Balon balığı bir ailenin sonu olabilir. Hastaneye kaldırıldılar, birinin hayati tehlikesi var!

Hatay'ın İskenderun ilçesinde bir aile balon balığı yedikten sonra hastaneye kaldırıldı. 7 kişilik ailenin tedavisi devam ederken içlerinden birinin entübe edildiği öğrenildi. Bu haberin ardından İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan çok önemli uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Balon balığı bir ailenin sonu olabilir. Hastaneye kaldırıldılar, birinin hayati tehlikesi var!
AA

Hatay’ın İskenderun ilçesinde denizden tutulan balon balığını tüketen aynı aileden 2'si çocuk 7 kişi hastaneye kaldırıldı. İlk müdahalenin ardından şahıslar Adana'ya sevk edildi.

Olay, İskenderun ilçesi Numune Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre; Mufit Aslan, denizden tuttuğu balon balığını ailesiyle birlikte tüketti. Kısa bir süre sonra rahatsızlanmaya başlayan 2'si çocuk 7 şahıs İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından şahıslar, Adana'ya sevk edildi. Durumu ağır olan bir kişi entübe edildi. 

Babasının yakaladığı balon balığını tükettikten sonra aynı aileden 7 kişinin hastanelik olduğunu belirten Doğan Aslan, "5 i yetişkin 2'si çocuk zehirlendi. Balığı babam yakaladı. Böyle balık tutuyor getiriyordu. O da zehirli olduğunu bilmiyormuş. Adana'ya sevk ediyorlar" dedi.

UZMAN İSİMDEN UYARI

Bu haberin ardından İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan çok önemli uyarılarda bulundu. Balon balığı etinin çok lezzetli olduğunu söyleyen Turan tadının tavuk etine benzediğini ama bu balığın çok zehirli olduğunu ifade etti. 

Balon balığının miligramında bile çok etkili zehir olduğunu belirten Prof. Dr. Turan, “Japonya’da lisanssız olarak balon balığı satmanın bir cezası var. Türkiye’de bence bunun bir cezası olmalı. Bu balığı Türkiye’de avlamak ve karaya çıkarmak yasak. Aslında bakarsanız bu balığı tezgaha koymak yasak. Ama biz nadir de olsa yine tezgahlarda derisi soyularak fileto haline getiren balıkçılar gördük. Bunları yapanlar var. Sebebi de 'biz yiyoruz, yiyoruz bir şey olmuyor.' Ben birçok balıkçıyı ikna etmek için saatlerce uğraştım. 'Yiyorum, bir şey olmuyor' diyorlar. Mevsimsel olarak bu balıklardaki zehir düzeyi artabiliyor bunlarda bu zehri üretme mekanizması var. Bazen az olabilir size etki etmeyebilir ama yersin bir şey olmaz, yersin bir şey olmaz ama bir yersin ölürsün. İnsanların böyle bir risk almaması gerekiyor. Arkadaşımıza geçmiş olsun diyorum. Kesinlikle hiç kimsenin balon balığı yememesini öneriyorum. Bunlarda zehir vardır, miligramı bile çok etkili bir zehirdir. Balon balıklarındaki zehir düzeyi mevsimsel olarak artıp, azalmaktadır. Sinek üzerine konduğu zaman sinek ölüyor, kedi yiyor kedi ölüyor. Bu gibi şeyler gördük” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin