Antalya'daki teleferik kazasının nedeni belli oldu. Ön rapor ortaya çıktı. AFAD'dan açıklama geldi. Belediye Başkanı Muhittin Böcek tv100'de konuştu. 'Herkes hatasının sonucuna katlanacak'

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin yaşamını yitirdiği 17 kişinin de yaralandığı teleferik faciasında ön rapor ortaya çıkmıştı. AFAD Başkanı Okay Memiş facianın nedenine ilişkin bilgi verdi. Teleferik kazasında yaşamını yitiren avukat Memiş Enes Gümüş'ün ilk defa teleferiğe bindiği ve hakimken FETÖ'den ihraç edildiği belirtildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tv100'de kaza hakkında, "Herkes hatasının sonucuna katlanacaktır." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Antalya'daki teleferik kazasının nedeni belli oldu. Ön rapor ortaya çıktı. AFAD'dan açıklama geldi. Belediye Başkanı Muhittin Böcek tv100'de konuştu. 'Herkes hatasının sonucuna katlanacak'

Antalya Konyaaltı'nda faaliyet gösteren Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki direklerden biri, henüz belirlenemeyen bir nedenle dün saat 17.28'de devrildi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi yönlendirilirken, ilk belirlemelere göre olayda bir kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı tespit edildi. Tahliye çalışmaları sırasında da 3 kişi yaralanırken, toplam yaralı sayısı 10'a yükseldi.

"AYNI ŞİRKETLE DEVAM ETTİK, İHALE YAPMADIK"

Teleferik kazasıyla ilgili Kübra Par'la Farklı Açılar programına bağlanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, facianın detaylarını anlattı.

Kazanın meydana geliş nedeniyle ilgili Böcek "17.28’de meydana gelen bu kaza tam 22,5 saat sonra 174 vatandaşımızı kurtarmayla sonuçlandı ancak 1 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 7 vatandaşımız yaralandı tahliye işlemi gerçekleşirken 3 vatandaşımız daha yara aldı ve sonuç olarak bizim bütün amacımız önce vatandaşlarımızın sağlığına kavuşmasıdır dedim. Biz başta Antalya valimiz olmak üzere AFAD başkanımız hep üçümüz cevap vermeye çalıştık. 2013 yılında ihale yapılmış. Menderes Türel zamanında 2017 yılında hizmete sunulmuş. Devlette devamlılık vardır. Bu düşünce ile bu yüklenici firma her ay ağır bakım ve rutin bakımları yapıyor. 2017 yılından beri yapıyor. Aynı şirketle devam ettik, ihale yapmadık" dedi.

Antalya'daki teleferik kazasının nedeni belli oldu. Ön rapor ortaya çıktı. AFAD'dan açıklama geldi. Belediye Başkanı Muhittin Böcek tv100'de konuştu. 'Herkes hatasının sonucuna katlanacak'

"HERKES HATASININ SONUCUNA KATLANACAKTIR"

Sözlerini sürdüren Böcek "Büyükşehir belediyemizin yüklenici firmanın elemanları dahil, Tünektepe'deki işletme müdürünü almışlar. İfadesini almak üzere. Herkes hatasının sonucuna katlanacaktır. Burada bir can kaybımız var, içimiz yandı." ifadelerine yer verdi.

KAZANIN NEDENİ BELLİ OLDU

AFAD Başkanı Okay Memiş, yaptığı açıklamada, "Dün meydana gelen teleferik kazası neticesinde toplam tahliye bekleyen 174 kardeşimizin tahliye operasyonu tamamlanmıştır. 11 vatandaşımız kontrol maksatlı hastaneye kaldırılmış olup hepsinin durumu iyidir. Operasyonda 2 bin 202 kişi görev aldı" dedi. Kazanın nedeniyle ilgili incelemelerin devam ettiğini belirten Memiş, "Teleferik tepesindeki vida kırığı nedeniyle bu kaza meydana geldi. Orada heyelan olduğuna yönelik bir tespit bulunmuyor heyelan söz konusu değil" diye konuştu.

Antalya'daki teleferik kazasının nedeni belli oldu. Ön rapor ortaya çıktı. AFAD'dan açıklama geldi. Belediye Başkanı Muhittin Böcek tv100'de konuştu. 'Herkes hatasının sonucuna katlanacak' - Resim : 2

Antalya'daki teleferik kazasının nedeni belli oldu. Ön rapor ortaya çıktı. AFAD'dan açıklama geldi. Belediye Başkanı Muhittin Böcek tv100'de konuştu. 'Herkes hatasının sonucuna katlanacak' - Resim : 3 

KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Kimlik tespit çalışmasıyla Memiş Gümüş'ün (54) yaşamını yitirdiği, Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Kırgızistan uyruklu Akmaral Abdyldaeva'nın yaralandığını belirlendi.

Antalya'daki teleferik kazasının nedeni belli oldu. Ön rapor ortaya çıktı. AFAD'dan açıklama geldi. Belediye Başkanı Muhittin Böcek tv100'de konuştu. 'Herkes hatasının sonucuna katlanacak' - Resim : 4

BAKAN TUNÇ: ADLİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya’daki teleferik kazasına ilişkin, teleferik hattını işleten firma ile teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı. Tunç açıklamasında "Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki teleferik direğinin kırılarak seyir halindeki kabinlerden birinin düşmesi sonucu 1 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 17 vatandaşımızın da yaralandığı olayla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan adli soruşturma titizlikle sürdürülmektedir. Soruşturma kapsamında olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda, 2 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, 2 makine uzmanı ve 1 elektrik uzmanı bilirkişisinden oluşan heyet, kabinlerde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları devam ederken detaylı olay yeri inceleme ve keşif çalışması yapmıştır." dedi.

Antalya'daki teleferik kazasının nedeni belli oldu. Ön rapor ortaya çıktı. AFAD'dan açıklama geldi. Belediye Başkanı Muhittin Böcek tv100'de konuştu. 'Herkes hatasının sonucuna katlanacak' - Resim : 5

ÖN RAPOR ORTAYA ÇIKTI

Bakan Tunç açıklamasının devamında "Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda olayın teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendirilmektedir. İlgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığı tespit edilmiş, bahsi geçen teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Hepimizi üzen olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum." ifadelerine yer verdi.

İLK KEZ TELEFERİĞE BİNMİŞLER

Teleferik kazasında hayatını kaybeden Memiş Gümüş'ün (54), olaydan yaralı olarak kurtulan eşi ve iki çocuğuyla ilk kez teleferiğe bindikleri ortaya çıktı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Konyaaltı ilçesindeki Tünektepe Teleferik Tesisi'nde teleferik hattını tutan demir direklerden biri dün saat 18.00 sıralarında kırıldı, kabinlerden biri de direğe ona çarptı.

İçinde sekiz kişinin bulunduğu kabinin tabanı çöktü. Sekiz kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. Kazada bir kişi öldü yedi kişi ise yaralandı. Ölen kişinin Aydın’ın Söke ilçesinden ailesiyle bayram tatiline giden Memiş Gümüş olduğu öğrenildi.

'MEMİŞ HOCA' OLARAK BİLİNİYORDU

Gümüş'ün öğretmen eşi Keziban Çapar Gümüş (49) ve oğulları Fatih Gümüş (14) ile Lütfullah Gümüş (17) de kazada yaralandı. Hayatını kaybeden Memiş Gümüş'ün camilerde müezzinlik yapıp, Kur'an okuması nedeniyle çevresinde 'Memiş Hoca' olarak tanındığı, hakimlik yaparken FETÖ soruşturması kapsamında meslekten ihraç edildiği, eşi Keziban Çapar Gümüş'ün ise Bağarası Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yaptığı öğrenildi.

Antalya'daki teleferik kazasının nedeni belli oldu. Ön rapor ortaya çıktı. AFAD'dan açıklama geldi. Belediye Başkanı Muhittin Böcek tv100'de konuştu. 'Herkes hatasının sonucuna katlanacak' - Resim : 6

Yakınları, Memiş Gümüş'ün cenazenin bugün akşam Söke'ye getirileceğini, yarın Bağarası Mahallesi'nde toprağa verileceğini bildirdi.

Antalya'daki teleferik kazasının nedeni belli oldu. Ön rapor ortaya çıktı. AFAD'dan açıklama geldi. Belediye Başkanı Muhittin Böcek tv100'de konuştu. 'Herkes hatasının sonucuna katlanacak' - Resim : 7

Gümüş'ün akrabası Selim Sarıaslan "Memiş, halamın oğlu. Bayram tatili için Antalya'daki akrabalarının yanına gittiler. Tatil yaptıkları sırada teleferiğe binmişler. Maalesef kazada halamın oğlunu kaybettik. Eşi ile çocukları hastanede. Eşinin sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendik" diye konuştu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin