Son Dakika... ABD'den İsveç'in NATO üyeliği açıklaması: Blinken konu ile ilgili Türk mevkidaşı ile görüşecek

ABD'den İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili yapılan açıklamada Antony Blinken "Konu ile ilgili Türk mevkidaşı ile görüşecek" ifadelerine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... ABD'den İsveç'in NATO üyeliği açıklaması: Blinken konu ile ilgili Türk mevkidaşı ile görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ortadoğu'da gerilimin Gazze'de devam eden savaş ve Lübnan ile İran'daki son saldırılarla tırmandığı ve İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili TBMM'deki onay sürecinin henüz tamamlanmadığı kritik bir zamanda Türkiye'de temaslarda bulunacak.

Blinken 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışmalarının ardından ikinci kez Türkiye'yi ziyaret edecek. ABD'li Bakan'ın bundan önceki Türkiye ziyareti 5 Kasım 2023'te gerçekleşmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3 Ocak Çarşamba günü gazetecilerle buluşmasında birkaç haftadır gündemde olan ziyareti teyit ederek Blinken'ın bir değişiklik olmazsa "kendisinin misafiri" olarak 6 Ocak Cumartesi günü Türkiye'ye geleceğini belirtti. 

Görüşmelerin İstanbul'da olması beklenirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Blinken'ın bir araya gelip gelmeyeceği ise net değil ama görüşmenin bu kez olma ihtimali daha yüksek görülüyor.

ANA GÜNDEM İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

Gazze'de devam eden savaş, İsrail'in Lübnan'daki Hamas ofisine saldırısı ve son olarak İran'da gerçekleşen terör saldırılarıyla birlikte tansiyonun yükseldiği bir dönemde Türkiye'ye gelecek olan Blinken'in temaslarının ana gündem maddesinin İsveç'in NATO üyeliği ve ABD'den alınmak istenen F-16'lar olması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, son basın toplantısında soru üzerine Türkiye'ye F-16 uçaklarının satış süreci için hassas şekilde çalıştıklarını ifade ederek kendilerinin yönetim olarak F-16 satışı ile İsveç'in NATO'ya üyeliğini birbirine bağlı konular olarak görmediklerini ancak bu iki meseleyi bağlantılı gören Kongre üyeleri bulunduğunu kaydetti.

İsveç'in NATO üyeliğini parlamentolarında halen onaylamayan iki İttifak ülkesi Türkiye ve Macaristan kalmış durumda. 

ABD'den İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili yapılan açıklamada Blinken "Konu ile ilgili Türk mevkidaşı ile görüşecek" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin