MHP'den beklenen açıklama geldi. AYM'den Can Atalay için ikinci hak ihlal kararı! MHP Genel Başkanı Yıldız kararı değerlendirdi

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay hakkında ikinci kez kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi. AYM'nin kararıyla ilgili MHP'den ilk açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
MHP'den beklenen açıklama geldi.  AYM'den Can Atalay için ikinci hak ihlal kararı!  MHP Genel Başkanı Yıldız kararı değerlendirdi

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay'ın ikinci bireysel başvurusunu karara bağladı.

Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi. 

Karar, 3 karşı oy ve oy çokluğu ile alındı.

AYM'nin ilk kararıyla ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Anayasa Mahkemesi adalet ve hukuk düzenin safrası ve sancısıdır." diyerek tepki göstermişti.

AYM İLE YARGITAY ARASINDAKİ MESELEYİ HALLETMEMİZ LAZIM

AYM'nin ikinci hak ihlali kararıyla ilgili MHP'den ilk  yorum geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, karara şaşırmadığını belirterek "Yani heyet aynı, dosya aynı, taraf aynı. Ne bekleyecektik. Yine ihlal kararı verdi. Ancak bu kararı nereye gönderecek, önemli olan o. Eğer 13. Ağır Ceza’ya gönderirse, 13. Ceza İstanbul, Yargıtay 3’e gönderir yine. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin aldığı karar da belli. Yani Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım. Hukuken bir çözüm bulunması lazım. Şimdilik söyleyeceğim bu. Kararı görmedim ama ihlal gerekçesi de aynıdır. Anayasa Mahkemesinin atladığı bize göre şu var. 14. Maddede belirsizlik var diyor. Yani dokunulmazlığın iki kıstasında biri suçsuzluk hali, diğeri de ‘soruşturması seçimden önce başlamış olan ve Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlar’ diyor. Bunu bir belirsizlik olarak yorumluyor ama eğer belirsiz dersek yani soruşturması seçimden önce başlamış terör örgütü üyelerini Meclis’e taşınır ve bunun önünde hiçbir engel kalmaz" değerlendirmesinde bulundu.

14. maddedeki tarifin anayasa koyucunun bilinçli bir tercihi olduğunu kaydeden Yıldız, "Orada Ceza Kanunu'nun 302’den 320 maddesine kadar suçları tek tek sayıp cezalarını tek yazması mümkün değil. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir anayasada da böyle bir şey yok. Onun için gerekçesi, Anayasa Mahkemesi kararları evet bağlayıcıdır. Ancak Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. Kesin hüküm. Ortada bir sorun var aslında. Bunun düzeltilmesi lazım. Anayasa Mahkemesinin kararlarının gerekçesi bana göre doğru değil. Doğru olmamasının sebebi de bu. Yani diyor ki belirsizlik var. Nasıl açıklayacağız belirsizliği? Tekrar etmek istemiyorum ama durum bu. 302’den 320’ye kadar olan devletin güvenliğine karşı suçlar, evet kanunla düzenlenir. Bu da Terörle Mücadele Kanunu’dur. Çok açık. Oraya bakıp görmeleri lazım" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin