
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat “Aziz İhsan Aktaş” liderliğindeki suç örgütüyle bağlantılı olma iddiasıyla 13 Ocak’ta gözaltına alındı. İhaleye fesat karıştırma suçlamasıyla gözaltına alınan Akpolat, 16 Ocak’ta Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Saatler süren savcılık sorgusunun ardından Rıza Akpolat çıkarıldığı mahkemece gecenin ilerleyen saatlerinde tutuklandı.
İstanbul’da yürütülen yolsuzluk soruşturmasında Akpolat ile birlikte 23 kişi tutuklanmış oldu. Tutuklananlar arasında Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı ve BELTAŞ Başkanı Önder Gedik de yer aldı.
Ahmet Aktaş, Erdal Kavak, Esra Yenidünya, Fatih Alpkaya, Ferhat Keleş, Mehmet Ertaç Aydın, Mustafa Us, Özcan Tunçel ve Ömer Güngör adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
CHP'liler başta Genel Başkan Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere tutuklamaya çok sert tepki gösterdi. İmamoğlu asıl hedefin kendisi olduğunu iddia etti. Özel ise yaşananları hukuksuzluj olarak yorumladı. Özel, ne Akpolat'ın nede de partisinin Aziz İhsan Aktaş ile bir ilişkisinin bulunmadığını söyledi.
Akpolat, aylık gelirinin 85 bin TL olduğunu belirterek, "Başkanlık dönemimde kimseden maddi menfaat talep etmedim." dedi.
Akpolat'ın gözaltına alınması ve akabinde tutuklanması ile ilgili CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 4 gündür hiçbir açıklamada bulunmadı. Kılıçdaroğlu ile birlikte hareket eden eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu da açıklama yapmadı.
"OPERASYONLAR NORMALLEŞMENİN BİR PARÇASI MIDIR?"
Kurultay döneminde Kılıçdaroğlu ile birlikte hareket eden siyasi yasaklı olan eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'ndan dikkat çeken bir mesaj geldi. Yaşanan süreçle ilgili partisinin Genel Merkezi'ne göndermede bulunan Kaftancıoğlu, Özgür Özel'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti ile uzun süre yürütmeye çalıştığı ve kendisinin 'normalleşme' olarak diye tanımladığı süreci gündeme getirdi. Kaftancıoğlu şu ifadeleri kullandı:
Uzun zamandır belediyelerimize yapılan ve yeni yapılacağı iddia edilen operasyonlar da normalleşmenin bir parçası mıdır?!!
Faşizmle müzakere değil, sadece mücadele edileceğini böyle böyle öğreniriz belki…
Kılıçdaroğlu'nun neden sessiz kaldığı ise merak konusu oldu. Kulislerde en çok konuşulan konuların başında bu geldi. CHP kurultayı ve 31 Mart Yerel Seçimleri öncesiyle ilgili iddialar dile getirildi.
31 Mart Yerel Seçimleri'nden önce Özgür Özel çiçeği burnunda Genel Başkan olarak partisinin bir önceki lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu çalışma ofisinde birkaç kez ziyaret etmişti. Özel, o görüşmelerde seçimler öncesinde Kılıçdaroğlu'nun adaylar ve seçim süreci ile ilgili görüşlerini aldığını dile getirmişti.
İddiya göre o görüşmelerde Özel, Kılıçdaroğlu'na aday olmasını ve olmamasını istediği isimleri sordu. Kılıçdaroğlu ise adaylar konusunda kararı Genel Merkeze bıraktı ve ön seçimin en doğru yol olduğunu dile getirdi.
ÖZEL'E LİSTE VERDİ İDDİASI
Kılıçdaroğlu, Özel'in ısrarı üzerine aday olmasının doğru olmadığını düşündüğünü 4-5 ismi Özel'e iletti. Kılıçdaroğlu bu isimler üzerinde 'şaibe' olduğunu araştırma yapılmasını ve bir daha gözden geçirilmesini dile getirdi. İddiaya göre Kılıçdaroğlu'nun ismini verdiği isimler arasında Rıza Akpolat da vardı. Ancak Özel'in Kılıçdaroğlu'nun verdiği isimleri 'Kurultayda kendisine destek vermeyen isimler' olarak değerlendirdiği ve İmamoğlu'nun isteği ile adaylıklarına onay verdiği öne sürüldü.
Kılıçdaroğlu, olumlu yada olumsuz henüz bir açıklamada bulunmadı. Kılıçdaroğlu sosyal medyada Akpolat gözaltına alındıktan 2 sonra 13 Ocak'ta Cumhuriyet'tin Olaylar ve Görüşler köşesinde yayınlanan "Sevr’in adı değişti ama plan değişmedi" başlıklı yazısını paylaştı.
Kılıçdaroğlu bu yazısında Suriye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Kılıçdaroğlu o yazısında Akpolat'tan bahsetmezken Türkiye'nin Suriye'de yapması gerektiğini düşündüğü şu 7 maddeyi yayınladı:
1- Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı, başta İsrail olmak üzere tüm ülkeler uluslararası hukukun bütün gereklerine uymalıdır.
2- Suriye; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak yeniden inşa edilmelidir.
3- Tüm kimlikler ve inançlar yeni Suriye Cumhuriyeti Devleti’nin güvencesi altında olmalı, yurttaşlar için eşitlik ilkesi yaşamın her alanında uygulanmalıdır.
4- Devlet, tüm kimliklere ve inançlara eşit davranmalı, bu fay hatları üzerinden ayrışma ve bölünme riskini bertaraf etmelidir.
5- Kültürel farklılıklar ülkenin folklorik zenginliği olarak görülmeli ve korunmalıdır.
6- En başta ülkemiz Türkiye olmak üzere, bölgedeki bütün devletler üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeli, ülkemizin ve bölge coğrafyasının geleceği için laik ve demokratik Suriye Cumhuriyeti Devleti’nin inşasına katkı sunmalıdır.
7- Bölge barışını kalıcılaştırmak için Türkiye, ilk aşamada İran, Irak ve Suriye’nin de katılacağı “Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı”nın kurulmasına öncülük etmelidir.
RIZA AKPOLAT'A SAVCILIKTA NE SORULDU NE CEVAP VERDİ?
Tutuklanan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın savcılık ifadesi de ortaya çıktı. İşte savcılıkta Akpolat'a sorulan sorular ve verdiği cevaplar...
-“Beltaş Yönetim kurulu üyeliğine atanma süreci hakkında bilgi veriniz? Belediye Başkanının bu süreçteki rolü nedir?
Beltaş yönetim kurulu üyelerini tanırım. Kurul üyeliğine benim teklifimle seçilebileceği gibi kendi içlerinde anlaşarak birini tiye yapabilirler. Ahmet AKTAŞ ismini bana Alican ABACI getirdi diye hatırlıyorum. Önder GEDIK ve Esra YENİDÜNYA’nın atanma süreci ise yine ortak bir akılla olmuştur. Genel kurul kararları nihai olarak önüme geldiği için bu tür kararlardan haberim olur. Taşınmaz satımına ilişkin karar ise yönetim kurulu kararıdır. Ben bu hususu sonradan öğrendim. Yönetim kurulundaki isimleri görevleri sebebiyle tanıyorum.
-Beşiktaş Belediyesinin iştiraki olan Beltaş Aş’ ye ait Ortaköy Mah. 385 ada 5 parselde bulunan taşınmaz ile Rumeli Hisarı Mah. 1542 Ada 2 ve 3 nolu parselde bulunan taşınmazların satımına ne zaman ve kim tarafından karar verilmiştir?
Satışın kararını şirket kendisi vermiştir. Satış sürecinin ne zaman başladığı hususunda bilgim yoktur. Satış gerekçesini de bilmiyorum. Bilgim dahilinde gerçekleşmemiştir.
-Beltaş’ın hukuki statüsü dikkate alındığı ihale sürecine neden ihtiyaç duyulmuştur?
Satım süreciyle ilgili bilgim bulunmamaktadır.
-Taşınmazın satım sürecine ilişkin dosya incelendiğinde ihale sürecinin başlatılması konusunda yönetim kurulunun kararı bulunmadığı görülmüştür. Bu hususu açıklayınız?
Şeffaf yönetim anlayışı gereğince ihaleye çıkma kararı almıştır. Yönetim kurulu kararında satışın yasal mevzuata uygun olması belirtilmiştir. Bu kapsamda yönetim kurulu başkanı Önder GEDİK inisiyatif kullanıp satış yetkisi vermiştir.
-Taşınmazın satışına ilişkin Beltaş’ in, Beşiktaş Belediyesinin sitesinde yahut başka bir mecrada ilan yapıldı mı?
Bilgim yoktur.
-Beşiktaş Belediyesinin iştiraki olan Beltaş Aş’ ye ait Ortaköy Mah. 385 ada 5 parselde bulunan taşınmazın 26.07.2024 tarihinde Elif Lpg ve Akaryakıt Dağıtım San. Tic Aş’ ye satım sürecinde oluşturulan ihale komisyonu ve satım süreci hakkında bilginiz var mı? İhale komisyonun oluşturulmasına ve ihale sürecine dahil oldunuz mu?
Sürecin işlerliği konusunda bilgim yoktur, müdahil olmadım.
-Ahmet Aktaş’ ın yönetim kurulu üyesi seçilmesinden 1 gün sonra taşınmazların satışına dair karar alınması hususunda söyleyecekleriniz nelerdir?
Bu hususta bir bilgim yoktur.
-Gerek Beşiktaş Belediyesinden gerekse Beltaş’ tan taşınmazın satışının neye dair yapıldığı satışa ilişkin tüm evraklar istenilmiş ancak gelen evraklar içerisinde yönetim kurulu kararı olmadığı görülmüştür. Daha sonra 02.01.2025 tarihinde Beltaş’ a tekrar yazı yazılmış yönetim kurulu kararı olup olmadığı sorulmuştur. 03.01.2025 günü yönetim kurulu başkanı Önder Gedik, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ozan İş ve avukat Arif Sağlam yönetim kurulu defteriyle Cumhuriyet Başsavcılığımıza müracaat etmiştir. Taşınmazın satışına ilişkin 04.07.2024 ve 05.07.2024 tarihli kararlar olduğu, üzerilerinde noter tasdiki olmadığı, öncek sayfada ise 03.07.2024 tarihinde Ahmet Aktaş’ ın yönetim kurulu üyesi olarak atandığ kararın olduğu ve 08.07.2024 tarihinde bu kararın tasdik edildiği görülmüştür. Bu husust söyleyecekleriniz nelerdir?
Bilgim yoktur.
-Beltaş tarafından taşınmaz hakkında Varlık Değerleme adlı kuruluştan taşınmaz değerlem raporu alındığı görülmüştür. Bahsi geçen değerleme kuruluşu hangi kriterlerle ki tarafından belirlenmiştir? Adı geçen değerleme kuruluşuyla nasıl iletişime geçilmiştir?
Süreç hakkında bilgim yoktur.
Raporu kim hangi kuruluştan talep etti bilmiyorum.
-18.07.2024 tarihinde yapılacak ihale için 5 ay öncesine ait değerleme raporunun kullanılmasına, gayrimenkul değer artışı ve emlak değerinin yüksek olduğu Beşiktaş Ortaköy bölgesinde yapılacak satış için 5 ay öncesine ait raporun kullanılmasına itirazınız oldu mu?
Süreç hakkında bilgim yoktur.
-Beltaş’ın aldığı değerleme raporunda taşınmazın değerinin 269.620.000 TL (KDV hariç), 4.334.389 USD, 4.001.859 Euro belirtilmiştir. Türk Lirası olarak belirlenen değer ile döviz cinsinden yapılan değerleme arasındaki tutarsızlığa itirazda bulundunuz mu?
Rapor hakkında bilgim yoktur.
-Taşınmaz satımına ilişkin tüm evraklar Cumhuriyet Başsavcılığınca istenilmesine rağmen satış dosyasında bulunmayan, sonraki süreçte sunulan ve üzerinde noter tasdiki olmayan 04.07.2024 ve 05.07.2024 tarihli yönetim kurulu kararlarında şirketin (Beltaş’ in) mali durumu göz önüne alınarak taşınmaz satımına karar verildiği belirtilmiştir. Ancak Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firma tarafından yatırılan paranın 70.000.000 TL’ si maaş ödemesi gerekçesiyle Beltaş’ ın başka hesabına, 400.000.000 TL Beşiktaş Belediyesi hesabına, ve Sarper Petrolcülük tarafından yatırılan yaklaşık 302.000.000 TL’ nin 301.000.000 TL’ sinin Beşiktaş Belediyesi hesabına aktarıldığı görülmüştür. Şirket borçları için satışına karar verilen taşınmazlardan elde edilen gelirin Beşiktaş Belediyesine aktarılmasının gerekçesi nedir?
Paraların aktarılma gerekçesini bilmiyorum.
-Beltaş’a ait taşınmazlardan birinin Elif Lpg diğerinin ise Sarper Petrolcülük isimli firmaya satışına müdahil oldunuz mu? Taşınmaz satımı için Beltaş’ a ödenen paraların Beşiktaş Belediyesi hesabına aktarıldığı gözetildiğinde satış kararlarını siz mi verdiniz?
Bilgim yoktur. Ben satış kararına dahil olmadım.
-İhaleye Malta Otelcilik Turizm Otomotiv Tic Ltd Şti, Elif Lpg ve Akaryakıt Dağıtım San Tic Aş ile Ac Madencilik İnş Malz Teks Nak. Tur. San. Tic. Ltd Şti isimli firmaların davet edildiği görülmüştür. Bu firmaların davet edilmesine kim tarafından karar verilmiştir? Bu firmalar ve sahipleri hakkında bilginiz var mı?
Firmaları tanımıyorum. İhaleye nasıl katıldıklarını bilmiyorum.
-Belirtilen 3 firmanın 12.07.2024 günü Beltaş’a geldiği ve teknik şartnamenin Önder Gedik tarafından firmalara elden teslim edildiği görülmüştür. Bir ilan yapılmadıysa firmaların satıştan nasıl haberdar olup üçünün de aynı tarihte Beltaş’ a müracaat ettiğini açıklayınız?
İhale süreciyle bilgim yoktur. Süreci bilmiyorum.
-İhaleye şartnameyi alan ve şartname dosya alındı bedeli 500 TL’yi ödeyen firmaların katılabileceği belirtilmiş, tüm firmaların 12.07.2024 tarihinde şartnameyi teslim aldığı görülmüştür. Ancak Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmanın dosya alındı bedelini 13.07.2024 tarihinde yatırdığı Beltaş’ a ait makbuzdan anlaşılmıştır. Bu kapsamda dosya alındı bedeli ödenmeden satış dosyası Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmaya neden verilmiştir?
Bir bilgim yoktur.
-Teklif zarfları açıldıktan sonra açık artırma yoluna gidildiği ve Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmanında 470.760.000 TL’ye ihaleyi kazandığı ve Beltaş hesabına belirtilen tutarı yatırdığı görülmüştür. Ancak taşınmaz hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan 08.01.2025 tarihli rapora göre; satım tarihi 26.07.2024 tarihinde taşınmazın mevcut haliyle değeri 580.825.932 TL, rapor tarihinde ise mevcut halinin değeri 651.291.198 TL olduğu belirlenmiştir. Bu husus hakkında söyleyecekleriniz nelerdir?
Ben bina satışı yapıldıktan sonra bilgi sahibi oldum. Değerinin 1660 üzerinde sandığını öğrenince kamunun menfaati olduğunu düşünüp mutlu oldum.
-İhaleyi kazanan Elif Lpg ve Akaryakit isimli firmanın Aziz İhsan Aktaş’a ait olduğu, Malta Otelcilik isimli firmanın ise eski adının Arslancan Vega Kurumsal Hizmetler (Diyarbakır) olduğu, Mehmet Arica’ nın da pay sahibi olduğu, Ac Madencilik isimli firmanın ise Ahmet Başdaş’a ait olduğu, Diyarbakır’ da kurulup İstanbul’ a taşındığı tespit edilmiştir. Şüpheli Aziz İhsan Aktaş’ a ait araçta yapılan aramada notlar ele geçirilmiş ve Ahmet Başdaş ödeme 2.920.000 ve 500.000 yazılı olduğu görülmüştür. Yine şüpheli Aziz İhsan Aktaş’ in 08.08.2024 tarihinde Bahçelievler Belediyesi ile imzaladığı sözleşmeye Arslancan Kurumsal Limited Şirketine (Arica’ lara ait) ait araç ruhsatlarını sunduğu görülmüştür. Yine şüphelinin operasyon günü bindiği Audi markada aracın da Arslancan Kurumsal Limited Şirketine ait olduğu anlaşılmıştırç. Bu kapsamda satış için davet edilen üç firmanın birbirleri ile irtibatlı olduğu tespit edilmiştir. Bu hususta söyleyecekleriniz nelerdir?
Ben firmaları ve sahiplerini tanımıyorum. O yüzden aralarındaki irtibatı bilmem mümkün değildir.
-Aziz İhsan Aktaş’ in sahibi olduğu Barka, Vekontek, Bilginay ve Elif Lpg ve Akaryakit isimli firmaların 2020 yılından itibaren Beşiktaş Belediyesinden 18 ihale aldığı, ihalelerin çoğunluğunun pazarlık usulüyle yapıldığı görülmüştür. Aziz İhsan Aktaş’ in firmalarının faaliyet alanına giren belediyenin işlerinin tamamına yakını alması hususunda söyleyecekleriniz nelerdir?
Adı geçen firmaları tanımıyorum. Kaç tane ihale aldıklarını bilmem. İhale süreci belediyemizin ilgili birimleri tarafından takip edilir. Toplantılarda neticelenen ihaleler hakkında konuşulur ancak firma sahipleri yahut ihale süreci anlatılmaz.
-İhale süreçleri hakkında bilginiz var mı?
İhale süreçlerini bilmem. Olağan üstü bir durum olmadığı sürece konuya dahil olmam.
-Aziz İhsan Aktaş’ı tanışıklığınız, kişisel ilişki yahut ticari ilişkiniz var mıdır? Yüz yüze görüşmeniz oldu mu?
Kendisini belediyemize taşeronluk yapması nedeniyle biliyorum. Kişisel, ticari -ilişkim yoktur. Yüz yüze görüşmem olmadı.
-Barka, Vekontek, Bilginay ve Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmalar hakkında bildikleriniz nelerdir?
Ben bu firmaların belediyemize taşeronluk yaptığı ismen biliyorum. Aziz İhsan AKTAŞ’a ait diğer firmaları bilmem.
-Adı geçen firmaların gerçekte Aziz İhsan Aktaş’ a ait olduğu tespit edilmiştir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan ihbarda rüşvet karşılığında ihaleleri bu şahsın firmalarına verdiğiniz, ihalelerin Aziz İhsan Aktaş’ a ait firmaların kazanacağı şekilde ilana çıktığı belirtilmiştir. Bu konuda söyleyecekleriniz nelerdir?
Benim süreçten bilgim yoktur. İhale süreçlerini takip eden arkadaşlara yetki devri yaptım. Süreç onların bilgisi dahilinde yürütülür. Sözleşmeleri de ilgili arkadaşlar imzalar.
-Belediyenin personel işe alımlarında yahut başka kurum kuruluşlardan nakil olarak belediyeye gelmek isteyen kişiler hakkında karar sürecini anlatınız.
Bu hususta yine görevli birimler vardır. Çetrefilli bir konu olmadığında benim önüme gelmez.”