Mart ayında lapa lapa kar sürprizi. Bazı illerde ise denize girildi. Bu illerde yaşayanlar dikkat. Meteoroloji'den uyarı geldi.

Mart ayında Ardahan’a lapa lapa kar yağdı. Kastamonu-Çankırı sınırında bulunan Ilgaz Dağı, mart ayında yağan kar ile ayrı bir güzelliğe büründü. Uludağ’da, ise yağışlarla birlikte pistler kayak yapmaya uygun hale geldi. Bazı illerde ise deniz sezonu açıldı. İşte yurt genelinde hava durumu...

Google Haberlere Abone ol
Mart ayında lapa lapa kar sürprizi. Bazı illerde ise denize girildi. Bu illerde yaşayanlar dikkat. Meteoroloji'den uyarı geldi.

Mart ayında Ardahan’a yağan kar, vatandaşları şaşırttı. Ardahan’da soğuk ve yağmurlu hava sabah erken saatlerde yerini kar yağışına bırakı.

Hava sıcaklığının eksi 4 dereceye düştüğü Ardahan’da yağan kar kısa sürede etrafı beyaza bürüdü. Baharda yağan karın bereket olduğunu ifade eden Ferdi Kavak, "Bugün tarih 17 Mart 2024 ve halen hava yoğun kar yağışı etkili oluyor. Biz Ardahanlılar olarak karı seviyoruz. Kar berekettir" dedi.

METEOROLOJİ'DEN BU İLLERE UYARI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü; Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin ve Şanlıurfa için sağanak yağış uyarısında bulundu.
15. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, pazartesi gününden itibaren Diyarbakır, Mardin, Batman illeri ile Şanlıurfa’nın doğusu, Siirt’in batısı ve Şırnak’ın batısında kuvvetli sağanak yağış beklendiği belirtildi.
Ayrıca Siirt’in doğusunda (Pervari), Şırnak’ın doğusunda (Uludere, Beytüşşebap), Batman’ın kuzeyinde (Sason) ve Diyarbakır’ın kuzeyinde (Kulp) kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yükseklerinde yoğun kar şeklinde yağış gerçekleşeceğinin tahmin edildiği bildirildi.
Açıklamada, salı günü sabah saatlerinde bölgenin batısında, gece saatlerinde ise doğusunda etkisini kaybetmesi beklenen kuvvetli yağışlara bağlı olarak meydana gelebilecek sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, kar yağışı beklenen yerlerde tipi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği ifade edildi.

Muş Meteoroloji Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Pazartesi günü saat 12.00’den salı günü saat 23.00’e kadar Muş’ta yoğun bir şekilde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor. Yağışların; kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde olması beklendiğinden buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar, kuvvetli rüzgar ve tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olması gerekmektedir” denildi.

RAMAZAN'DA KAYAK KEYFİ

Kastamonu-Çankırı sınırında bulunan Ilgaz Dağı, dün etkili olan kar yağışı ile yeniden beyaz örtüyle kaplandı. Mest eden manzaraların ortaya çıktığı Ilgaz Dağı’nı ziyaret eden vatandaşlar ise milli park içerisindeki kayak merkezlerinde kayak yapma fırsatı buldu. Ramazan ayında kayak yapan vatandaşlar büyüleyen manzaranın da tadını çıkardı. Kartpostallık görüntülerin ortaya çıktığı Ilgaz Dağı dron ile görüntülendi.

Ramazan ayında ilk kez kayak yaptığını söyleyen Furkan Yaman, “10 yaşından beri kayak yapıyorum. Eğitim gördüğüm Kastamonu Üniversitesi’nden bir etkinlik vesilesiyle geldik. Benim çocukluğum Ilgaz Dağı’nda geçti, bunun için yeri ayrı. Ilgaz herkesin gelip görmesi gereken bir yer. Birçok tesiste kaydım ama Ilgaz Dağı’nın kar kalitesi ve atmosferi çok güzel. İlk kez Ramazan ayında kayak yapıyorum. Ama hava soğuk olmadığı için çok su ihtiyacı olmuyor” dedi.

SON YAĞIŞLAR ULUDAĞ'DA PİSTLERİ TEKRAR CANLANDIRDI

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden olan Uludağ’da Ramazan ayında yoğunluk devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda yükselen hava sıcaklıkları nedeniyle sezonun bitmesi beklenirken son yağışlarla beraber kar kalınlığı 56 santimetrelere ulaştı. Zirvede hava sıcaklıkları -1 ila -10 derece arasında seyrederken, artan kar kalitesiyle birlikte pistler kayak yapmaya uygun hale geldi. Kayak sezonunun uzadığı Uludağ’da oteller rezervasyon kabul ederken, zirve de tatilcileri ağırlamaya devam ediyor.

Mart ayında lapa lapa kar sürprizi. Bazı illerde ise denize girildi. Bu illerde yaşayanlar dikkat. Meteoroloji'den uyarı geldi.

Her kış sezonunda tatilini Uludağ’da geçirdiğini belirten Berivan Koç, “İki günden beri Uludağ’dayız. Çok keyifli geçiyor, kar yağışı çok güzel. Buraya kayak yaparak eğlenmeye geldik. Günümüz, kayak yaparak ve akşamları dinlenerek geçiyor. İndirimden faydalandık, ayrıca grup halinde geldiğimiz için ekstra bir indirim oldu. Uludağ’ın ayrı bir atmosferi var. Kış sezonunda bu dönemlerde her yıl tekrarlıyoruz. Dışarıdan maddi imkanları zorlayacak bir durum gibi gözüküyor ama bu deneyimi de yaşamanız lazım” şeklinde konuştu.

Bu yıl Uludağ’daki kış sezonunu değerlendiren Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Dernek Başkanı Yahya Usta, “20 Kasım’da sağlam bir kar yağdı. Ve bize çok ümit vermişti. Geçen yıl kar yağmaması ve arkasından da üzücü deprem olayı hepimizi üzmüştü. Bu yıl kasım ayında yağınca daha çok ümitlendik. Arkasından gelen olumsuz hava şartları ve lodos karları eritti. Ocak ayına karsız bir şekilde girmiştik. Son 4 yıldır pandemi arkasından karın yağmaması gibi bir sezondan sonra bu yıl iyi bir sezon geçirdik diyebiliriz. Ocak ayının sonuna doğru sağlam bir kar yağışı oldu. Sömestr tatilinin ikinci haftası ile beraber güzel bir sezon geçirdik. Yoğun bir sezon geçiriyoruz, hala daha o yoğunluk devam ediyor. Geçen sezon olumsuzluğu nisan ayında yaşadık. Bu yıl mart ayının ilk haftasında biraz yaşadık ancak arkasından gelen güzel bir kar yağışı ile toparladık. Uludağ’da bulunan birkaç otel dışında çoğu otel aktif durumda. Önümüzde bir seçim var, seçim de olumsuz etkiledi. Herkes seçime odaklanmış durumda. Öte yandan, durumdan memnunuz. Mart ayının başındaki zayıf karı normalde sonunda hissederdik. Hissetmemize rağmen iyi bir kar var. Şu an Ramazan’da olmamıza rağmen hareketli. 80 santim kar var. Ülke için de Uludağ vazgeçilmez bir kayak merkezi. Bunu hiçbir zaman yok sayamayız. İstanbul, Ankara ve İzmir ile yakın olduğu için vatandaşlar Uludağ’ı tercih ediyor. Kayseri ve Erzurum’da iyi gidiyor ama bugün Erzurum’a gitmeyi düşündüğünüzde 1 gününüz gidiyor. Kayseri de öyle. Uludağ lojistik olarak daha iyi konumda. Bu da bizim Uludağ’da aktif olarak görev yapmamıza neden oluyor” dedi.

MERSİN'DE DENİZ KEYFİ

Mersin'e bağlı Erdemli ilçesinde hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte yaz görünümlü bahar yaşandı. Tarihi Kızkalesi bölgesine gelen yerli ve yabancı turistler, denize girip güneşin tadını çıkardı.

Tarihi Kızkalesi'ne hafta sonu tatili için gelen yerli ve yabancı turistler, bölgeyi hareketlendirdi. Hava sıcaklığının 25, deniz suyu sıcaklığının 19 derece olarak ölçüldüğü bölgede, turistler güneşlenip, denize girdi.

Bazıları da su sporları yaparak vakit geçirdi. şezlonga uzanıp kitap okuyarak vakit geçiren Hollandalı Mia Jan Besseling, "Mersin çok güzel, Kızkalesi çok güzel, deniz çok güzel" dedi.

Kaynak: DHA-İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin