İsrail'in abluka uyguladığı Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla, 31 Ağustos'ta Barcelona'dan yola çıkan Küresel Sumud Filosu, geçtiğimiz günlerde İsrail tarafından içerisindeki aktivistler esir alındı.
İsrail'in Gazze'de işlediği soykırıma karşın bir araya gelen ve Filistinlilere yardım amaçlı "Küresel Sumud Filosu" adı altında toplanan 50'den fazla ülkeden vatandaşlar yola çıkmışlardı.

GAZZE SULARINA YAKLAŞNMIŞTI
Filo, 1 Ekim akşamı Gazze sularına yaklaşmıştı.
HAPİSHANEYE GÖTÜRÜLMÜŞLERDİ
Saldırı gerçekleştiren İsrail ordusu, Küresel Sumud Filosu'na ait 42 gemiye yasa dışı şekilde el koymuş ve gemilerde bulunan yüzlerce uluslararası aktivisti de alıkoyarak ülkenin güneyindeki Ketziot Hapishanesi'ne götürmüştü.

BUGÜN 15 VATANDAŞ DAHA GELDİ
Bu gelişmenin ardından bugün, Filoda yer alan 15 Türk vatandaşı aktivist, Türk Hava Yolları (THY) uçağı ile İstanbul Havalimanı'na indi.
AİLELERİ KARŞILADI
Ürdün'ün başkenti Amman'daki Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı'na 16.35'te hareket eden THY uçağı, saat 18.50'de havalimanına ulaştı.
İLK GÖRÜNTÜLER GELDİ
Aktivistler, İstanbul Havalimanı VIP Salonu'nda aileleri, bazı yetkililer ve çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı. O anlar, kameralar tarafından görüntülendi.
15 Türk aktivist, havalimanındaki karşılamanın ardından buradan ayrıldı.
ADLİ TIP KURUMUNA GETİRİLDİLER
Aktivistler, Türk vatandaşlarının uluslararası sularda alıkonulmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında sağlık kontrolünden geçirilmek ve ifadeleri alınmak üzere Bahçelievler'deki Adli Tıp Kurumu Başkanlığına otobüsle getirildi.
Aktivistlere destek olmak için TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan ve vatandaşlar Adli Tıp Kurumu önünde beklemeye başladı.

131 AKTİVİST ÜRDÜN'E GEÇMİŞTİ
İsrail'in saldırdığı Küresel Sumud Filosu'nda yasa dışı şekilde alıkoyduğu 131 aktivist bu sabah işgal altındaki Batı Şeria'dan Ürdün'e geçiş yapmıştı.
Ürdün'e geçiş yapan aktivistler arasında 15 Türk vatandaşı da bulunuyordu.

Küresel Sumud Filosu'ndaki 15 aktivist arasında yer alan Sümeyye Sena Polat tv100’e özel konuştu. Alıkonulduklarında İsrail'in nasıl davrandığını ve gözlemlerini anlattığı tv100 mikrofonuna şunları söyledi:
‘’ Türk annelerine, biz yetiştiren annelere özellikle teşekkür ediyoruz. Çünkü biz Türk çocukları Filistin tarihini öğrenerek çocukluğumuz geçti. Eğer onların desteği olmasaydı biz hiçbir şekilde gidemezdik ama en önemlisi bütün gözler Gazze’de. Ateşkes olana kadar durmak yok. Filistin tutsaklarının ve Gazze’deki insanları ablukayı kırana kadar, Gazze özgür olana kadar durmak yok.
''GAZZE RESMİ ÜSTÜNDE ‘YENİ GAZZE’ YAZIYORDU''
Benim hücremin karşısında İsrail bayrağı ve yıkılmış binaların arasında bir Gazze resmi ve üstünde ‘Yeni Gazze’ yazıyordu. Bu ne biliyor musunuz? Trump’ın ve Netanyahu’nun Gazze için planı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Gazze’yi yüz kere de yıksalar, yüz birinci kez inşa edeceğiz. Karadan sudan nereden olursa olsun, Gazze’yi savunmaya temsil etmeye devam edeceğiz.

‘‘BÜTÜN GÖZLER GAZZE’DE OLMALI’’
O filolarda milyonlarca insanlar orada olmak istiyordu. Orada olmanın önemi yok. Hepimiz Gazze’yi düşünüyoruz dualarımızda, aksiyonumuzla. Bütün gözler Gazze’de olmalı. Bu mücadele bugün başlamadı, bugün de bitmeyecek, yarın devam edecek.
‘‘NE KADAR KORKAK OLDUKLARINI GÖRDÜM’’
Biz kazanacağız inşallah. Çünkü ben onların ne kadar korkak olduklarını gördüm. Bize terörist dediler, mahpus şartlarında bile insani davranmayacağız dediler ama bir ‘Özgür Filistin’ sloganı atılınca fare gibi kenara çekiliyorlar. Onlar 4 -5 yaşındaki Gazzeli çocuklardan bile korkuyor ve onlar bu korkuyla ömür boyu yaşamak zorunda.