İstanbul ve Ankara'nın 61 yıllık seçim şifresi: Hep aynı partiden

Türkiye 31 Mart'ta sandık başına gitti. CHP birinci parti oldu. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu, Ankara'da Mansur Yavaş koltuklarını korudu. 2019 Seçimleri'ne göre oylarını yükseltti. İstanbul ve Ankara'nın 61 yıllık seçim şifresi ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul ve Ankara'nın 61 yıllık seçim şifresi: Hep aynı partiden

Türkiye’de belediye başkanları 1963 yılından beri doğrudan halk tarafından seçiliyor. Ve bu süreçte düzenlenen 12 yerel seçim kapsamında tam 61 yıldır yerel seçimlerin değişmeyen bir dinamiği var, o da şu: İstanbul’daki seçim yarışında ipi ilk göğüsleyen Ankara’da da daima galip geliyor. 1963 yılındaki seçimlerde iki şehirde de Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayları Haşim İşcan ve Halil Sezai Erkut seçilmişti. 1968 seçimlerinde birinci çıkan parti değişse de bu gelenek şaşmadı ve Adalet Partisi adaylarından Fahri Atabey İstanbul’da, Ekrem Celal Barlas ise Ankara’da başkanlık koltuğuna oturdu.

PARTİLER DEĞİŞİYOR AMA DİNAMİK DEĞİŞMİYOR

Gazete Oksijen'in haberine göre İstanbul’da 1973 yılında CHP adayı Ahmet İsvan belediye başkanlığı seçimlerinden zaferle çıktı. Aynı seçimde Ankara’da da yine CHP’li Vedat Dalokay göreve geldi. 1977 seçimlerinde İstanbul’da başkan Aytekin Kotil, Ankara’da ise Ali Dinçer oldu. Her iki aday da CHP’liydi ve bu tuhaf gelenek yine değişmemiş oldu. 1984 seçimlerinde iki şehirde seçim zaferi Anavatan Partisi’nin oldu ve İstanbul’da Bedrettin Dalan, Ankara’da Mehmet Altınsoy başkanlık sorumluluğunu üstlendi. 1989’da İstanbul ve Ankara’da seçim galibiyetini daima aynı partiye sunan ilginç ibre bu defa Sosyaldemokrat Halkçı Parti lehine döndü ve İstanbul’da Nurettin Sözen, Ankara’da Murat Karayalçın zafere ulaştı.

GELENEK YİNE BOZULMADI

1994’te bu defa talih Refah Partisi’nin yüzüne güldü. Refah Partisi adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Melih Gökçek, İstanbul ve Ankara’da belediye başkanlığına seçildi. 1999 senesinde iki şehirde de birinci gelen parti, Refah Partisi’nin ardılı Fazilet Partisi oldu. İstanbul’da Ali Müfit Gürtuna, Ankara’da yine Melih Gökçek seçildi. 2004, 2009 ve 2014 seçimlerinde AK Parti üst üste zafere erişti. Kadir Topbaş ve Melih Gökçek, iki şehirde yönetimlerini sürdürdü. 2019 yılında seçimin galibi değişti ama dinamik yine aynıydı: Bu defa İstanbul’da da, Ankara’da da kazanan CHP oldu. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş başkan seçildi. Bu ilginç gelenek 2024 yerel seçimlerinde de kesin olmayan sonuçlara göre bozulmadı. Sandıklar açıldığında İstanbul’da İmamoğlu, Ankara’da Yavaş, başkanlığa tekrar seçildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin