Seçim sonuçları dünya basınında nasıl görüldü? Başlıklarda İmamoğlu öne çıktı: Muhalefet Erdoğan'ı tarihi zaferle şaşkına çevirdi

Türkiye dün yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti. AK Parti ilk kez ikinci parti konumuna düştü. Ana muhalefet partisi CHP ise yaklaşık 40 yıl sonra ilk kez seçimlerde en yüksek oyu alan parti oldu. Yerel seçim sonuçları Türkiye'de olduğu kadar yurt dışındaki önemli basın kuruluşlarının da manşetlerin ilk sıralarında yer aldı. Dış basında özellikle da Ekrem İmamoğlu'nun galibiyeti öne çıkan başlıklardan oldu.

Google Haberlere Abone ol
Seçim sonuçları dünya basınında nasıl görüldü? Başlıklarda İmamoğlu öne çıktı: Muhalefet Erdoğan'ı tarihi zaferle şaşkına çevirdi

Türkiye dün 5 yıl görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti. Geçen yıl mayıs ayında yapılan seçimlerde birinci parti olarak çıkan AK Parti çok sayıda kalesini kaybetti.

AK Parti’nin büyükşehir belediyesi sayısı 15’ten 12’ye, toplam il belediye başkanlığı sayısı ise 39’dan 24’e indi. CHP ise büyükşehir belediyesi sayısını 11’den 14’e, toplam il belediyesi sayısını 21’den 35’e çıkardı.

Seçim sonuçları dünya basınında da büyük yer buldu.

İşte önemli kuruluşların seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmeleri....

BLOOMBERG

Uluslararası haber ajansı Bloomberg, Türkiye'de ekonomik endişeler yaşayan seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cezalandırdığını belirtti. Bloomberg'in seçimle ilgili haberinde AK Parti'ye desteğin en düşük seviyeyi gördüğü vurgulandı.

REUTERS

Bir diğer uluslararası haber ajansı Reuters abonelerine geçtiği haberinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 genel seçimlerindeki zaferinin ardından yerel seçimlerde muhalefet adaylarının beklenenin üzerindeki oy oranları ile Erdoğan'ı hayal kırıklığına uğrattığı belirtildi.

NEW YORK TIMES


Amerikan New York Times gazetesi, "seçmenlerin ekonomik duruma kızgın olduğu bir ortamda, muhalefetin yerel seçimlerde Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidar partisine karşı kazanımlar elde ettiğini" yazdı.

Gazete, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin “siyasi muhalefetin yıldızı” statüsünü perçinlediğini söylüyor ve “Çok sayıda Türk, İmamoğlu’nu potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak görüyor” dedi.

DEUTSCHE WELLE

Deutsche Welle 31 Mart yerel seçimlerinin galibinin Türkiye genelinde oylarını artırarak yüzde 37'nin üzerine çıkartan CHP olduğunu belirtti.

DW, İmamoğlu'nun seçim galibiyetinin ardından Saraçhane'de yaptığı konuşmasında "Bir kişinin vesayet döneminin bittiğini" vurguladığının altını çizdi. Haberde İBB Başkanı İmamoğlu'nun "Millet emir verir, talimat verir. Bir kişi talimat vermez" ifadeleri aktarıldı.

BBC

İngiliz BBC haberinde, "Türkiye yerel seçimleri: Muhalefet Erdoğan'ı tarihi zaferle şaşkına çevirdi" ifadelerini kullandı.

THE GUARDIAN

İngiliz Guardian gazetesi, “Türkiye’de ana muhalefet partisi, seçmenin Erdoğan’a sırtını döndüğü seçimlerde ezici bir zafer kazandı” başlıklı haberinde, ana muhalefetin yerel seçimlerde net bir zaferle Recep Tayyip Erdoğan iktidarına beklenmedik bir darbe vurduğunu söyledi.

Gazete seçim sonuçlarının, geçen yıl başkanlık seçimlerini kazandıktan hemen sonra taraftarlarını yerel seçimde sandık başında toplamaya çalışan Erdoğan’dan memnuniyetsizliğin sembolü olarak görüldüğünü aktardı.

FINANCIAL TIMES

Financial Times, Cumhurbaşkanının 20 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana en ağır seçim darbelerinden birini aldığını vurguladı. Gazete, yerel seçimde Erdoğan’ı en çok zorlayan sorunlar arasında ekonominin olduğunu belirtti.

Gazete, AKP’nin ülkenin orta kesimlerinde güçlü olduğu yerlerde de kayıplar yaşadığını, seçmenlerin yıllardır süren ve gıdadan otomobile her şeyin fiyatını artıran enflasyona isyan ettiğini söylüyor.

LE SOİR

Fransız Le Soir gazetesi, “Türkiye’de yerel seçimle: Erdoğan iddiasını kaybetti” başlığıyla manşetten verdiği haberde, şunları aktardı:

Pazar günü yapılan yerel seçimlerde Türk devlet başkanı, 2019'da muhalefete geçen Ankara ve İstanbul'u geri kazanmayı başaramadı. Resmi olmayan sonuçlar, Türkiye'nin en büyük iki şehrinde iktidar adaylarının kaybettiğini gösteriyor. İstanbul'da, seçimden zaferle çıkan belediye başkanı Ekrem İmamoğlu için ulusal bir kader şekilleniyor.

AL JAZEERA

Katar merkezli Al Jazeera, "Türkiye yerel seçimleri: Muhalefet, Erdoğan'a darbe olarak büyükşehirleri kazandı" başlığıyla okuyucularının karşısına çıktı.

CHP'nin İstanbul ve Ankara'da yeniden kazanmasına dikkat çekilen haberde "Ana muhalefet partisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) 20 yılı aşkın bir sürenin en büyük yenilgisini yaşattı" dendi.

 

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin