Havaların ısınmasıyla beraber ülke genelinde kene kabusu başladı. Keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
KKKA AŞISINDA SON YAKLAŞILDI
Kene kabusu devam ederken sevindiren bir haber geldi. Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı geliştirilen aşı çalışmalarında çok önemli bir mesafe katedildiğini açıkladı.
NTV'de yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı desteğiyle yürütülen çalışmalarda, KKKA aşısı gibi yerli kuduz aşısında da sona yaklaşıldı.
"DÜNYADA BİR İLK"
Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, aşıda yaşanan son gelişmeyi "Ankara Üniversitesi ve Kayseri Üniversitesi ile işbirliği içinde geliştirmekte olduğumuz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne yönelik aşımız var ve belki de dünyada ilk" sözleriyle duyurdu.
"HAYVAN ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAĞIZ"
Kara, KKKA aşısının büyük ölçekli üretilebilirlik aşamasında olduklarını belirterek, "O çaptaki üretimin ardından da hayvan çalışmalarına tekrar başlayacağız" dedi.
Deney hayvanlarına başlamak üzere olduklarını dile getiren Kara, "Oradaki etkinlik ve güvenliğini test ettikten sonra artık insanlardaki uygulama sürecine gelebileceğiz." açıklamasında bulundu.
TARİH VERİLDİ
Kara, "Önümüzdeki 2 yıl içinde kuduz aşımızı belki 2,5-3 yıl içinde de Kırım Kongo aşımızı klinik uygulamaya sokmuş olmayı planlıyoruz" dedi.
Kene kabusu büyüyor. Bir günde iki kurban! Sivas ve Trabzon'da KKKA tedavisi gören iki kişi hayatını kaybettiGündem