Son Dakika... Fidan'dan ABD'ye Gazze mesajı: Gazze’deki ateşkes ve katliam arasında sadece ABD duruyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Gazze'deki ateşkes çağrılarını yenilerken ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin alacağı kararlara engel olmamasını beklediklerini kaydederek, "Gazze’deki ateşkes ve katliam arasında sadece ABD duruyor." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... Fidan'dan ABD'ye Gazze mesajı: Gazze’deki ateşkes ve katliam arasında sadece ABD duruyor
AA

Dışişleri Bakanı Fidan, Haydar Aliyev'in mezarını, Azerbaycan Şehitliği ve Türk Şehitliği’ni ziyaret etti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Bakan Fidan hem Azerbaycan ile Türkiye ilişkileri hem de Gazze'deki ateş konularına dair açıklama yaptı.

Barış ve huzurun hakim olduğu güney Kafkasya'nın bütün bölgenin çıkarına olduğunu söyleyen Bakan Fidan, Gazze konusunda ABD'ye mesaj gönderdi.

"ZULÜM DEVAM ETMEMELİ"

Bakan Fidan, “ABD’den BMGK’nın alacağı kararlara daha fazla engel olmamasını bekliyoruz. Gazze’deki ateşkes ve katliam arasında sadece ABD duruyor. Uluslararası toplumun mesajı net, Filistinlilere yönelik zulüm devam etmemeli, barış süreci başlatılmalıdır” dedi.

Gazze'de ateşkes sağlanmasını talep eden karar için 153 ülkenin olumlu oy kullandığını hatırlatan Fidan, benzer bir kararın daha önce sadece 121 oyla kabul edildiğini belirtti ve, "Evvelce çekimser veya aleyhte oy kullanan birçok ülkenin de Filistin'in yanında durma kararı aldığını gördük. Bu, uluslararası camianın zulmün bitirilmesi yönündeki iradesini açıkça gözler önüne sermekte." dedi.

İsrail'e destek verenlerin bu tabloyu iyi anlamaları gerektiğini vurgulayan Fidan, "Ancak bu da yetmiyor. ABD'nin BM Güvenlik Konseyinin (Filistin'le ilgili) alacağı kararlara daha fazla engel olmamasını bekliyoruz. Şu anda Gazze'de ateşkes ile katliam arasında sadece ve sadece ABD duruyor. " ifadelerini kullandı.

Son Dakika... Fidan'dan ABD'ye Gazze mesajı: Gazze’deki ateşkes ve katliam arasında sadece ABD duruyor

AZERBAYCAN - ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ

Azerbaycan ve Ermenistan arasında süren barış görüşmelerine destek verdiklerini belirten Fidan, "Ermenistan ile normalleşme konusunda önümüzde herhangi bir engel görmüyoruz. (Ermenistan'ın) Azerbaycan ile barış anlaşmasının tamamlanmasını bekliyoruz." dedi.

BAKAN BAYRAMOV'DAN EKONOMİ MESAJI

Türkiye'nin bölgenin en önemli ülkelerinden biri olduğunu kaydeden Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, "Türkiye Azerbaycan'ın dostu, Ermenistan'ın ise komşusudur. Süreçle doğrudan ilişkisi olmayan bazı üçüncü ülkelerin aksine bölge ülkesi olarak Türkiye, sürdürülebilir barış, kalkınma ve ekonomik ilişkilerin sağlanmasını herkesten çok istiyor." dedi.

Azerbaycan'la Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere değinen Bayramov, 2023'ün 10 ayında ticaret hacminin 7 milyar dolara ulaşarak 2022'nin verilerine kıyasla yüzde 15 arttığını belirtti.

"Azerbaycan ve Türkiye müttefikliği bölgede istikrarın korunması için önemli etkendir." ifadelerini kullanan Bayramov,  "Azerbaycan ve Türkiye'nin bölgede sürdürülebilir barış ve güvenliğin sağlanması yönünde tutumu aynıdır. Biz, bölge ülkeleri arasında normal komşuluk ilişkilerinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Ermenistan da bu yönde adımlar atarsa olumlu sonuçlar elde edilebilir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bölgenin en önemli ülkelerinden biri olduğunu belirten Bayramov, "Türkiye Azerbaycan'ın dostu, Ermenistan'ın ise komşusudur. Süreçle doğrudan ilişkisi olmayan bazı üçüncü ülkelerin aksine bölge ülkesi olarak Türkiye, sürdürülebilir barış, kalkınma ve ekonomik ilişkilerin sağlanmasını herkesten çok istiyor. Zaten Azerbaycan masada varsa o masada Türkiye de vardır. Türkiye'nin masada olması Ermenistan için de faydalı olur." dedi.

Son Dakika... Fidan'dan ABD'ye Gazze mesajı: Gazze’deki ateşkes ve katliam arasında sadece ABD duruyor - Resim : 2

"İYİMSERLİK İÇERİSİNDEYİZ"

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ve Ermenistan Başbakanlığından 7 Aralık'ta yapılan ortak açıklamanın iki devlet arasında güvenin sağlanması yönünde önemli başarı olduğunu vurgulayan Bayramov, tarafların esir değişimi ve uluslararası kuruluşlarda birbirlerinin adaylıklarına veto koymamak gibi sonuçlar elde ettiğini hatırlattı.

Bayramov, iki devletin bu başarıyı herhangi bir aracı olmaksızın doğrudan temaslar sayesinde elde ettiğini vurgulayarak "Kasım sonunda Ermenistan, 70 gün aranın ardından Azerbaycan'ın barış anlaşması teklifine, kendi cevaplarını içeren öneriyle karşılık verdi. Bunun içeriğini açıklamak istemiyoruz. Şimdi üzerinde çalışılıyor. Fakat bu sonuncu teklif öncekilerin tekrarı değil. Burada belirli olumlu ilerlemeler var. Tüm bunları göz önünde bulundurarak iyimserlik içerisindeyiz. Fakat (barışın imzalanması için) herhangi bir tarih söyleyemem. Biz negatif tarihe sahip bu konuyu adım adım ileri taşıyabiliriz." ifadelerini kullandı.

Ermenistanlı yetkililerin, "orduların sınırdan karşılıklı olarak geri çekilmesi" yönündeki açıklamalarına da değinen Bayramov, Azerbaycan olarak bu görüşü paylaşmadıklarını belirtti.

Bayramov, "Sınır henüz belirlenmedi. Önce sınır hattı belirlenmelidir. Sınır konusunda anlaşma sağlanmadıkça orduların geri çekilmesi söz konusu değildir. Başka şeyler (Azerbaycan-Ermenistan sınırına üçüncü ülke ordusunun yerleştirilmesi) de öneriyorlar. Azerbaycan ordusu 30 yıllık işgalden sonra kan dökerek, şehit vererek sınırlarına yerleşti. Azerbaycan sınırlarını sadece Azerbaycan ordusu koruyacaktır. Bu iş üçüncü ülkelere havale edilemez." dedi.

 

 

Kaynak: DHA-İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin