Erzincan'da bulunan Anagold Madencilik'teki toprak kayması sonrası TMMOB'dan açıklama: 'Facia geliyor' dedik, facia geldi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kanadalı SSR Mining adlı firmanın ortaklarından Anagold Madencilik tarafından işletilen Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan facia sonrası dikkat çeken bir açıklama yaptı. TMMOB'dan yapılan açıklamada bu madenle ilgili defalarca uyarıda bulundukları ifade edildi.

Google Haberlere Abone ol
Erzincan'da bulunan Anagold Madencilik'teki toprak kayması sonrası TMMOB'dan açıklama: 'Facia geliyor' dedik, facia geldi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Anagold Madencilik tarafından işletilen Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde toprak kaymasına ilişkin açıklama yaptı.

TMMOB'un açıklaması şu şekilde:

"Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde yaşanan facia, göz göre geliyorum diyen bir faciadır. 6 Aralık 2023 tarihinde İliç'de açtığımız iki ayrı davanın bilirkişi keşfindeydik. 2. Kapasite artırımı için Bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararı ve Açık ocak işletme genişletmesi için verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız davalardı. 'İliç Çöpler Altın Madeni işletmesi kapatılmalıdır' ve 'rehabilite çalışmalarına başlanmalıdır' dedik. Facia geliyor dedik... Facia geldi... Öncelikle işçilerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Teknik ekibimiz ile bölgeye gitmek üzere hazırlık yapıyoruz."

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

#Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni'nde siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu çok sayıda işçinin göçük altında kaldığı aktarılmaktadır.

Geçmişte siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması, TTB'nin de aralarında olduğu örgütlerin hukuk mücadelelerine karşın şirkete yargı koruması sağlanması; yaşanan faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır.

Gelişmeleri yakından takip ediyor, göçük altında kalan emekçilerin bir an önce sağ salim çıkarılmalarını umuyoruz.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin