Son dakika... Hollanda mahkemesi, İsrail'e F-35 parçaları ihracatını yasakladı

Hollanda'da temyiz mahkemesi, uluslararası insancıl hukuk ihlalleri sebebiyle İsrail'e F-35 savaş uçağı parçaları satışının durdurulmasına hükmetti. Hollanda hükümeti ise bu karara itiraz etmeye hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Son dakika... Hollanda mahkemesi, İsrail'e F-35 parçaları ihracatını yasakladı

Hollanda'da temyiz mahkemesi, hükümetin, 7 gün içinde İsrail'e yapılacak tüm F-35 savaş uçağı parçaları ihracatını engellemesine karar verdi. İnsan hakları örgütlerinin talebiyle açılan davada, daha önce ret kararı çıkmıştı.

Pazartesi günü Hollanda temyiz mahkemesi, Hollanda hükümetinin yedi gün içinde İsrail'e yapılacak tüm F-35 savaş uçağı parçaları ihracatını engellemesine karar verdi.

Mahkemeden yapılan açıklamada, "İhraç edilen parçaların İsrail'e satılması konusunda açık bir risk olduğu inkar edilemez. F-35 parçaları uluslararası hukukun ciddi ihlallerinde kullanılıyor" denildi.

Daha önce mahkeme, insan hakları örgütlerinin, İsrail'e F-35 savaş uçağı parçalarının ihracatının durdurulması talebini "ilgili menfaatleri gözettiği ve söz konusu karara makul bir şekilde ulaştığı" gerekçesiyle reddetmişti.

Mahkeme, "Hollanda'nın, daha önce tesis edilen lisans kapsamında İsrail'e F-35 parçası satışını durdurmak zorunda olmadığını" belirtmişti.

 İTİRAZ EDECEKLER

Bu kararın ardından hükümet harekete geçti. Hollanda hükümeti, söz konusu karara Yüksek Mahkeme’de itiraz edeceğini belirterek, F-35'lerin İsrail'in kendisini "İran, Yemen, Suriye ve Lübnan gibi bölgedeki tehditlerden" koruması için çok önemli olduğunu öne sürdü.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin