Depremde 130 bin can kaybı mı yaşandı. Murat Kurum o sözlerine açıklık getirdi: 6 Şubat depremiyle alakalı değil...

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum, Az Önce Konuştum programında, "depremlerde 130 bin can kaybı yaşandı" sözüne açıklık getirdi. Kurum, Işık'a yaptığı açıklamada "Bu sayı 6 Şubat depremiyle alakalı değil, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde depremden ölenlerin yaklaşık olarak toplam sayısı" bilgisini verdi.

Google Haberlere Abone ol
Depremde 130 bin can kaybı mı yaşandı. Murat Kurum o sözlerine açıklık getirdi: 6 Şubat depremiyle alakalı değil...

Gazeteci Gürkan Hacır, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel, hukukçu Bışar Özbey, Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Doster, Kübra Par'la Farklı Açılar'a konuk oldu. Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programında yaptığı açıklamalar programda masaya yatırıldı.

"DEPREMDEN ÖLENLERİN TOPLAM SAYISI"

Kurum'un "depremlerde 130 bin kişi öldü" cümlesi sosyal medyada gündem oldu. Kurum ile görüşen Işık sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada "Bu arada çok soruldu, yayından sonra Murat Kurum'a "Depremlerde 130 bin kişi öldü" cümlesini tekrar sordum. "Bu sayının 6 Şubat depremiyle alakalı değil Türkiye Cumhuriyeti tarihinde depremden ölenlerin yaklaşık olarak toplam sayısı olarak ifade ettiğini söyledi." ifadelerine yer verdi.

Hacır konuyla ilgili "AFAD'ın bir verisi var. 2018 yılına kadar olan depremlerle ilgili. 2018'den sonra çok fazla can kaybı olan deprem sayısı az, 6 Şubat depremine kadar. AFAD'ın verisinde 1900-2017 yılları arasında 86 bin kişi hayatını kaybetti." dedi.

"KURUM CAN KAYBI SAYISININ TOPLAMINI VERMİŞ"

Par ise "Şubat ayına kadar 86 bin, Şubat ayındaki depremde 50 bin can kaybı olunca Kurum toplamı vermiş. Biraz dil sürçmesi ile söylemiş. Biz niyetini ortaya koymuş olalım, bir yanlış anlaşılma olmasın." ifadelerine yer verdi.

İYİ PARTİ'DEN İSTİFA DEN İSİM KURUM'UN 'BİR ASIR' İFADESİNE DİKKAT ÇEKTİ

İYİ Parti'den istifa eden İBB Bağımsız Belediye Meclis Üyesi İbrahim Özkan da, Kurum'un başka bir bir programda yaptığı açıklamaları sosyal medya hesabından paylaştı. Özkan, Kurum'un 130 bin can kaybı sayısını verirken "bir asır" ifadesini kullandığına dikkat çekti.

Özkan şunları paylaştı:

Doğru bilgi vermek, kafa karışıklığı yapmamak adına bu videoyu paylaşma gereği hissettim.
30 Nisan 2023 tarihli programda da 130.000 sayısını verirken bir asır cümlesini kullanıyor Sn. Kurum
Canlı yayınlarda konuşurken hepimiz bu hatayı yapabiliriz.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden kişi sayısının 50 bin 96, yaralanan kişi sayısının ise 107 bin 204 olduğunu açıklamıştı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin