Ankara Valisi Vasip Şahin, kentte sahte içkiden 33 kişinin hayatını kaybettiğini ve 20 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü açıkladı.
Vali Şahin, sahte içki nedeniyle haklarında işlem yapılan 32 kişiden 13'ünün tutuklandığını bildirdi.
İSTANBUL'DA SAHTE İÇKİDEN 23 GÜNDE 70 ÖLÜM
Sahte içki, İstanbul'da da can almaya devam ediyor. Megakentte 14 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında sahte içki kaynaklı 70 kişi hayatını kaybetti. 150'den fazla kişinin de hastaneye başvurduğu öğrenildi.
Sahte ve kaçak içkiyle mücadeleye yönelik çalışmalarla ilgili bilgi veren İstanbul Valisi Davut Gül, "Sahte ve kaçak alkolle mücadele kapsamında 190 şahıs yakalandı, 11'i tutuklandı, 86 bin 274 litre sahte-kaçak alkol ele geçirildi. Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelemizde 371 denetimde 126 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi. Ele geçirilen tüm bu kaçak ürünlerin piyasaya sürülmesinin engellenmesiyle 259 milyon lira vergi kaybı önlendi." diye konuştu.
SAHTE İÇKİ SONRASI ORTAYA ÇIKAN BELİRTİLER...
Sahte içkiler, düşük maliyetleri nedeniyle tercih edilse de, içerdikleri metil alkol (metanol) ölümcül sağlık sorunlarına yol açabilir. Metil alkol, vücutta etanol gibi davranır ancak ciddi zehirlenmelere sebep olabilir.
Hafif Sarhoşluk ve Baş Ağrısı: İlk başta, sarhoşluk ve baş ağrısı gibi sıradan semptomlar görülse de, bunlar hızla şiddetlenebilir.
Görme Problemleri: Bulanık görme, çift görme ve tam görme kaybı, metil alkol zehirlenmesinin en tehlikeli belirtilerindendir.
Mide Bulantısı ve Kusma: Şiddetli mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı vücuda giren metil alkolün etkisiyle ortaya çıkar.
Nefes Darlığı ve Şuur Kaybı: İleri seviyede zehirlenme, nefes darlığı ve bilinç kaybına yol açabilir.
Ciltte Mavi Renk Değişimi: Oksijen yetersizliği nedeniyle dudaklarda ve parmak uçlarında mavi renk değişimi görülebilir.
Nöbetler ve Zihinsel Karışıklık: Merkezi sinir sistemi üzerindeki etkiler, nöbetlere ve zihinsel karışıklığa yol açabilir.
NE YAPILMALI?
Metil alkol zehirlenmesinde ilk adım, derhal tıbbi yardım almaktır. Zehirlenme hızla ilerleyebileceğinden, tedavi süreci zaman kaybetmeden başlatılmalıdır. Tedavi, sıvı takviyesi, antidot kullanımı ve hastaneye yatış gerektirebilir.