Erzincan maden felaketi 7. gün: Toprak altındaki işçilere hala ulaşılamadı

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan facianın ardından arama çalışmalarında 7. güne girildi. İçişleri Bakanı Yerlikaya 9 personeli arama çalışmalarında 2 bin 700 personelin görev yaptığını açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise toprak ve suda insan sağlığını tehdit edecek kirlilik tespit edilmediğini açıkladı. Toprak altında kalan işçilere hala ulaşılamadı.

Google Haberlere Abone ol
Erzincan maden felaketi 7. gün: Toprak altındaki işçilere hala ulaşılamadı
AA

İlçeye bağlı Çöpler köyündeki Anagold maden ocağı sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları, 7. günde devam ediyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, basın mensuplarıyla bir araya gelerek çalışmalardaki son durumu anlattı.

Yerlikaya, liç alanında 35 milyon metroküp toprak olduğuna dikkat çekerken, toprak kaymasıyla birlikte Sabırlı Dere'ye 5 milyon metroküplük yeni bir kütle geldiğini söyledi.

Jeoradarla yapılan çalışmalarda ekiplerin güvenliği için kaymayı anlık takip ettiklerini söyleyen Yerlikaya, 2 bin 700 insan gücünün yer aldığı 500'ün üzerinde arama kurtarma ekibiyle çalıştıklarını, araç ve insan kaynağı olarak eksik olmadığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, günlük 1500 kamyonla tahliye yapıldığı bilgisini de paylaştı.

Toprak altındaki 9 ailenin yakınlarını ziyaret ettiklerini belirten Yerlikaya, karşılaştığı sabır ve anlayış için teşekkür etti. 

Yerlikaya, konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Adalet Bakanlığı'nın da 4 savcıyla takip ettiğini söylerken, süreç yargıya intikal ettiği için bu konuda değerlendirme yapmaya hakları olmadığına dikkat çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da, arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili son bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı.

Bakan Bayraktar, “Arkada çok büyük bir kütle var. 3 ayrı noktaya aktığını görüyoruz. Buradaki toprak kütlesinin taşınacağı alanın hazır hale getirilmesi önemliydi. Büyük bir fedakarlık içerisinde çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar devam ediyor. Çevre anlamında her türlü tedbiri almış durumdayız. DSİ alana su girmemesi için ciddi bir çalışma yürütüyor. Yeni bir su hareketini kontrol altına almak için çalışmalar yapılıyor. Şu anda halk sağlığına zarar verecek bir şey olmadığı belirlendi. En kısa zamanda kurtarma ve arama faaliyetiyle ilgili sonuç almayı ümit ediyoruz." dedi.

Toprağın gideceği mermer ocağıyla ilgili hazırlıkların bittiğini açıklayan Bayraktar, onay alındığı için toprak taşınmaya başladığını söyledi.

Bayraktar, radar ve dedektörlerle yapılan çalışmalarda tespit edilen noktalar olduğunu açıklarken "Bölüm bölüm kısım kısım tespit edilen noktalara göre kurtarma çalışmaları devam ediyor. Alınan numunelerin hiçbirisinde herhangi bir risk görünmüyor. İşçilere ulaşıldığında da buradaki tüm toprağı kaldırmak durumundayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, çevre izin belgesini iptal etti. Bu nedenle bu izin olmayan bir işletmenin çalışması mümkün değil. Çevre izin belgesi yenilenene kadar, şayet yenilenecekse, herhangi bir faaliyet söz konusu olamaz." ifadelerini kullandı.

6 KİŞİ TUTUKLANDI

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve dün İliç Adliyesine çıkarılan J.R.G, A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T. ve A.R.K, savcılıktaki ifadelerinin ardından sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Toprak kaymasına ilişkin soruşturmada, aralarında maden ocağını işleten firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

TÜRKİYE'DEKİ MÜDÜR SERBEST BIRAKILDI

Soruşturma kapsamında jandarma tarafından gözaltına alınan şirketin Türkiye'deki müdürü C.D. bilirkişi raporunun tamamlanmaması nedeniyle savcılık tarafından yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

C.D.'nin olaydan sadece bir hafta önce işe başladığı ortaya çıktı. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin