Murat Soydan kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Murat Soydan hangi filmlerde oynadı?

Yeşilçam'ın efsane isimlerinden Murat Soydan, 83 yaşında hayatını kaybetti. Usta oyuncunun ölüm haberini kızı Mahveş Soydan, ""Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun" sözleriyle duyurdu. Yaşanan gelişmenin ardından Murat Soydan'ın hayatı merak konusu oldu. Peki, Murat Soydan kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Murat Soydan hangi filmlerde oynadı? İşte hayat hikayesi...

Google Haberlere Abone ol
Murat Soydan kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Murat Soydan hangi filmlerde oynadı?

Asıl adı Rüçhan Tercan olan, Yeşilçam sinemasının unutulmaz oyuncularından Murat Soydan hayata gözlerini yumdu. Sinemada oyuncuk kariyerine 1966 yapımı 'Kolsuz Kahraman' filmle başlayan Soydan, 1970'li yılların Jön oyuncularından biriydi. Özellikle birçok filminde Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit ile başrolü paylaşan Soydan, 2016'da hayatını ve filmlerini konu alan bir kitap çıkarmıştı. Peki, Murat Soydan kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Murat Soydan hangi filmlerde oynadı?

MURAT SOYDAN KİMDİR, NEDEN ÖLDÜ, HASTALIĞI NEYDİ?

Türk sinemasının efsane oyuncusu Murat Soydan (Rüçhan Tercan), 2 Ekim 19040 tarihinde İstanbul Üsküdar'da dünyaya geldi. İlk ve ortaokul eğitimini Lüleburgaz'da, lise eğitimini ise Edirne'de gördü. İstanbul'a üniversite eğitimi için gelen Soydan, İktisadi İlimler Akademisi'nde okudu. Diğer yandan da İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi bölümünü bitirdi. Üniversite eğitimi alırken bir yandan da Tekel'de memurluk yaptı. Yedek subay olarak askerlik görevini yapan Soydan, 1966'da 'Perde' mecmuasının açtığı yarışmayı Tanju Korel ile kazandı ve sinema hayatı başlamış oldu.

Murat Soydan kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Murat Soydan hangi filmlerde oynadı?

Kolsuz Kahraman filmi ile sinema dünyasına giriş yapan Soydan, 200'e yakın filmde oynadı. Ayrıca dizilerde de oyunculuk yapan Murat Soydan, Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı görevini de üstlendi. 1970'li yılların 'Jön' oyuncularından biri olan Soydan, birçok filmde özellikle Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın gibi dönemin önemli kadın oyuncuları ile baş rolü paylaştı. Soydan, 2016'da hayatını ve filmlerini konu alan bir kitap çıkardı.

Soydan, hem dram hem de romantik komedi türlerinde başarı gösterdi. Filmlerinde kalp kırıklıkları, trajediler, aşk hikayeleri etrafında dönen karakterleri oynadı.

Usta oyuncu 1972 9. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü, 2016 23. Uluslararası Adana Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülünü kazandı.

Murat Soydan 83 yaşında hayatını kaybetti. Soydan'ın ölüm haberini kızı Mahveş Soydan sosyal medya hesabından, "Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun" sözleriyle duyurdu.

 

MURAT SOYDAN HANGİ FİLMLERDE OYNADI?

Murat Soydan 200'e yakın filmde rol aldı. İşte oynadığı filmlerden bazıları...

  • Kolsuz Kahraman
  • Dünyanın En Güzel Kadını
  • Ayşem
  • Yalan Yıllar
  • Kahveci Güzel
  • Sana Dönmeyeceğim
  • Nisan Yağmuru
  • Yarın Başkan Bir Gündür
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin