Mahkemeden flaş İstiklal Caddesi kararı: Yetki ve sorumluluk tamamen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstiklal Caddesi ile ilgili açtığı davayı kazandı. Mahkeme, İstiklal Caddesi'ndeki bütün yetki ve sorumluluğun İBB'de olduğuna karar kıldı. Dönemin Beyoğlu Belediyesi, İstiklal Caddesi için çevre düzenleme projesi hazırlamış ve bakanlıktan onay almıştı. İBB ise konuşu mahkemeye taşıyarak hukuk mücadelesi başlatmıştı.

Google Haberlere Abone ol
Mahkemeden flaş İstiklal Caddesi kararı: Yetki ve sorumluluk tamamen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstiklal Caddesi ile ilgili açtığı davayı kazandı. Mahkeme, İstiklal Caddesi'ndeki bütün yetki ve sorumluluğun İBB'de olduğuna karar kıldı. Dönemin Beyoğlu Belediyesi, İstiklal Caddesi için çevre düzenleme projesi hazırlamış ve bakanlıktan onay almıştı. İBB ise konuyu mahkemeye taşımış ve yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Beyoğlu Belediyesi bir üst mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararını kaldırtmıştı. İBB yine mahkemeye başvurarak hukuk mücadelesi başlatmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hukuk mücadelesinde karar çıktı. Mahkeme kararında İstiklal Caddesi'ndeki bütün yetki ve sorumluluğun İBB'de olduğunu belirterek Beyoğlu Belediyesi'nin itirazını reddetti. 

BirGün gazetesinde yer alan habere göre İBB tarafından açılan davada tarih tarih şu gelişmeler yaşandı: 

12 Ekim 2023: Mahkeme, “İstiklal Caddesi’nin 1986’da ana arter olarak belirlendiğini, kentin tarihi ve turistik öneme sahip en merkezi ve büyük caddelerinden biri olduğunu ancak Beyoğlu Belediyesi’nin söz konusu projeyi İBB Meclisi onayına sunmadan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na gönderdiğini” belirtti. Ayrıca, caddeye dair sorumluluğun İBB’de olduğunun altını yeniden çizen mahkeme, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi.

16 Kasım 2023: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazı sonucunda da İstanbul İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına karar verdi.

26 Ocak 2024: İBB’nin başvurusuyla İstanbul 9. İdare Mahkemesi 26 Ocak 2024’te yeniden yürütmeyi durdurma kararı verdi.

21 Şubat 2024: Bu sefer de devreye AK PartiliHaydar Ali Yıldız döneminde Beyoğlu Belediyesi girdi. Beyoğlu Belediyesi’nin itirazını inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, “İBB’nin haklı olduğunu, yürütmeyi durdurma kararının hukuka uygun olduğunu” belirterek Beyoğlu Belediyesi’nin başvurusunu reddetti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin