NATO'da İsveç bayrağı göndere çekildi!

NATO'nun 32'nci üyesi olan İsveç'in bayrağı Brüksel'deki NATO karargahında göndere çekildi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç'in NATO üyesi olmasının, Putin'in Ukrayna savaşında "başarısız" olduğunu gösterdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
NATO'da İsveç bayrağı göndere çekildi!

NATO'nun 32. üyesi olan İsveç'in bayrağı, artık Brüksel'deki karargahta dalgalanıyor. Törene NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristerrson katıldı.

İsveç bayrağının göndere çekilmesiyle ülkenin NATO'ya katılımının son prosedürü de tamamlanmış oldu.

Brüksel'de düzenlenen törende, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Başbakan Ulf Kristersson ile birlikte açıklamalarda bulundu.

"PUTİN BAŞARISIZ OLDU"

Stoltenberg, "İsveç NATO'ta hak ettiği yeri almıştır. Artık 5. madde kalkanıyla korunmaktadır. NATO artık daha büyük ve daha güçlü" dedi.

Stoltenberg, İsveç'in NATO'ya katılmasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna savaşı hedeflerinde "başarısız" olduğunu gösterdiğini söyledi.

Stoltenberg, şöyle konuştu: "Başkan Putin, iki yıl önce geniş kapsamlı işgalini başlattığında, daha az NATO ve komşuları üzerinde daha fazla kontrol istiyordu. Ukrayna'yı egemen bir ülke olarak yok etmek istiyordu ancak başarısız oldu."

"UKRAYNA HER ZAMANKİNDEN DAHA YAKIN"

Stoltenberg, Kremlin'in işgalinin, yalnızca İsveç ve Finlandiya'yı NATO şemsiyesi altına almakla kalmadığını aynı zamanda Ukrayna da NATO üyeliğine her zamankinden daha yakın olduğunu ifade etti.

NATO lideri ayrıca, "İttifakın, İsveç'e nükleer silah konuşlandırma planı olmadığını" sözlerine ekledi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise "NATO üyeliği ile birlikte nükleer silahlara ev sahipliği yapmaya hazırız ancak böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

İSVEÇ'İN ÜYELİK SÜRECİ

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine tepki olarak, Finlandiya ile birlikte Mayıs 2022'de NATO'ya üyelik başvurusu yaptı.

Geçtiğimiz perşembe NATO üyesi olan İsveç, Finlandiya'dan neredeyse bir yıl sonra ittifaka girebildi. 

Etiketler gündem nato bayrak
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin