Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine muhalefetten tepki: Halkın iradesine vurulmuş bir darbe

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan ve AYM'nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili karar TBMM'de okunarak vekilliği düşürüldü. Muhalefet milletvekilleri kararın okunmasına tepki gösterdi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Anayasa ayaklar altına alındı." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine muhalefetten tepki: Halkın iradesine vurulmuş bir darbe

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan ve AYM'nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili karar TBMM'de okunarak vekilliği düşürüldü. 

Muhalefet milletvekilleri kararın okunmasına tepki gösterdi. 

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Usulsüz bir işlem yapılıyor. Anayasa ayaklar altına alınıyor. Şu anda itiraz ettiğimiz şu; 'Anayasayı tanımıyoruz' diyen Yargıtay'ın kararının Meclis'te okutulması. Bu kadar Meclis tutanaklarına girdiğinde sizin de vekilliğiniz sorgulanır. Şimdi karar okunacak, milletvekilliği düşürülecek. Demek ki milletvekiliymiş değil mi? Eğer milletvekili ise neden 9 aydır içeride? Kararı Bekir Bozdağ okuyor. O hak ediyor çünkü okumayı! Türkiye'de adaleti katleden Bekir Bozdağ yaptırsın bunu önce! Elinizden geleni ardınıza koymayın."

"TBMM, DARBE GİRİŞİMİNİN ORTAĞI HALİNE GELDİ"

Kararın ardından TİP'in X hesabından da açıklama açıklama yapıldı: "Anayasa Mahkemesi’nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’ın milletvekilliği, Yargıtay darbesine ilişkin kararın TBMM’de hukuksuzca okutulmasıyla düşürüldü. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yargıtay eliyle gerçekleştirilen darbe girişiminin ortağı haline getirildi! Saray, depremzede Hatay halkının iradesini hiçe saydı; hepsinin ötesinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını fiilen feshetti! Biz bugün bir kez daha yeniden başlıyoruz. Yılmayacağız, pes etmeyeceğiz! Can Atalay özgürlüğüne kavuşacak, Hatay halkı vekiline kavuşacak!" 

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır: Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında, Anayasa’nın, hukukun, adaletin ve halk iradesinin yok sayıldığı kara bir gün yaşıyoruz!

Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi halkın iradesine vurulmuş bir darbedir!

Tarih bu kararı alanları affetmeyecek!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat: Anayasa Mahkemesi'nin defalarca “hak ihlali” kararı verdiği Hatay Milletvekili Can Atalay'ın serbest bırakılmayarak vekilliğinin düşürülmesi Anayasanın ayaklar altına alınmasıdır! 

Halk nezdinde bu karar hükümsüzdür.

Can Atalay’ın yeri, hapishane değil TBMM'dir!

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan:  Başörtüsü yasaklarına, siyasi parti kapatma davalarına karşı başvurduğunuz mahkemeleri ezip geçtiniz.

Hakkı savunan yargıçlar sayesinde o koltuklarda oturup hakkı savunan Anayasa Mahkemesi'ni tanımıyorsunuz.

Sayenizde artık kanun devleti bile değiliz.

Ahmet Davutoğlu: Artık bu iktidarı tanıyamıyorum. Birlikte her türlü yasağa, baskıya, engellemeye karşı mücadele ettiğimiz; demokrasinin tesisi, milli iradenin egemenliği, düşünce ve inanç özgürlüğü için omuz omuza mesai harcadıklarımız, o koltuklarda oturanlar olamaz. Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi, seçmen özgürlüğünün ipotek altına alınması, seçilenlerin hürriyetinin tehdit edilmesidir. Bu kararı alanları kınıyorum!

DEM Partili Meral Danış Beştaş: Halk iradesi bir daha ayaklar altına alındı. Halk iradesinin tanınmadığı sistem demokratik değildir, olamaz. Can Atalay Hatay’lıların vekilidir, iradesidir. 

CHP’li Mahmut Tanal: Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi, anayasaya aykırıdır. Hukuk devleti ilkesine aykırıdır!

Saadet Partisi Genel Sekreteri Mesut Doğan: “Aslında hiçbir şey yasa dışı değildi, çünkü artık yasa diye bir şey yoktu.”

İYİ Parti İBB Başkan adayı Buğra Kavuncu: Millet iradesi her şeyin üstündedir. Hataylı vatandaşlarımızın iradesiyle, oylarıyla seçilen Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi siyasi tarihimizde kara bir leke olarak yer alacaktır. Devletin en hassas yapılarının, sinir uçlarının birbirine düşürülmesiyle elde edileceği düşünülen kazançlar ülkemizin temeline dinamit yerleştirmektir. Bu hukuksuzluğu daha önce de olduğu gibi bir kez daha kınıyorum.

Fatih Mehmet Maçoğlu:  Can Atalay Antakya Halkının İradesidir! Antakya halkının iradesiyle milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Bu durum seçme ve seçilme hakkına anti demokratik bir müdahaledir. Milletvekilliğini düşürseniz de; Can Atalay halkın vekilidir.

Kemal Kılıçdaroğlu: FETÖ terör örgütü liderine "kıymetli değerimizdir" diyenlerin okuttukları karar, millet vicdanında hükümsüzdür. Millet iradesine darbe yapanlara GEÇİT YOK! Can Atalay, milletin vekilidir!! Demokrasiye, hukuka ve adalete sonuna kadar sahip çıkacağız.

 

Etiketler can atalay muhalefet
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin