğum görevin bugünlere kadar gelmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sanayi Teknoloji Bakanlığımız, Türkiye Uzay Ajansımız ve TÜBİTAK çalışanlarına minnettar olduğumu belirtmek isterim. Orada gerçekleştirdiğimiz her bir deneyi temsil eden bir Türk Bayrağı’nı gençlerimize vererek bayrak teslimini gerçekleştirmiş bulunduk. Gerçekleştirdiğimiz deneylere vakıf olan ve hayranlıklarla bizi tebrik eden insanların gururuyla yurda döndüm. Bundan sonra çok daha büyüyerek devam edecek. Ülke olarak fazlasıyla hak etmiş olduğumuz ekosistemde pay alacak şekilde adımların atılacağı şüphesiz.

Yalnızca yapmış olduğumuz deneyler değil bunun öncesinde bizi bu sürece hazırlayan bilim insanlarının hazırlık süreci ve sonrasındaki projelere şahitlik ediyoruz. Sizler bundan sonra o bilim insanlarının yapılmak üzere bana teslim etmiş olduğu deneylerin gelecek adımlarına siz gençler imza atacaksınız.

Devletimin emrindeyim, her türlü görev hazırım.

SAĞLIK DURUMUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Sağlık durumumla ilgili gidiş esnasında da dönüş esnasında da bir beklenti yaratmamıştım kafamda. Ne yaşayacağımı ben de merak ediyordum. Yerçekimsiz ortamında vermiş olduğu hareket imkanını hiç bir sıkıntı yaşamadan adaptasyon imkanı buldum. Birinci sakiakdan itibaren adaptasyonda bir sorun yaşamadım. Kapsülden daha büyük hacme giriş yaptığımız zaman bir alışma sürecinden bahsedilmişti. Bir ilave takviyeye ihtiyaç duymadım. Dönüş rotasında da yine farklı bir deneyimdi.

Bir öğrencinin, "Yaptığınız deneyler sonucunda gelecekte bizi nasıl bir teknoloji, nasıl bir dünya bekliyor" sorusunu Gezeravcı, şöyle yanıtladı:

Sadece oradaki 14 günlük süre planlı olan 14 günlük daha sonra 20 güne uzayan süreç içinde yapmış olduğumuz deneyler değil, bunun öncesinde bizi bu sürece hazırlayan bilim insanlarımızın hazırlık süreci de bundan sonra sonuç aşamasına giden sürede büyük bir projenin gerçekleştirme sürecini aslında şu anda şahitlik ediyoruz. Sizler bu başlatılmış olan projelerin devam eden adımlarının parlayan yıldızısınız. Bundan sonra artık okullarınızda şu anda değerli öğretmenlerimizin size minik deney setleriyle göstermiş olduğu o kabiliyetlerinizi sergileyebileceğiniz küçük denemelerin aslında ne tür büyük alanlara erişebileceği noktasında sadece birer ilk izlenime sahip oldunuz. Bundan sonra o bilim insanlarımızın yapılmak gerçekleştirilmek üzere bana teslim etmiş olduğu deneylerin bütün hazırlık süreçlerine sizler imza atacaksınız. Yolunuz bahtınız şimdiden açık olsun.

"YAPTIĞIMIZ BİR UZAY SEYAHATİ DEĞİL"

Yaptığımızın uzay seyahati olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Gönlümüz rahat. Bunu ifade ederken de bu işin otoriteleri tarafından ifade edilen değerlendirmelere istinaden söylüyorum. 

Biz orada emsalleriyle en az eşit düzeyde ve bazı noktalarda daha ileri düzeyde hiç bir aksaklık yaşamadan çok tatmin edici bir görev yerine getirdik.

Bugün programları uygun olduğu takdirde sayın Cumhurbaşkanımızla görüşme gerçekleştirme imkanımız sanıyorum olacak"

ERDOĞAN GEZERAVCI'YI KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu tamamlayarak yurda dönen Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı Esenboğa Havalimanı'nda kabul etti.

SON DAKİKA....Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı yurda döndü: Yaptığımız uzay seyahati değildi. Erdoğan, Gezeravcı'yı kabul etti

 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin