Asansör kazalarının nedeni belli oldu. Uzmanı uyardı. Bu detay öldürüyor

Sivas'ta 15 senedir asansör bakım ve onarım işiyle uğraşan Murat Yılmaz, Türkiye’de mavi ve yeşil etiket almış asansörlerin hiçbir zaman halatının kopup düşmediğini söyleyerek asansör bakımı ve kullanımı hakkında hayati uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Asansör kazalarının nedeni belli oldu. Uzmanı uyardı. Bu detay öldürüyor
İHA

Türkiye'de son zamanlarda öğrenci yurtlarında meydana gelen asansör kazaları birçok kişiyi hayattan kopardı.

Asansör kazaları haberlerin ardından asansör kullanımı ve bakımı konularına farkındalık artarken, 15 senedir asansör bakım ve onarım işi yapan Murat Yılmaz'dan önemli uyarılar geldi.

Asansör kazasına neden olan asıl durumu anlattı.

"10 TONA YAKIN YÜK TAŞIYOR"

Asansör halatlarıyla ilgili konuşan Yılmaz, “Türkiye’de hiçbir şekilde mavi ve yeşil etiket almış asansörlerin halatı kopmamıştır. Halatımız 5 tanedir. 10 kişilik asansörlerde genelde 5 tanedir halat. Bir tane halatımız 1.5 tona yakın yük taşır. 5 tane var. 8.5, 10 tona yakın yük taşıyor halatlarımız. Asansörün ve denge ağırlığının toplam ağırlığı 2 tonu geçmez. O yüzden hiçbir zaman asansörlerin halatı kopup düşmez” dedi.

"HALAT KOPMUYOR, AŞAĞI KAYIYOR"

Asansörün kaymasının binde bir gerçekleşen bir olay olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Peki neden asansörler düşüyor? Denge ağırlığının az olmasından dolayı. Normalde denge ağırlığının kabin ağırlığından fazla olması lazım. Bunu çocuk parklarındaki tahterevalli gibi düşünebiliriz. Kabin üstteyken kabin ağırlığı en aşağı iner. Denge ağırlığı az olduğunda kişi sayısı burada fazla oluyor. Asansördeki kişi sayısı 10 kişiye çıktığında kabinin ağırlığı denge ağırlığından fazla oluyor. Dolayısıyla bakımsız ve onarımı yapılmamış asansörlerde kişi sayısı fazla olunca asansör aşağı doğru kaydırıyor. Fren tertibatı da tutmuyor. Asansör kaydığında önde kalan kişi panik yapıyor ve dışarı çıkmaya çalışıyor. Burada yapılması gereken şey; kabinin içerisinde kalınması gerekiyor. Bu süre zarfında halatlar kopmuyor, sadece aşağıya doğru kayıyor. Bu da binde bir olan bir şey” diye konuştu.

ASANSÖR BAKIMI ÖNEMLİ

Asansör bakımlarında özellikle fren tertibatlarının ve yağlamalarının yapılması gerektiğini kaydeden Yılmaz, “Asansörlerin periyodik olarak aylık bakımlarının yapılması gerekiyor. Burada bakımlarda dikkat etmemiz gereken en önemli şey fren tertibatlarını ve yağlamalarını yapmamız gerekiyor. İnsan asansörü farklıdır. Ona göre bir sistem yapılır. Yük asansörü farklıdır. Rayda rijit bir şekilde gitmesi için insan asansöründe patenler kullanılır ama yük asansöründe o şekilde değildir. Yük asansöründe roler kullanılır. Ağır yük taşıyıcılar ona göre dizayn edilir. Biz insan asansörüne yük attığımız zaman alt ve üstteki patenlerin kalibrasyonunu bozuyoruz. Bozulunca paten ya kırılıyor ya da yerinden çıkıyor. Bu da ağır tahribatlara neden oluyor. O yüzden insan asansörünü insanlar kullanmalı” dedi.

"FAZLA KİŞİNİN BİNMEMESİ GEREKİYOR"

Asansöre belirtilen sayıdan fazla kişinin binmemesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Asansöre fazla kişi binmemesi gerekiyor. Asansörde kaç kişi yazıyorsa o sayı gereğince binilmesi gerekiyor. Zaten fazla kişi binince asansör uyarı veriyor. Varsayalım elektrik gitti veya bir arıza oluştu, asansörün içinde kaldınız. Bu sürede panik yapmamanız gerekiyor. İnsanlarda hava alamama korkusu var fakat asansörde hava delikleri var. Burada günlerce kalınabilir” dedi.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin