DEM Parti'nin adayı yüzde 55'le başkan seçilmişti. YSK, Van'da mazbatayı seçimi 130 bin oyla kaybeden AK Partili adaya verdi. Memnu hakkı nedir?

31 Mart'ta yapılan seçimlerde DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 55,48'ini alarak Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. DEM Parti, Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını duyurdu. Van İl Seçim Kurulu, mazbatanın seçimi 130 bin oyla kaybeden AK Partili Abdulahat Arvas'a verilmesine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
DEM Parti'nin adayı yüzde 55'le başkan seçilmişti. YSK, Van'da mazbatayı seçimi 130 bin oyla kaybeden AK Partili adaya verdi. Memnu hakkı nedir?

DEM PartiVan Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını açıkladı. 

29 MART'TA MESAİ BİTİMİNE 5 DAKİKA KALA İTİRİAZ

Partiden yapılan açıklamada, "29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika, seçime ikin gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ya bildirimde bulunmuştur.

Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür." denildi.

Duruma tepki gösteren DEM Parti, "Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır" açıklamasında bulundu.

31 Mart'ta yapılan seçimlerde  Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Van’da Büyükşehir Belediyesi ile ilçedeki tüm belediyeleri  kazanmıştı.  Belediyelerinin tamamının bir partide olduğu tek kent Van olurken yine kentteki tüm belediyeleri alan tek parti ise DEM Parti oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, Van’da Abdullah Zeydan 220 bin 919, AK Parti'nin adayı Abdulahat Arvas 108 bin 802 oy almıştı. 

YSK KARARINI VERDİ

Van İl Seçim Kurulu, Ak Parti Van Belediye Başkan Adayı Abdullah Arvas'ın talebiyle yaptığı incelemeyi tamamladı. Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday Arvas'a verilmesine karar verdi.

6 YIL CEZAEVİNDE KALMIŞTI

Eski Hakkâri milletvekili Abdullah Zeydan 4 Kasım 2016’da gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Zeydan, “Örgüte yardım etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen 8 yıl bir ay 15 günlük hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yapılan yeniden yargılamada tutukluluk süresi göz önündü bulundurularak Ocak 2022'de tahliye olmuştu. Zeydan, Edirne Cezaevi'nde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la koğuş arkadaşlığı yapmıştı.

MEMNU HAK NEDİR?

Memnu haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumu.

DEM PARTİ'NİN AÇIKLAMASI

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından yapılan açıklama şöyle:

Partimiz 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van'dan tarihte eşine az rastlanır bir zaferle ayrılmıştır. Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırmış, İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır.

Halk bu kadar açık mesaj vermişken, Van’da yeni hukuksuz girişimler devreye konulmaktadır.

Bilindiği üzere; Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir.

Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika, seçime ikin gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ya bildirimde bulunmuştur.

Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür.

Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz.

Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz! 

Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz."

İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kararı sosyal medya hesabından şu ifadelerle eleştirdi:

Hukukçuların bütünüyle hukuk dışı buldukları bir karar gerekçe gösterilerek Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır. Bu kabul edilemez. Seçimlerin siyasi maksatlı yargı kararlarıyla gölgelenmesine karşı hep birlikte tepki göstermek ve demokrasiden yana tavır almak zorundayız.

Milli iradenin üstünlüğü Cumhuriyetimizin temel değerlerinden biridir. Hükümeti ve mahkeme heyetlerini, son yıllardaki tavırları artık terkedip, asıl ve en büyük irade olan halk iradesine saygı duymaya davet ediyorum.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin