AYM hak ihlali kararı vermişti. Yeniden görülen davada 1 ay önce beraat diyen savcı bu kez Abdullah Gül'ün eski danışmanı Ahmet Sever'e ceza istedi

Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı, milletvekili Mustafa Varank'ın açtığı hakaret davasında eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün basın danışma Ahmet Sever para cezasına çarptırılmıştı. Sever'in Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuruda hak ihlali kararı verilmişti. Yeniden yapılan yargılamada AYM'nin kararına rağmen savcı Sever'e ceza istedi. Savcı bir ay önce yapılan duruşmada Sever'ın beraatını istemişti

Google Haberlere Abone ol
AYM hak ihlali kararı vermişti. Yeniden görülen davada 1 ay önce beraat diyen savcı bu kez Abdullah Gül'ün eski danışmanı Ahmet Sever'e ceza istedi

Eski  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün basın danışmanlığını yürüttüğü döneme ilişkin bir kitap yayımlayan Ahmet Sever, bir gazeteci ile yaptığı röportajda, sosyal medyada, “Ak troll” olarak nitelendirilen grubun, o dönem Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yapan eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı, milletvekili Mustafa Varank tarafından yönlendirildiğini söylemişti.

Bu açıklamasının ardandan Varank'ın şikâyeti üzerine açılan hakaret davasında Sever, 10 bin 620 lira para cezasına çarptırılmış, mahkeme daha sonra hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) kararı vermişti. HAGB kararlarına itiraz yolu olmaması nedeniyle Sever, AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

Kısa Dalga'da yer alan habere göre, AYM, benzer yöndeki başvuruları da bu dosya ile birleştirerek karara bağlamıştı. Yüksek Mahkeme, HAGB kurumunun uygulanmasından kaynaklanan müdahalelerin kanunilik ölçütünü sağlamadığını belirterek, “ifade özgürlüğü hakkının” ihlal edildiği sonucuna varmıştı.

SAVCI İLK DURUŞMADA BERAAT İSTEMİŞTİ

Bu karar üzerine başlayan yeniden yargılamanın 23 Şubat’ta yapılan duruşmasında Sever’in avukatı Filiz Aydın, Anayasa Mahkemesi kararına uyularak beraat kararı verilmesini isterken Varank’ın avukatı Ahmet Özel, “Şikayetimiz devam etmektedir. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Cumhuriyet Savcısı ise esas hakkındaki mütalaasında Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü’nün 29 Mart 2023 tarihinde verdiği ihlal kararına göre Ahmet Sever hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini söyledi.

SAVCI FİKİR DEĞİŞTİRDİ

Davanın bugün (29 Mart) görülen duruşmasında savcı karar değiştirerek Sever’in cezalandırılmasını istedi.

Ateş, Anasaya Mahkemesi’nin sanığın ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdiğini tekrarladı “Ancak ihlal gerekçesinin yargılamanın esasına ilişkin olmayıp hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumuna ilişkin olduğu gözetilerek, sanığın işlediği sabit olan kamu görevlisine karşı hakaret suçundan eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince cezalandırılmalarına karar verilmesini” istedi.

Mahkeme bir sonraki duruşmayı Eylül ayına ertelendi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin