Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Türkiye'de. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ticaret hacmi hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın Türkiye'ye ziyareti kapsamında Beştepe'de düzenlenen resmi törenle karşıladı. İki lider ve heyetleri arasında gerçekleşen görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Rama, imza töreninde bir araya gelerek ortak açıklamalarda bulundu. İki ülke arasında ticaret hacmini 1 milyrar dolara çıkardıklarını kaydeden Erdoğan, "Yeni hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Türkiye'de. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ticaret hacmi hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye'ye geldi.

NTV'den Orhan Oğuz'un haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rama'yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı.

Erdoğan ve Rama'nın tören alanındaki yerlerini almalarının ardından askeri bando, İstiklal Marşı ile Arnavutluk ulusal marşını çaldı.

Arnavutluk Başbakanı Rama'nın tören kıtasını selamlamasının ardından Erdoğan ve Rama başkanlığındaki, daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçildi.

Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeler ile iki arasında tiraret ve iş birliği konuları ele alındı.

TİCARET HACMİ HEDEFİ

Erdoğan ve Rama, görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"Türkiye'nin Arnavutluk'un kalkınmasına verdiği önemi, Arnavutluk halkının refahının artırılmasına yönelik desteği bir kez daha vurguladım. Ticaret hacmimizi 1 milyar dolar seviyesine çıkardık, yeni hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik.

Özel sektörümüzün gayretleriyle bu rakama kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum. Türkiye 3,5 milyar dolara ulaşan yatırımlarıyla Arnavutluk'ta yer alıyor. 600'ü aşkın Türk firması Arnavutluk halkına istihdam sağlıyor. Karşılıklı yatırımlarımızı artırmak, iş çevrelerimizdeki bağları daha da güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

TİKA'nın Tiran Koordinasyon Ofisi'ne ilişkin olarak az önce imzalanan anlaşma bu alandaki iş birliğimize güç katacaktır. Arnavutluk'ta 3 ay içinde bir hastane inşa edeceğimizin müjdesini ve sözünü vermiştik. Bu konuda sayın Rama'yla iddiaya girmiştik. Hamdolsun 3 ay gibi rekor sürede hastanemizi inşa ettik.

Arnavutluk'un her bölgesinden gelen hastaların şifa bulduğu bu hastaneyi birlikte işletmeye devam edeceğiz. Sayın Başbakanın FETÖ ile mücadele konusundaki hassasiyetini biliyor ve bunu takdirle karşılıyoruz. İlişkilerimizi zehirlemek için her yolu deneyen bu şer şebekesinin amacına ulaşmasına fırsat vermeyeceğiz.

Örgütle mücadelemizi karşılıklı anlayış çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye Maarif Vakfı'na sağladığı katkılar için sayın Başbakana müteşekkiriz.

Sayın Başbakanla bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye ve Arnavutluk Balkanların barış ve istikrarına katkı sağlayan iki NATO müttefiktir. Savunma sanayi ve askeri alandaki yakın işbirliğini derinleştirmek arzusundayız. Askeri Çerçeve Anlaşması bu irademizin en somut tezahürüdür.

Arnavutluk'u başarıyla tamamladığı BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğinden ötürü tebrik ediyoruz. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na Arnavutluk önemli katkılar yapacaktır."

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin