Son Dakika... Gazze'de ateşkeste yeni gelişme. BMGK'dan onay çıktı. Rusya çekimser kaldı

ABD'nin Gazze'de ateşkes tasarı taslağına BMGK'dan onay çıktı. Hamas'tan da açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... Gazze'de ateşkeste yeni gelişme. BMGK'dan onay çıktı. Rusya çekimser kaldı

ABD'nin Gazze'de ateşkes tasarı taslağına BMGK'dan onay çıktı. ABD'nin ateşkes taslağına Rusya çekimser kaldı. 14 ülke ateşkese evet dedi. İlk kez böyle bir karar alınmış oldu.

BD, Biden'ın önceki hafta duyurusunu yaptığı İsrail'in hazırladığı Gazze'de ateşkes önerisinin BMGK tarafından oylanıp desteklenmesini talep etmişti.

ABD'nin BM Daimi Temsilciliği Sözcüsü Nate Evans, 3 aşamalı söz konusu anlaşmaya uluslararası desteğin verilmesi durumunda ateşkes sürecinin hızlanacağını ve ateşkesin olması halinde de hem esirlerin serbest kalacağını hem de İsrail'in Gazze'deki yerleşim alanlarından anlaşma koşullarına göre çekileceğini belirtmişti.

Evans, açıklamasında, "İsrail bu anlaşmayı zaten kabul etti, şimdi Güvenlik Konseyinin tek ses olma ve Hamas'a anlaşmayı kabul etme çağrısını yapma fırsatı var." ifadesini kullanmıştı.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Hamas, "BMGK kararındaki kalıcı ateşkes, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi, esir değişimi, yeniden inşa ve sivillerin dönüşü" hususlarını memnuniyetle karşıladığını duyurdu

NE OLMUŞTU?

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu bu yana karadan, havadan ve denizden on binlerce ton bomba yağdırdığı Gazze Şeridi'nde, en az 15 bin 517'si çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 84 Filistinli öldürüldü, 84 bin 494 kişi de yaralandı.İsrail ordusu, esirleri kurtarma bahanesiyle düzenlediği "operasyonlarla" 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde sivil yerleşim alanlarını kasıtlı olarak hedef alarak toplu katliamlar gerçekleştirmeye devam ediyor.Son olarak 8 Haziran'da İsrail ordusunun Nusayrat Mülteci Kampı'na ve çeşitli bölgelere eş zamanlı şekilde kara, hava ve denizden yoğun şekilde düzenlediği saldırılarda 274 Filistinli hayatını kaybetmiş, en az 400 kişi de yaralanmıştı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler ateşkes ABD rusya gazze
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin