Moskova'daki DEAŞ katliamında yeni bilgiler. Teröristler Türkiye'de kalmış. Fatih'teki otelden 21 Ocak'ta çıkış yapmış

Rusya'nın başkenti Moskova'da 139 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını gerçekleştiren 4 teröristin, Moskova’daki ikamet sürelerini uzatmak amacıyla kısa süreliğine Türkiye’ye giriş- çıkış yaptıkları ortaya çıktı. Teröristlerden Saıdakram Rajabalızoda’nın Fatih'te bir otelde kaldığı tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol
Moskova'daki DEAŞ katliamında yeni bilgiler. Teröristler Türkiye'de kalmış. Fatih'teki otelden 21 Ocak'ta çıkış yapmış

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre; Moskova’da 137 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştirdikten sonra kaçmaya çalışırken yakalanan Tacikistanlı 4 teröristin gözaltına alınmasının ardından yapılan ön sorguları sonrasında 'Türkiye'den, Rusya'ya geçtiklerini söylemeleri; Rus medyası başta olmak üzere birçok yayın kuruluşunda yer aldı. Eylemi yapan Tacik teröristlerin uzun süredir Moskova'da ikamet ettikleri, oturma sürelerini uzatmak için de Türkiye'ye kısa süreliğine giriş-çıkış yaptıkları ve Rusya'ya yakın olması sebebi ile tercih ettikleri tespit edildi.

SALDIRGANLARIN TÜRKİYE GİRİŞ-ÇIKIŞ DETAYI

Saldırıyı gerçekleştiren terörist Türkiye'de geçirdikleri süreye ilişkin detaylar da ortaya çıktı. Teröristlerden Shamsidin Fariduni’nin 20 Şubat 2024'te Rusya Federasyonu üzerinden havayoluyla Türkiye'ye giriş yaptığı, 02 Mart’ta ise İstanbul Havalimanı'ndan Rusya Federasyonu'na çıkış yaptığı öğrenildi. Yapılan araştırmada teröristin 21 - 27 Şubat tarihleri arasında İstanbul-Fatih'te bulunan bir otelde konakladığı belirlendi. Fariduni’nin yakalandığında, vizesi bittiği için Türkiye'ye gidip geldiğini itiraf ettiği öğrenildi. Fariduni'nin yine sosyal medya hesabından 23 Şubat günü aynı anda 8 gönderi yayınladığı, 'Aksaray İstanbul' konumunu işaretlediği, Fatih Camisi'nde çekildiği iddia edilen fotoğrafları paylaştığı görüldü.

FARIDUNI İLE AYNI UÇAK İLE MOSKOVA'YA DÖNMÜŞ

Teröristlerden Saıdakram Rajabalızoda’nın ise 05 Ocak 2024'te İstanbul'a geldiği ve aynı gün içerisinde İstanbul-Fatih'te bulunan bir otele giriş yaptığı, 21 Ocak’ta da otelden çıkış yaptığı saptandı. Rajabalızoda’nın, 02 Mart günü de Shamsidin Fariduni ile aynı uçakta Moskova'ya döndüğü belirlendi.

TERÖRİSTLER RUSYA'DA RADİKALLEŞMİŞ

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre yine teröristlerden Rajabalızoda ile Fariduni'nin Rusya'da radikalleştiği, Türkiye'de geçirdikleri sürenin kısalığı göz önüne alındığında 'radikalleşmek' için yeterince uzun olmadığı değerlendirildiği, iki terörist hakkında 'arama kaydı' bulunmamasından dolayı pasaportlarını rahatça kullanarak Türkiye ve Rusya arasında seyahat ettikleri öğrenildi.

TUTUKLANDILAR

Rusya’da terör örgütü DEAŞ tarafından Moskova bölgesindeki Crocus Belediye Binası'nda yer alan konser salonuna düzenlenen saldırıda yeni şüpheliler tutuklandılar. Moskova’daki Basmanny Bölge Mahkemesi’nde 3 kişi daha hakim karşısına çıkarıldı. Mahkeme, İsroil İslomov, Aminçon İslomov ve Dilovar İslomov’un 22 Mayıs tarihinde görülecek duruşmaya kadar tutuklu kalmasına karar verdi.

Rus basınında yer alan haberlerde, tutuklanan 3 kişinin iki erkek kardeş ve babaları olduğu belirtilerek, Dilovar İslomov’un Rusya vatandaşı olduğunu ve taksi şoförü olarak çalıştığı aktarıldı.

Haberlerde, Dilovar Islomov'un teröristlerin olay yerinden kaçtığı otomobilin önceki sahibi olduğu ve otomobili geçtiğimiz ay sattığı ifade edildi.
Saldırıyla ilgili tutuklu sayısı 7’ye yükselirken, saldırının failleri Dalerdjon Barotoviç Mirzoyev, Saidakram Raçabalizod, Şamsidin Fariduni ve Muhammedsobir Fayzov dün çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Alexander Bastrykin, saldırıdan yaralı olarak kurtarılan 2 kişinin hastanede hayatını kaybettiğini belirtmiş, saldırıdaki can kaybının 139’a yükseldiğini açıklamıştı. Saldırı hakkında devam eden soruşturmaya değinen Bastrykin, "Soruşturmanın ilk sonuçları, saldırının dikkatlice planlandığını ve hazırlandığını gösteriyor" demişti.

Terör saldırısında ölen 139 kişiden 3’ü çocuk olmak üzere 75’inin kimliği belirlenirken, 40 kişinin vurularak, 2 kişinin hem vurularak hem bıçaklanma sonucu ve 45 kişinin ise yangın sonucu hayatını kaybettiği tespit edilmişti.

Kaynak: DHA-İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin