Erzincan maden felaketi 5. gün. Gözaltına alınan 6 kişi tutuklandı, maden ocağının lisansı iptal edildi

Erzincan İliç'te altın madeninde meydana gelen felaket sonrası 9 işçi toprak altında kalmıştı. Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 şüpheli tutuklandı, 2 şüpheli için de adli kontrol kararı verildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bilirkişi heyetinin incelemeleri devam etmekte olup, soruşturma sürdürülmektedir. Kayıp işçilerimizi arama-kurtarma çalışmaları ilgili kuruluşlarımızca devam etmektedir" açıklamasını yaptı. Ayrıca maden ocağının lisansı iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol
Erzincan maden felaketi 5. gün. Gözaltına alınan 6 kişi tutuklandı, maden ocağının lisansı iptal edildi

Erzincan İliç'te meydana gelen maden felaketinde 5. güne girildi, kayıp 9 işçinin acılı ailelerinin bekleyişi sürüyor. Soruşturma ile ilgili ise flaş bir gelişme yaşandı.

Maden bölgesindeki felaketle ilgili yürütülen soruşturmada gözaltına alınanlarla ilgili karar verildi. Gözaltındaki 2 kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, 6 kişi için tutuklama kararı çıktı.

MADEN OCAĞININ LİSANSI İPTAL EDİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca, İliç’teki maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.

Karara gerekçe olarak; yaşanan heyelan olayının ardından yığın linç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmasından ötürü lisans şartlarının ortadan kalkmasına neden olduğunun tespit edildiğinden maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiği kaydedildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: İliç’teki maden ocağının heyelan olayının ardından bölgedeki mevcut durumun işletme güvenliği açısından tehlikeli olduğu gerekçesiyle üretime yönelik lisansı ve faaliyeti durduruldu.

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Konu ile ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan İliç'te maden sahasında meydana gelen heyelanda 9 kişinin toprak altında kalmasına neden olan olayla ilgili olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinasyonunda İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında; sorumlu oldukları değerlendirilen aralarında ilgili şirketin Kanada uyruklu yöneticisinin de bulunduğu 6 şüpheli hakkında tutuklama kararı, 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Jeoloji, İş Sağlığı, Maden, İnşaat, Ziraat, Çevre, Harita ve Kimya alanında uzman 8 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin incelemeleri devam etmekte olup, soruşturma tüm yönleri ile sürdürülmektedir. Kayıp işçilerimizi arama-kurtarma çalışmaları ilgili kuruluşlarımızca devam etmektedir. Dileğimiz işçilerimize bir an önce ulaşılmasıdır" dedi.

AFAD: ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR

AFAD'dan son olarak yapılan açıklamada, 13 Şubat'ta İliç ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu, kayıp 9 vatandaşı arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, yüksek teknolojik cihazlar ile göçük altında kalan vatandaşların olabilecekleri lokasyonların belirlendiği ifade edildi. Profesyonel ekiplerce yapılan arama kurtarma çalışmalarının belirlenen bu alanlarda yoğunlaştırıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"7/24 çalışma esaslı yürütülen faaliyetlerde, 2 bin 663 personel, 793 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 7 dron ile georadar ve jeoradar görev yapıyor. Gelişmeleri takip ediyoruz."

Kaynak: AA-DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin