Son Dakika... İstanbul Sarıyer'de bulunan kiliseye Pazar ayini sırasında silahlı saldırı! Santa Maria Kilisesi'ne saldırdılar: Bir kişi öldü, bir kişi yakalandı

İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde Pazar ayini sırasında silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıda 52 yaşındaki bir vatandaşın hayatını kaybettiği öğrenildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırganların iki kişi olduğunu açıkladı ve yakalanmaları için çalışma başlatıldığını belirtti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise olayın aydınlatılması için başsavcılığın harekete geçtiğini söyledi. Saldırıya ilişkin yayın yasağı getirildi.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... İstanbul Sarıyer'de bulunan kiliseye Pazar ayini sırasında silahlı saldırı! Santa Maria Kilisesi'ne saldırdılar: Bir kişi öldü, bir kişi yakalandı

Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde Pazar ayini sırasında iki saldırgan ateş açtı. Olayda 52 yaşındaki C.T. hayatını kaybetti.

Edinilen bilgilere göre olay, Sarıyer'de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde yaşandı. Pazar ayini sırasında maskeli iki şahıs, kilise avlusunda ateş açtı. Kurşunların hedefi olan bir kişi yaralandı. Olay sırasında kilisede büyük panik yaşandı. Bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Saldırganlar ise olay yerinden yaya olarak kaçtı.

Kar maskeli saldırganların görüntüleri...

Yaralı şahıs, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kilise çevresinde geniş güvenlik koridoru oluşturan polis ekipleri, olayla ilgili inceleme başlattı. Kaçan saldırganların yakalanması için de çalışmalar sürüyor. Olayın terör saldırısı ihtimaline karşı İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube ve Terörle Mücadele ekipleri de devreye girdi.

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Silahlı saldırı ile ilgili bir kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. 

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Silahlı saldırıya ilişkin yayın yasağı getirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria kilisesinde meydanında gelen saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından olay ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

YAKINLARI KONUŞTU

Öldürülen C.T'nin yakınları konuştu. Dayısı Kazım Aydemir, “Bir düşmanı yoktu. Benimle beraber de ayine gelirdi zaman zaman. Temiz, çok iyi bir insandı. Tanrı yanına erken aldı. Kimseye düşmanlığı yoktu. Ben de başka bir kilisedeydim, haberi telefonla aldım ve hemen buraya geldim" dedi.

Yeğeni Çağın Cihan, "Hiçbir şekilde politikayla hiçbir kişiyle kötü bir şey yapmadı. Oraya sadece ziyarete geldi ve tesadüfen ona denk geldi" dedi. "Husumetlisi var mıydı" sorularına olmadığını söyleyen Cihan, "Masum, sade biriydi, basit biriydi. Kesinlikle masum bir kurbandı. Hiçbir şekilde suikast falan değil, kader" diye konuştu. Amcasının çocuğu olmadığını, Alibeyköy'de annesiyle yaşadığını, hafif zihinsel engelli olduğunu belirtti.

CEVDET YILMAZ: KINIYORUZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi'nde ayin sırasında bir kişiye yönelik silahlı saldırıyı kınadığını, olayın aydınlatılması için geniş çaplı soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir şahsa yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor, hayatını kaybeden şahsın ailesine başsağlığı diliyoruz. Güvenlik güçlerimiz olayın aydınlatılması ve faillerin adalet önünde hesap vermesi için geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir." ifadelerini kullandı.

Son Dakika... İstanbul Sarıyer'de bulunan kiliseye Pazar ayini sırasında silahlı saldırı! Santa Maria Kilisesi'ne saldırdılar: Bir kişi öldü, bir kişi yakalandı

İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bugün saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T. maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz.” 

BAŞSAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da başsavcılığın harekete geçtiğini belirtti. : "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria kilisesinde ayin sırasında maskeli iki kişinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir" dedi. 

TBMM BAŞKANI DA KINADI

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasındaki saldırıyı kınadı.

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında gerçekleştirilen alçak saldırıyı telin ediyor ve hayatını kaybeden vatandaşımızın yakınlarına ve dostlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin birlik ve beraberliğine, vatandaşlarımızın huzuruna kast edenlere bugüne kadar imkan vermedik bundan sonra da asla vermeyeceğiz."

ALİ ERBAŞ'TAN DA KINAMA GELDİ 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi'nde ayin sırasında düzenlenen silahlı saldırıyı kınadı.

Erbaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'nde ayin esnasında yapılan silahlı saldırıyı şiddetle kınıyor, menfur saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

VALİ GÜL: FAİLLER BULUNACAK

İstanbul Valisi Davut Gül olay yerine giderek incelemelerde bulundu. "Kilisemizin baş pederiyle de görüştük, ona da geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Olay daha çok yeni, herkes görevini yapıyor. İki tane maskeli kişi içeri giriyor, bir kişiye ateş ediyorlar, o kişi de hayatını kaybediyor. İnşallah failler kısa zamanda bulunacak" dedi. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de saldırıyla ilgili konuştu. "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi'nde ayin sırasında 52 yaşındaki bir vatandaşımıza yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Güvenlik güçlerimiz konuyla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir" dedi. 

PARTİ LİDERLERİNDEN KINAMA

Saldırıyı CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İYİ Parti lideri Meral Akşener kınadı. 

MURAT KURUM KINADI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıyı kınadı.

Kurum sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sarıyer Büyükdere Mahallemizde bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'ndeki ayin esnasında gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Rahip Anton Bulai'i arayarak başsağlığı dileklerimi ilettim. Yüzlerce yıllık kardeşlik hukukumuzu ve bir arada yaşama irademizi hedef alan bu alçak saldırılar asla hedefine ulaşamayacak" ifadelerini kullandı.

KATOLİK KİLİSESİ AVUKAT AFŞİN HATİPOĞLU'NDAN AÇIKLAMA...

Katolik Kilisesi ve Vatikan avukatı Afşin Hatipoğlu, basın mensuplarını sorularını cevapladı.

“YARALI YOK”

“Bu sabah Sarıyer’deki Santa Maria Katolik Kilisesi’nin pazar ayininde vahşice bir cinayet gerçekleşmiştir. Bu cinayetin her bir boyutu devlet yetkilileri eliyle soruşturulmaktadır. Cinayetin dışında ayin sırasında başkaca bir yaralanan şahıs olmamıştır” diyen Hatipoğlu, bu aşamada soruşturma devam ettiği için bilgi paylaşamayacağını söyledi.

Hatipoğlu, ilerleyen günlerde kilise yönetiminin yazılı açıklama yapacağını belirterek, şöyle konuştu:

“VAHŞİ BİR SALDIRI”

“Soruşturma her yönlü devam etmektedir. Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Sayısız mesaj, sayısız telefon ve sayısız ileti sabahtan bu saate kadar kiliseyle paylaşılmıştır. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı temsilciliklerden gerekse ilgili kişilerden kilise yönetimine başsağlığı mesajları iletilmiştir. Süreç çok hassastır, ayine gelen maskeli iki kişi kasten ve bilerek ayini basmış ve bu menfur saldırıyı gerçekleştirmiştir. Bu vahşi ve barbarca saldırıyı Türkiye Cumhuriyetinin bütün unsurları kiliseye olan nezaket ve saygı mesajlarıyla birlikte araştırmaktadır. Biz devletimizin bu aşamadaki desteğine teşekkür ediyoruz. Başta Katolik cemaati olmak üzere bütün milletimize başsağlığı diliyoruz.”

“BİZDE KESİN BİR KANAAT YOK”

Saldırıda ölen kişi hakkındaki soruya cevap veren Hatipoğlu, “Bu aşamada verilen bilgilerin ne derece teyit edilip edilmediğiyle ilgili bizde kesin bir kanaat yok. O nedenle merhumun hangi dine mensup olup olmadığı, gelen kişilerin kimliği kimlikleri, gelen kişilerin kastı, gelen kişilerin amacı ve icbar ettikleri hedef bizim açımızdan inanın bilinmiyor” diye yanıt verdi.

Hatipoğlu, ellerinde görgü tanığı ifadeleri ve görüntüler olduğunu ancak teyit edilmemiş olduğunu da vurgulayarak soruşturmayı etkileme olasılığı olduğundan paylaşmasının hukuken doğru olmadığını belirtti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin