19'u tutuklu 32 sanıklının yargılandığı Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel’i faciası davası, dördüncü gününde devam etti. Dün görülen üçüncü celsede otel sahibi aile üyeleri savunmalarını yaptı. Ailenin hepsi "Tek sorumlunun otelin sahibi Halit Ergül" olduğunu ifade etti..
OTEL FACİASI DÖRDÜNCÜ DURUŞMADA DEVAM EDİYOR
Duruşmanın görülmesine, bu sabah 09.00'da yeniden başlandı. Duruşma salonuna sanıklar, hayatını kaybeden 78 kişinin aileleri, yangından sağ kurtulanlar ve avukatlar alındı. Bölgedeki kalabalığın ilk günlere göre azaldığı görüldü. Davaya katılacak olanlar, polis kontrol noktasından geçirildikten sonra alana alındı.
ERGÜL'ÜN AVUKATI SAVUNMA ALINMAMASINI TALEP ETTİ
Bolu’da 78 kişinin öldüğü Grand Kartal Otel’deki yangın duruşmasında otelin sahibi Halit Ergül’ün savunmasına geçildiği esnada Ergül'ün avukatı, müvekkilinin yorgun ve uykusuz olduğu için savunmalarının alınmamasını talep etti. Savcı ise dosyanın bütünlüğünün bozulmaması için talebi reddetti.
OTEL SAHİBİ HALİT ERGÜL’ÜN SAVUNMASI ŞOKE ETTİ
Otel Sahibi Halit Ergül savunmasında şunları söyledi:
''Grand Kartal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanıyım. Yangın gecesi Gazelle Otel'deydim. Saat 03.30 gibi eşim aradı, ‘Çok kötü, yanıyoruz’ dedi ve hemen giyinip süratle yola çıktım. Yolda 112'yi aradım, ‘Biz de yola çıktık’ dediler. Yolda Mehmet Güner aradı, yangını sordu. ‘Ne durumda bilmiyorum, gidiyorum’ dedim. 15 kilometre kala kızıllık vardı ve ‘Eyvah, çok büyük’ dedim. Otele gidince her yeri sarmıştı. Yolculuk 1 saat sürmüştür. İtfaiyeler peş peşe gelmeye başladı. Kayak hocaları vardı, ‘Giremezsin’ dediler. Zaten girilecek gibi değildi. İtfaiye ekipleri misafirleri indiriyordu, onları gördüm. Bir kişinin vefat ettiğini söylediler, o an yıkıldım. Serseri mayın gibi dolanıyordum. Kepçeci geldi, pahalı misafir araçları vardı. Kepçeyle alıp yol açtık. Emir'i aradım, onun da üstü başı is içerisindeydi. Personel ve kayak hocaları orada uğraşıyordu. İtfaiye ekipleri güvenlik için uzaklaştırdı''
‘300 PERSONELDEN BİRİNİN HATASINI BURADA HEPİMİZ ÇEKİYORUZ’
Yangının personel hatasından dolayı çıktığını iddia eden Ergül sözlerine şöyle devam etti:
“Vefat edenler çok olunca kafa da gitti. Jandarma yanımda duruyordu, büyük ihtimalle gözaltı içindi. İfade için Bolu’ya geldim. Yangının nasıl başlamış olabileceğini düşündüm. Ben, orada şov bölümünde aşçılar yapmaması gereken şeyi yaptı, oradan çıkmıştır diye düşündüm. Yine de yanılmadım. 300 personelden birinin hatasını burada hepimiz çekiyoruz. Yangının nedeni ile ilgili bilirkişi raporunda, ‘Gaz düzgün olsaydı kendi kendine sönebilirdi’ diyor. Avukatların dediğine göre Aygaz ile sözleşmemiz varmış, yılda iki kez denetlemeye gelmesi gerekiyormuş ama gelmemişler. Evrak işlerinde başka imzalar vardı. İş güvenliği uzmanı ‘Gerek yok’ dedi. Ece ve Kübra Hanım, ‘Sözleşmeleri Kadir Özdemir imzalardı’ diyor. Kime sorsak, ‘Kimse eğitim almadık’ diyor. Balili kızlardan biri, ‘2 yıl önce yangın eğitimi almıştık Gazelle Otel’de’ diyor. ‘Eskilerden aldık’ diyenler var. Eğitimi 2 kişiye mi yaptık?”
‘İNSAN DEĞİLSEM ÇOCUKLARIMI VE TORUNLARIMI DA ORADA YATIRDIM’
Otelin muhasebecisi Kadir Özdemir’in Grand Kartal Otel’e gelmesi için 4x4 araç aldığını ifade eden Ergül şöyle devam etti:
“Emir Aras beni aradı, ‘İtfaiye için şunlar şunlar eksikmiş, Kadir Özdemir müracaat ederken hata yapmış’ dedi. O zaman, ‘Anormal bir şey yoksa Kadir Özdemir geri çeksin’ dedim. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetleniyoruz. Otelin girişinde ‘Denetleniyor’ diye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tabelası var. İnsan değilsem çocuklarımı ve torunlarımı da orada yatırdım”
''ELEKTRİK TESİSATINDA DEĞİŞİM OLSA HÜSEYİN BEYİN HABERİ OLURDU''
“12'nci katta özel misafir yoktu. Orada asansör bile çıkmaz. Orası boş, orada misafir ağırlanmaz. Grand Kartal Otel Genel Müdürü Emir Aras'tır. Ama bana sormadan hiçbir şey yapamazdı. Kadir Özdemir muhasebe müdürüdür ve epey etkilidir. Alışları yapar, büyük alışları benim emrim ile yapar. Elektrik olayı 2 yıl öncesine kadar Grand Kartal Otel'de yoktu. Kartal A.Ş.'nin elektrikçileri yapardı. Biz de Hüseyin'i aldık yazın da Gazelle Otel'de çalışırdı. Bayram'ın da yardıma geldiğini biliyorum. Zeki Yılmaz da müdürdür ama çok yetkisi yoktur. Cemal Özel de sıradan bir elemandır. Elektrik tesisatında değişim olsa Hüseyin beyin haberi olurdu” dedi.
SANIK AVUKATLARI DURUŞMA SALONU TERK ETTİ
Reşat B.'nin avukatı, savunma yapmaya başladığı sırada yangında 8 yakınını kaybeden avukat Yüksel Gültekin tepki gösterdi. Bunun üzerine mağdur ve sanık avukatları arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından bazı sanık avukatları, duruşma salonunu terk etti.
ÜÇÜNCÜ CELSEDE NELER YAŞANDI?
Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonunda görülen duruşmanın üçüncü celsesi dün görüldü.
Otel sahibi Halit Ergül’ün küçük kızı yönetim kurulu üyesi tutuklu sanık Ceyda Hacıbekiroğlu da yangın gecesi çocuklarıyla camdan çıktığını söyledi. Otoparktan, otel yönetimine ait araçları çıkarma talimatı verdiği iddiasına da yanıt veren Hacıbekiroğlu, "AFAD veya itfaiye 'yangın otoparka sıçrarsa büyük bir patlama olur boşaltılması lazım' dedi. Orada bulunanlar garajın önünde babamın aracı olduğunu söyledi ben de babamı arayarak arabayı alması gerektiğini söyledim.” dedi.
Otel sahibi Ergül’ün bir diğer kızı olan yönetim kurulu üyesi tutuklu sanık Elif Aras, tutuklu sanık Eşi Emir Aras’ın otelde kağıt üzerinde genel müdür olduğunu söyledi.
Aras, "Otelde yangın riski olduğunu bilsem kendim de kalmazdım bir başkasının da kalmasını izin vermezdim. Sistemde çok büyük eksiklikler olduğunu görüyorum. Kararı yüce Türk Yargısı verecektir. Eşim kağıt üzerinde genel müdürdür. Görevi dışında babamdan talimat almadan hiçbir iş yapamaz. Nihai kararları babam verir" diye konuştu.
OTEL SAHİBİNİN EŞİ DE EŞİ ERGÜL'Ü SUÇLADI
Otel Sahibinin eşi Emine Murtazaoğlu Ergül de eşini suçladı. Kararları eşinin aldığını, damadı Emir Aras’ın ondan onay almadan iş yapamayacağını savundu.
1998'ER YIL HAPİS TALEBİ
Facianın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede otel sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar hakkında 78'er kez 'Olası kastla öldürme' suçu ile 'Olası kastla kasten yaralama' suçlarından toplam 1998'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.