Dikkat! Obruk tehlikesi altındaki 16 il açıklandı. Obruk sayısı 2 bin 200'ü geçti. Tehlike sadece Konya'da değil: Jeolog Prof. Arık tehlike altındaki 16 ili açıkladı

Yeraltı sularının çekilerek toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayısı her yıl artıyor. 2 bin 200'ü geçen obruklar tehlike saçmaya devam ediyor. Konya Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fetullah Arık 3 yıllık çalışmayı açıkladı, Türkiye'nin Obruk Risk Haritası'nı çıkardı. İşte obruk tehlikesi altında olan 16 il.

Google Haberlere Abone ol
Dikkat! Obruk tehlikesi altındaki 16 il açıklandı. Obruk sayısı 2 bin 200'ü geçti. Tehlike sadece Konya'da değil: Jeolog Prof. Arık tehlike altındaki 16 ili açıkladı

Yeraltı sularının çekilerek toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayısı her yıl artıyor. 2 bin 200'ü geçen obruklar tehlike saçmaya devam ediyor. Konya Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fetullah Arık 3 yıllık çalışmayı açıkladı, 

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık. AFAD ile Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi, risk haritası çıkartmak için harekete geçti.

3 yıl süren çalışma sonucu obruk risk haritası oluşturuldu. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, projenin Konya Ovası'nda sona erdiğini ancak tüm Türkiye'de devam edeceğini söyledi.

BÖLGENİN HARİTASI ÇIKARILDI

Prof. Dr. Arık, "Çalışmalar neticesinde bölgedeki obruğa duyarlı alanların haritası ortaya konuldu. Tıpkı Türkiye deprem bölgeleri haritası gibi, obruğa yüksek derecede duyarlı olanlar, daha az duyarlı olan ya da obruk olmayacak alanlar aşağı yukarı tespit edilmiş oldu. Buna göre de bundan sonra yapılacak olan bütün planlamalarda imar planları, tarımsal planlama, bu harita göz önüne alınarak devam edecektir.

ACİL DURUMDA 16 İL VAR

Tabii bu çalışmalardan sonra Türkiye'de obruk oluşması mümkün olan diğer iller var. Şu anda 16 il acil durumda görünüyor. Konya'nın hemen yakın çevresindeki Karaman, Aksaray, Niğde yine Konya kuzeyindeki Ankara'da, Eskişehir'de, Sivas, Çankırı, Yozgat, Çorum'da, daha Doğu'ya doğru Bitlis'te, Siirt'te, Batman'da, Diyarbakır'da, daha batıya gittiğimizde Afyonkarahisar'da, Denizli'de, Manisa'da obruklar oluyor, olmaya devam ediyor. Bu illerdeki AFAD görevlileri, teknik elemanlar ve müdürlerle geçtiğimiz yıl kasım ayında bir eğitim semineri düzenlenmiş oldu. Bu arkadaşlar da obruklarla ilgili ön bilgi aldılar ve Konya'dakine benzer bir çalışma yürütmek için adım attılar. Tüm Türkiye sathına, obruk risk haritası yayılacak" diye konuştu.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin