Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Suriye Cumhurbaşkanı Şara çevrim içi toplantıda bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-ABD-Suudi Arabistan-Suriye çevrim içi toplantısında Trump'ın Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması kararının tarihi önemde olduğunu belirtti.
Erdoğan ayrıca, ABD'nin Suriye'ye yaptırımları kaldırma kararının yaptırım uygulayan diğer ülkelere de örnek olacağına inandığını ifade etti.
ŞAM YÖNETİMİNİN TERÖRLE MÜCADELEDESİ DESTEKLENECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şam yönetiminin DEAŞ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelesinde Türkiye'nin destek vermeye devam edeceğini belirtti.
Erdoğan, Gazze’deki şiddet sarmalını durdurmak için Türkiye’nin gayretlerinin devam ettiğini, Gazze’deki insani trajediye son verme zamanının geldiğini söyledi.
RUSYA UKRAYNA SAVAŞI
Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda liderler ve teknik düzeyde ateşkes ve barış görüşmelerinin derhal başlamasının faydalı olacağını, Türkiye'nin barış için elinden geleni yapmayı sürdüreceğini kaydetti.
TRUMP: SURİYE'YE YAPTIRIMLARI KALDIRIYORUZ
ABD Başkanı Trump ise Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldıracaklarını belirtti. Trump, "Muhammed bin Selman ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmemin ardından yeni bir başlangıç yapmaları için Suriye'ye yaptırımları kaldırıyoruz" dedi.
PKK/YPG'NİN ELİNDE OLAN HAPİSHANELERİN SORUMLULUĞU
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Trump, Suriye Cumhurbaşkanı Şara’dan, PKK/YPG’nin elinde olan ve DEAŞ’lıların tutulduğu hapishanelerin sorumluluğunu devralmasını istediği aktarıldı. Trump Şara'dan Hamas üyelerini sınır dışı etmesini istedi.
Öte yandan Suriye Cumhurbaşkanı Amerikan Şirketlerini Suriye petrol ve gaz şirketlerine yatırım yapmaya davet etti.
TRUMP'TAN İRAN AÇIKLAMASI
Trump ayrıca, "İran ile anlaşma yapmak istiyorum ama bunun olması için İran'ın terörü desteklemeyi bırakması ve nükleer silaha sahip olmaması gerekiyor" dedi.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan kritik zirveye ilişkin açıklama geldi. Sosyal medyada yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile çevrim içi görüşme gerçekleştirdi" denildi.
TRUMP ŞARA GÖRÜŞMESİ
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın Riyad'da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile bir araya geldi.
ABD ile Suriye lideri 25 yıl aradan sonra ilk kez görüştü. Beyaz Saray yetkilisi, iki liderin, Trump'ın Orta Doğu turu kapsamında Suudi Arabistan'da düzenlenecek daha geniş çaplı Körfez Arap liderleri toplantısından önce bir araya geldiklerini bildirdi.