İtirafçı olmuştu... Murat Abbas'ın ifadesi ortaya çıktı: Murat Ongun bana ihale baskısı yaptı

İBB'ye yönelik operasyonlarda tutuklanan Kültür A.Ş.'nin Genel Müdürü Murat Abbas, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak adli kontrol şartıyla serbest kalmıştı. Abbas'ın ifadesi ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
İtirafçı olmuştu... Murat Abbas'ın ifadesi ortaya çıktı: Murat Ongun bana ihale baskısı yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik 'mali suçlar' soruşturması kapsamında Kültür A.Ş.'nin Genel Müdürü Murat Abbas da tutuklanmıştı. Mali suçlar soruşturması kapsamında tutuklanan İBB Kültür A.Ş. Müdürü Murat Abbas, adli kontrol kararıyla tahliye edildi. Abbas etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmıştı. 

Kültür A.Ş.’nin Genel Müdürü Murat Abbas tutuklu olduğu Marmara Cezaevi’nden 17 Nisan’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirildi. Özel avukatıyla birlikte soruşturma savcısına 4 sayfa ifade verdi. Habertürk'te yer alan habere göre, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak adli kontrol şartıyla serbest kalan Murat Abbas’ın ifadesi ortaya çıktı. 

“MURAT ONGUN BANA İHALE BASKISI YAPTI”

Abbas kimlik tespitinde aylık gelirinin 200 bin TL olduğunu belirterek, Kültür A.Ş.’deki görevine 14 Aralık 2020’de başladığını anlattı.

Abbas ifadesinin devamında şunları söyledi; "Genel Müdür olarak göreve başladığımdan itibaren ilk 5 ay içerisinde bizzat Murat Ongun tarafından tarafıma bazı reklam mecralarıyla alakalı işlerin belirli firmalara verilmesi ile alakalı söylemleri ve talimatları oldu.

Hatırladığım kadarıyla ve örnek vermek gerekirse Kadıköy İskelesi’ndeki reklam alanlarının Murat Kapki’nin firmasına, İstanbul Çiçekleri Büfeleri ihalesinin ise Ali Tarakçı’nın şirketine verilmesiyle alakalı bizzat bana Murat Ongun’un söylemleri oldu. Ben bu talimatların birçoğunu yerine getirmedim.

Her şeyi usulüne uygun olarak yapmaya çalıştım. Fakat bu baskılar neticesinde göreve başladığım üçüncü ayda bu görevi yapamayacağımı anlayıp istifa dilekçesini Murat Ongun’a, Ertan Yıldız’a ve Yiğit Özduman’a mail attım. Sonra bu üç kişiyle Kalamış’ta ismini hatırlamadığım bir otelde toplantı yaptık ve beni göreve devam etmem yönünde ikna ettiler.”

“BÜYÜK BÜTÇELİ ORGANİZASYONLARLA ONGUN İLGİLENİRDİ”

Bu süreçten sonra reklam işlerinin dışında kalmayı ve sadece kültür ve sanat alanında faaliyet göstermek istediğini söyleyen Abbas, “Bu tarihten sonra da beni reklam ihalelerine hiç karıştırmadılar. Bu işleri Genel Müdür Yardımcım Doğan Hamit Doğruer üzerinden organize ettiler.

Benden önceki Genel Müdür Serdal Taşkın zamanında Kültür A.Ş.’nin kendi faaliyetlerinin yanı sıra iletişim koordinatörlüğü kısmı tamamen benim inisiyatifim dışında Murat Ongun tarafından yürütülmekteydi.

Ama resmiyette Kültür A.Ş. faaliyetinde bulunduğu için benim imzam ile işler yürümekteydi. İletişim Koordinatörlüğü kısmında yine Murat Ongun’un yönetiminde Barış Kılıç, Ceyda Kıryak, Gökhan Köseoğlu isimleri vardı.

İletişim koordinatörlüğü kısmında reklam, milli bayramlarla ilgili organizasyonlar, büyük bütçeli özel günler ile alakalı büyük organizasyonlar organize edilir, bunlarla ilgili sanatçı, prodüksiyon (sahne, saha vs) bütçeleri tamamen Murat Ongun tarafından belirlenirdi.

Yapılan ihaleler, ihale kontrol birimi tarafından kontrol edilir, en son aşamada bana imzaya gelirdi. Ben sadece imza atardım ama imza aşamasına kadar yapılan işlemler ile alakalı herhangi bir bilgim yoktur" dedi.

 

“ÖDENEN PARALAR GAYRI BÜTÇEYE DAHİL EDİLDİ”

Dijital Deneyim Müzesi’ne harcandığı belirtilen paraları kalem kalem açıklayan Murat Abbas, “Murat Ongun ve Ertan Yıldız tarafından 10 milyon TL (konusu belli değil) Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı’na destek için 2 milyon TL, 1 milyon 250 bin TL seçim çalışmasına çıkan çalışanlara yemek desteği adı altında paraların Tuce firmasından talep edilerek alındı (bu tamemen bütçe dışı olan bir meblağdır). Fakat bu paranın kim tarafından taşındığı ve kime verildiğine ilişkin bir bilgim yoktur. Ama tahminimce Barış Kılıç tarafından ilgili yerlere iletilmiş olabilir. Bu meblağların Tuce isimli firmadan alındığı bizzat Murat Ongun ve Ertan Yıldız tarafından bana net bir şekilde söylenmiştir. Barış Kılıç tarafından ise bu meblağların alındığı bizzat bana söylenerek teyit edilmiştir. İletişim koordinatörlüğü tarafından Tuce isimli firma tarafından harcandığı iddia edilen 7 milyon TL havalandırma ve çatı, 8 milyon TL iletişim koordinatörlüğünün camı, 22 milyon TL işçilik, 6 milyon TL Kahraman isimli şahsa ödenen paralar gayrı resmi bir şekilde bütçeye dahil edilmiştir.” İfadelerini kullandı.

ABBAS: DİJİTAL MÜZE PARASIYLA ATİNA’DAN EV ARSA ALDILAR

“Soyadını bilmediğim Kahraman isimli bu şahsın iletişim koordinatörlüğünde resmi bir görevi bulunmamaktaydı. Ama Murat Ongun’un yanında gelir giderdi ve iletişim koordinatörlüğünde sık sık çalıştığını bilirdim. Genel Müdür Yardımcım Onur Aldı bana Barış Kılıç ile adı geçen Kahraman isimli şahsın müzenin kuruluş aşamasında Atina’da arsa ve ev aldıklarını söylediler. Genel Müdür Yardımcım Erdinç Çolak veya Neşe Kocaoğlu, tam olarak hangisinin söylediğini hatırlamamakla birlikte, Genel Müdür Yardımcım Onur Aldı’nın Moda’da kirada oturduğu evini satın aldığını yine o dönemde söylediler. Bu satın alma işleminin alınan maaş ile gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bu konunun da araştırılması gerekir. Onur’un Berlin veya Atina’da ev arsa aldığı da yine o dönem konuşulmaktaydı.”

“MÜZE, SEÇİME FON SAĞLAMAK VEYA HAKSIZ KAZANÇ AMACIYLA KURULDU”

2024 yılı 31 Aralık’ta Tuce isimli firmanın mahkemelik olduğunu söyleyen Kültür A.Ş.’nin Genel Müdürü Murat Abbas, “Arabuluculuk görüşmelerine de Murat Ongun, Banu Saraçlar ve Teftiş Kurulu Başkanı Abbas Yaşar katıldılar. Bu mahkeme sürecinde ben dijital deneyim müzesinin Dijital deneyim Müzesi’nin kurulma amacının seçimlere fon yaratmak veya kişilere haksız kazanç sağlamak amacı ile kurulduğunu net bir şekilde fark ettim.

Hatta benim bizzat İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’na dijitalden denetlenmesi ve burada neler olup gittiğini belirlenmesi konusunda araştırma yapılması İstediğime dair resmi bir dilekçe vardır. Bu dilekçemin şu an ne aşamada olduğunu, Teftiş Kurulu’nun konuyu inceleyip incelediğini bilmiyorum. Yine bu süreçte Sayıştay tarafından henüz rapor düzenlenmemişken, Murat Ongun’un ofisine gittiğim bir gün Erdinç Çolak tarafından belirlenen 38 milyon TL’lik açık konusunda bana Murat Ongun bunu alt yüklenicileri hallettiririz, bu nedenle raporda sıkıntı olmaz minvalde söylemlerde bulunmuştur” dedi.

“BEYKOZ FİLM PLATOSUNDAKİ İHALELER ADRESE TESLİMDİ”

Film Platoları ihaleleri ve basın yayın organı reklamlarıyla ilgili de talimat aldığını söyleyen Abbas, “Beykoz Kılıçlı Film Platosu’na ilişkin yapılan alt ihaleyle ilgili, bütçesi, ihale kimin alacağı hususları Murat Ongun’un talimatıyla Doğan Hamit Doğruer ve Kağan Sürmegöz tarafından organize edildi.

Benim bu profilde biri olmamdan dolayı beni bu çerçevenin dışına çıkardılar ve ihale ve iş alımı sürecini tamamen Murat Ongun’un talimatıyla Doğan Hamit Doğruer ve Kağan Sürmegöz üzerinden yaptılar. Ama benim kimin ne kadar para aldığına veya paraları kime verildiğine dair bilgim bulunmamaktadır.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin