Gazeteciler ve üniversite öğrencileri hakim karşısına çıktı! Dosyalar ayrıldı, duruşmalar ertelendi. Adliye önünde oturma eylemi

Saraçhanedeki eylemlerde gözaltına alınan öğrenci ve gazetecilerin yargılandığı dava, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda başladı. Mahkeme salonunda slogan atılmasının ardından duruşma başladıktan kısa süre sonra ara verildi. Öte yandan 90 genç hakkında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla açılan davada ise duruşma ertelendi. Üniversiteliler yargılanan arkadaşlarına destek için İstanbul Adliyesi önünde oturma eylemine başladı.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler ve üniversite öğrencileri hakim karşısına çıktı! Dosyalar ayrıldı, duruşmalar ertelendi. Adliye önünde oturma eylemi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturmalarda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 19 Mart'ta gözaltına alınması ve 23 Mart'ta tutuklanmasının ardından birçok vatandaş yaşananlara protesto etmek için Saraçhane'de bir araya geldi. 

ÖĞRENCİ VE GAZETECİLER HAKİM KARŞISINDA

İstanbul'daki eylemlerde gözaltına alınan üniversite öğrencilerine ve gazetecilere açılan davanın ilk duruşması bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülüyor. İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi’nin baktığı 8 gazeteci ve üniversite öğrencilerinin yargılandığı 99 sanıklı dava, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda başladı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Koç, Bahçeşehir, Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, yargılanan sıra arkadaşlarına destek vermek amacıyla Çağlayan Adliyesi önünde toplandı. 

Adliye önündeki arkadaşlarının yanına gitmek isteyen bir İstanbul Üniversitesi öğrencisi genç de polisler tarafından gözaltına alındığı iddia edildi. Polislerle barikat kurdu. 

GAZETECİLERİN DOSYASI AYRILDI

Yargılanan gazeteciler arasında Bülent Kılıç, Yasin Akgül, Zeynep Kuray, Gökhan Kam, Kurtuluş Arı, Ali Onur Tosun, Hayri Tunç ve Emre Orman yer alıyor. Mahkeme, gazetecilerin dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Saraçhane’deki eylemlere ilişkin açılan davada mahkeme salonunda slogan atıldı.

62. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen davasında duruşma başladıktan kısa süre sonra ara verildi. Hakim ve savcının gelmesi üzerine duruşmaya devam edildi.

90 GENCİN DAVASI ERTELENDİ 

Öte yandan Saraçhane eylemleriyle ilgili bir başka dava daha İstanbul Adliyesi'nde görülüyor. 90 genç hakkında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması da İstanbul Adliyesi 65. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Bu duruşma da asliye ceza mahkemesi salonunun küçük olması nedeniyle 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülüyor.

İstanbul 65. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ise İstanbul Baro Başkanı İbrahim Kaboğlu ve sanık avukatları derhal beraat talep etti. Ancak savcı, dosyadaki tüm sanıkların dinlenmesinden sonra esas hakkındaki mütaalanın açıklanacağını bildirdi.

Beraat talepleri reddedildi. Yeniden söz alan Kaboğlu ise, “Usule ilişkin derhal beraat kararı verilmediğinden bu ortamda adil yargılanma hakkı ihlal ediliyor. Dolayısıyla duruşmanın ertelenmesini ve adil yargılanma ortamının sağlanmasını talep ediyoruz” dedi. Avukatlar ayrıca duruşma salonunun fiziki yetersizliğinden dolayı uygun salon sağlanana kadar duruşmanın ertelenmesini istedi.

Mahkeme, sanık sayısının fazlalığı ve salonun fiziki koşullarının yetersizliği nedeniyle ilk 45 sanığın dosyasının ayrılarak başka bir esas numarasıyla kaydedilmesine, İstanbul Valiliği’nden toplantı ve gösteri alanlarının tespit edilmesine dair yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma, 4 Temmuz saat 10.00’a ertelendi.

MAHKEME AYRINTILI BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ İSTEDİ

Ayrıca mahkeme, "iddianameye konu eylemlere ilişkin tüm kamera görüntülerinin temin edilerek gönderilmesi için ilgili birime yazılan müzekkerenin tekidine, kamera görüntülerinin teminini müteakip sanıkların teşhise esas fotoğraf ile olay anına ilişkin görüntülerin karşılaştırılarak sanıkların izinsiz gösteri yürüyüşlerine katılanlar arasında olup olmadığı, ilgili güvenlik birimleri tarafından dağılmaları yönünde ihtar yapılıp yapılmadığı ile ihtarın şekli itihariyle bulundukları konumdan ihtarın duyulup duyulmayacağı, ihtara rağmen ihtara uyulmaması üzerine kolluk kuvvetlerince zor kullanılıp kullanılmadığı, zor kullanılmasına rağmen dağılmamakta ısrar edip etmediği hususunda, her bir sanık bakımından tespit yapılarak rapor tanzimi için dosyanın alanında uzman bilirkişiye tevdiine" de karar verdi.

Sanık ve avukatlarının derhal beraat taleplerini de reddeden mahkeme, savunması alınan sanıkların takdiren bundan sonraki duruşmalardan vareste tutulmasına da karar vererek çoğu genç 99 kişinin duruşmasını 3 Ekim tarihine erteledi.

ADLİYE ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

Üniversiteliler Saraçhane davalarından yargılanan arkadaşlarına destek için İstanbul Adliyesi önünde oturma eylemine başladı. Eyleme CHP milletvekilleri Sibel Suiçmez ve Özgür Karabat ile İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de katıldı.

 "GENÇLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Gazeteciler ve üniversite öğrencileri hakim karşısına çıktı! Dosyalar ayrıldı, duruşmalar ertelendi. Adliye önünde oturma eylemi

CHP İstanbul İl başkanı Özgür Çelik, duruşmaya gitti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Çelik, "Çağlayan Adliyesi’nde, gençlerimizin yanındayız! 19 Mart darbesinin ardından Cumhurbaşkanı adayımız Ekrem İmamoğlu’na, iradelerine sahip çıktıkları, anayasal haklarını kullandıkları için haftalardır tutsak edilen genç arkadaşlarımızın duruşmasını milletvekillerimizle, parti örgütümüzle ve hukuk komisyonumuzla yakından takip ediyoruz" dedi. 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin